6.12.15

Οι φασίστες δεν χωράνε στο Μαρούσι

Του Σίμου Σιμωτά, μέλους της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης


Aντιφασιστική διαδήλωση στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 5 Δεκεμβρίου, η οποία διοργανώθηκε από πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, φορείς και σωματεία των Βορείων Προαστίων της Αθήνας. Η συμμετοχή των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 500 ανθρώπους και μετέφερε δυναμικά το μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι.

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην κατάληψη της Έπαυλης Κουβέλου στις 9/11 στο Μαρούσι. Αυτή η επίθεση στάθηκε ικανή να προκαλέσει μικρές ζημιές στην κατάληψη και  κυρίως φθορές στα σπίτια και τα καταστήματα στην γύρω περιοχή με σπασμένα τζάμια λόγω της μεγάλης έκρηξης. Μια ενέργεια η οποία αποτιμήθηκε από την αντιφασιστική κοινότητα ως παρακρατική και φασιστική, τόσο εξαιτίας της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και για τον χώρο στον οποίο σημειώθηκε, όπου παραμένει ένας ζωντανός κοινωνικός χώρος με έντονη αντιφασιστική δράση που φαίνεται να ενοχλεί τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που υπάρχουν στο Μαρούσι.
Η επίθεση στην κατάληψη της Κουβέλου είναι το αποκορύφωμα της φασιστικής δράσης που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, όπως η επίδειξη μίσους από τη Χρυσή Αυγή στη Μεταμόρφωση όπου τα τάγματα εφόδου πραγματοποίησαν μοίρασμα του υλικού τους στην λαϊκή αγορά, όπως στο Ηράκλειο όπου κανονίστηκε κεντρική ομιλία του Φύρερ Μιχαλολιάκου. Εξού και η συγκεκριμένη διαδήλωση πήρε κεντρικά χαρακτηριστικά ώστε να αφορά το σύνολο των περιοχών που βιώνουν το τελευταίο διάστημα τη φασιστική απειλή και να συμμετέχουν σε αυτήν.

Οι φασίστες είναι εμφανές ότι αναζητούν να βρουν πατήματα μέσα στην κοινωνία, επωφελούμενοι το γεγονός της χρεοκοπίας της αντιμνημονιακής πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να οικειοποιηθούν τον κενό πολιτικό χώρο, σπέρνοντας όμως ουσιαστικά το ναζιστικό τους μίσος.

Η κινητοποίηση είχε σαν στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι φασίστες δεν χωράνε στις γειτονιές μας, να απαιτήσει να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μαρούσι, να περιφρουρηθούν οι καταλήψεις και οι κοινωνικοί χώροι ως ζωντανά κέντρα αγώνα που προτάσσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εξού και τα συνθήματα τα οποία ξεχώρισαν ήταν, “Ούτε στο Μαρούσι, ούτε και πουθενά. Τσακίστε τους Φασίστες σε κάθε γειτονιά”, “Δεν είναι κόμμα η Χρυσή Αυγή, είναι συμμορία Ναζιστική”, “Κανένας δυναμίτης δεν μας σταματά, κοινότητες αγώνες σε κάθε γειτονιά”, “Ζούμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, ντόπιοι μετανάστες τσακίστε του Ναζί”.

Η πορεία ξεκίνησε από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, κατευθύνθηκε στα γύρω στενά του Αμαρουσίου προσέγγισε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής τα οποία περιφρουρούσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, συνέχισε προς το Δημαρχείο όπου και εκεί περιμετρικά υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κατέληξε πάλι στον ΗΣΑΠ έχοντας περάσει από τα μαγαζιά της Ερμού.

Σαν αντιφασιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψουμε να καταλάβουν τις πλατείες μας οι φασίστες αλλά θα κάνουμε υπόθεση όλης της κοινωνίας την πάλη ενάντια στον φασισμό, δραστηριοποιώντας τους ίδιους τους κοινωνικούς χώρους να συντονιστούν και να δράσουν ενάντια σε αυτόν, ώστε να συνθέσουν στο σήμερα το δικό μας όραμα για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

2 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.