1.2.16

Τι έγινε το Σάββατο 30/1 με αφορμή τη ναζιστική φιέστα για τα γεγονότα των Ιμίων;

Του Τάκη Γιαννόπουλου


Το Σάββατο 30 Γενάρη η Χρυσή Αυγή δέχτηκε μια πολύ σημαντική ήττα. Για πρώτη φορά μετά το 2008 η κεντρική της φιέστα για τα Ίμια στην πλατεία Ρηγίλλης ακυρώθηκε. Η συγκέντρωση που τελικά πραγματοποίησε μπροστά στα γραφεία της στην Λ. Μεσογείων ήταν η μικρότερη των τελευταίων ετών.

Την παραμονή της φιέστας 15 Γερμανοί συνοδοιπόροι της που είχαν έρθει για τη φιέστα, δάρθηκαν ανηλεώς στο Μοναστηράκι και όμως κανένας από τους ομιλητές, ούτε ο Μιχαλολιάκος, δεν είπαν κιχ για το γεγονός.

Σε μια περίοδο που η Χ.Α. δημοσκοπικά παραμένει 3ο κόμμα, όλη η ηγετική της ομάδα είναι  ελεύθερη (μετά την πάροδο 18 μηνών προφυλάκισης) και προσπαθεί να καρπωθεί μεγάλο μέρος της απογοήτευσης και οργής που προκαλεί η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να αξιοποιήσει την φιέστα των Ιμίων για να κάνει επίδειξη δύναμης και να συσπειρώσει τις γραμμές της. Δεν της βγήκε. Έγινε το ακριβώς αντίθετο.


Τι πραγματικά έγινε στην Λ. Μεσογείων

Το κλίμα της συγκέντρωσης στην Μεσογείων ήταν απολύτως ενδεικτικό. Παρά τους γκαιμπελισμούς του Φύρερ Μιχαλολιάκου περί «χιλιάδων συγκεντρωμένων» και το προκλητικό αβαντάρισμα γνωστών φασιστοσάιτ αλλά και μερίδας των «σοβαρών» ΜΜΕ και του ΔΟΛ (πχ in.gr) που μιλούσαν για 2.500 συγκεντρωμένους, δεν μπόρεσε να κρυφτεί:

       ο χαμηλός αριθμός των συγκεντρωμένων που δεν ξεπερνούσαν τους 700 παρά την πανελλαδική κινητοποίηση (με πούλμαν από την επαρχία) και τη συμμετοχή Γερμανών και Σέρβων ναζί.
Τα ίδια τα βίντεο της συγκέντρωσης είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ήταν η μικρότερη συγκέντρωση που έχουν κάνει οι ναζί για τα Ίμια. Ενδεικτικά  στην αντίστοιχη συγκέντρωση για τα Ίμια το Γενάρη του 2013 οι χρυσαυγίτες είχαν συγκεντρώσει 7-8.000 κόσμο ενώ στην περυσινή 1-1.500. 

       Παλιότερα μπορούσαν να παρελαύνουν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας ενώ φέτος μετά βίας διένυσαν λίγα μέτρα ενός παράδρομου της Μεσογείων.

       Το ηθικό των συγκεντρωμένων ήταν στα τάρταρα και μετά βίας ανταποκρινόντουσαν στα παραγγέλματα της ντουντούκας.
       Το επίπεδο των ομιλητών απερίγραπτο. Επαναλάμβαναν τα ίδια πράγματα με την ίδια σειρά. Δεν είχαν ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση να κάνουν για ο,τιδήποτε πέρα από άναρθρες κραυγές και το ότι αν ήταν αυτοί στην εξουσία τώρα θα είχαμε πόλεμο με την Τουρκία και όχι μόνο, θα πνίγαμε και τους πρόσφυγες στο Αιγαίο.

       Οι πάλαι ποτέ πρωτοκλασάτοι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος «δεν χώρεσαν» στους 8 ομιλητές της φιέστας ενισχύοντας την εικόνα των εσωτερικών διαφωνιών και φαγωμάρας που επικρατεί στην ΧΑ ενόψει και του συνεδρίου της που πρόκειται να γίνει στα τέλη Μάρτη μετά από 4 χρόνων αναβολές.

Ο ρόλος του αντιφασιστικού κινήματος

Όλα αυτά έγιναν δυνατά γιατί το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε να ξαναδέσει το νήμα των μαχητικών κινητοποιήσεων με την πολιτική αντιπαράθεση με τους νεοναζί και με διπλό στόχο αφενός να πείσει όσους παγιδεύονται στη δήθεν αντιμνημονιακή και αντισυστημική ρητορεία της Χρυσής Αυγής και αφετέρου να αποδείξει στο δρόμο και στην πράξη ότι το αγαπημένο σύνθημα των φασιστοειδών «αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει» δεν ισχύει παρά μόνο στην αρρωστημένη φαντασία του Μιχαλολιάκου, του Λαγού, του Παππά και των άλλων «παιδιών».

Χρειάστηκαν επίπονες και καθόλου εύκολες συζητήσεις και 8 συνελεύσεις που κάλεσε ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας–Πειραιά (Δίκτυο, ΑΡΚ, ΑΡΑΝ, Ανασύνθεση, ΚΑΡ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Αντιφασιστική ομάδα ΟΚΤΑΝΑ, Ξεκίνημα) και συλλογικοτήτων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, η ΟΡΜΑ και η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε προκειμένου να οργανωθούν:

       Εξορμήσεις και αφισοκολήσεις στο κέντρο και σε γειτονιές και σχολεία της Αθήνας.

       Η πρωινή συγκέντρωση χαράματα Σαββάτου 30/1 έξω από τον Ευαγγελισμό όπου 130 αντιφασίστες και αντιφασίστριες, παρά την απαγόρευση, με μαχητική και περιφρουρημένη πορεία που θα μείνει στα χρονικά με το πέρασμά της από το αγουροξυπνημένο Κολωνάκι και τη Σόλωνος κατέληξε στα Προπύλαια, θέλοντας να διασφαλίσει την ακύρωση της φασιστοσύναξης.

       Η απογευματινή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 5 το απόγευμα στα Προπύλαια με 600 άτομα και κατεύθυνση την πλατεία Βικτωρίας για λόγους αλληλεγγύης αλλά και περιφρούρησης των προσφύγων. Προτιμήσαμε αυτό το δρομολόγιο καθώς ο βασικός στόχος που ήταν η ακύρωση της φιέστας των ναζί στη Ρηγίλλης και στο κέντρο είχε επιτευχθεί και στη Βικτώρια είχαν ήδη γίνει πεσίματα σε πρόσφυγες από φασίστες και την αστυνομία.


Μια σημαντική παρακαταθήκη

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο «αριστερή» και «αντιφασιστική» είναι. Έδωσε νόμιμη άδεια στους χρυσαυγίτες να πραγματοποιήσουν τη φιέστα τους στην πλατεία Ρηγίλλης. Επέτρεψε στην κρατική ΕΡΤ2 που πληρώνει ο ελληνικός λαός να μεταδώσει επί μία ώρα όλο το χρυσαυγίτικο έμεσμα της Μεσογείων. Απαγόρευσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 29/1 τη φασιστοσύναξη αλλά και την αντιφασιστική συγκέντρωση ρίχνοντας νερό στο μύλο της θεωρίας των δύο άκρων όπου ιστορικά όταν και όπου εφαρμόστηκε οδήγησε στην επικράτηση ναζιστικών καθεστώτων και σε αιματοκύλισμα των λαών.

Το εργατικό-λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουρο. Αν δεν υπήρχε η αντιφασιστική συγκέντρωση με προφανή στόχο την ακύρωση της ναζιστικής φιέστας δεν θα υπήρχε καμία κυβερνητική απαγόρευση και οι ναζί θα έκαναν ανενόχλητοι το σόου τους.

Πάνω σε αυτή την πολύτιμη ενότητα που χτίστηκε μεταξύ των συλλογικοτήτων που διοργάνωσαν την αντιφασιστική κινητοποίηση στις 30/1 πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Ο κατακερματισμός, τα καπελώματα, οι άγονες αντιπαραθέσεις έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια και δεν οδήγησαν πουθενά.


Το παράδειγμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά θέλει συνέχεια, πανελλαδική επέκταση και πολιτική διεύρυνση καθώς δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αλλά μια πολύτιμη κατάκτηση για το αντιφασιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.