18.12.15

Πολύ επιτυχημένη η πρώτη εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου!

Πολύ επιτυχημένη ήταν η πρώτη εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου με θέμα «Από τη Συρία μέχρι το Παρίσι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».
Η κεντρική αίθουσα της Βίλας Μ. Κοτοπούλη γέμισε, με κόσμο να παρακολουθεί την εκδήλωση όρθιος ή καθισμένος στα σκαλιά προς το 2ο όροφο κλπ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ «Μην με φωνάζεις ξένο». Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη παρουσίαση της Κίνησης και των δράσεων της για τους πρόσφυγες (αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στα νησιά, μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στη περιοχή που να απαντά στην φασιστική προπαγάνδα κ.α.). Αναφέρθηκε επίσης ότι η Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου συζητά το επόμενο διάστημα να «διευρύνει» τη δράση της σε θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ο Υμηττός, το καθεστώς προστασίας του οποίου βρίσκεται σε κίνδυνο, κ.α. ενώ έγινε κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή στην Κίνηση όλων των παρευρισκόμενων.

Ακολούθησαν οι ομιλίες, καθώς και οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις του κόσμου.
20151215_194005O Aποστόλης Φωτιάδης επικεντρώθηκε στην πολιτική «φύλαξης» της Ε.Ε εξηγώντας πώς με άλλοθι το μεγάλο προσφυγικό κύμα καταπατούνται δικαιώματα και ελευθερίες τόσο των προσφύγων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, αναπτύσσονται και εφαρμόζονται τεχνολογίες ελέγχου – που στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με τους πρόσφυγες – ενώ ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.
vila kot3Ο Δημήτρης Μπελαντής μίλησε για την πλήρη αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, για την ταξική διάσταση του προσφυγικού ζητήματος και την ανάγκη για τη δημιουργία ενός αντιπολεμικού κινήματος και την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ με στόχο την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς τον τελικό προορισμό τους.
20151215_192450Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης ανέλυσε πως ο ΙSIS όπως και η Αλ Κάιντα δεν προέκυψαν από παρθενογένεση αλλά ενισχύθηκαν υλικά και πολιτικά από τους ιμπεριαλιστές παλιότερα για να ρίξουν καθεστώτα που δεν ήταν αρεστά στη Δύση. Εξήγησε επίσης πως η Ε.Ε. με την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες ενισχύει την ακροδεξιά και πως η ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ευρώπη είναι απολύτως εφικτή, αν μοιραστούν στις διάφορες χώρες, και πως τα 4 εκατ. Σύρων προσφύγων αντιστοιχούν μόλις στο 0,1% του πληθυσμού της Ε.Ε.
(Τα βίντεο με τις ομιλίες θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στο μπλογκ μας)
Η συζήτηση ήταν ζωντανή, με διαφορετικές απόψεις να ακούγονται – πάντα σε φιλικό τόνο και καλό κλίμα – για ζητήματα όπως ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πίεσης της «αριστερής» κυβέρνησης για να καλύψει τις ανάγκες σε σίτιση, στέγαση, περίθαλψη κλπ των προσφύγων, αν και πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένα αντιπολεμικό κίνημα σήμερα, κ.α.
Η εκδήλωση άρεσε σε όλους συμμετέχοντες. Αρκετός κόσμος άφησε στοιχεία επικοινωνίας για συμμετοχή ή ενημέρωση των δράσεων της Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου και πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση όταν εξηγήσαμε πως η Κίνηση δεν έχει «χορηγούς», ούτε επιδοτείται από κάποιο φορέα, αλλά στηρίζεται οικονομικά στα μέλη και στους φίλους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.