5.12.15

Χρυσαυγίτικες προκλήσεις στην δίκη

Tου Γιώργου Λυγουριώτη


Είμαστε ήδη στην 35ή συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγή. Μια δίκη που οι χρυσαυγίτες προσπαθούν να  την υποβαθμίζουν ολοένα και περισσότερο. Αρκεί κανείς να δει ότι οι κατηγορούμενοι οι οποίοι είναι παρόντες σε κάθε δικάσιμο δεν ξεπερνάνε τους 8 από τους 69!

Ταυτόχρονα όμως, στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις, οι χρυσαυγίτες, με την βοήθεια των συνηγόρων τους, προσπαθούν να χτίσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού.

Κατά τη διάρκεια της 33ης συνεδρίασης, την Τετάρτη 25/11, εξετάστηκε η αυτόπτης μάρτυρας για την δολοφονία του Π. Φύσσα, Δήμητρα Ζώρζου. Μετά από ερώτηση της προέδρου αν αναγνωρίζει τον συνοδηγό του Γιώργου Ρουπακιά στο αυτοκίνητο, εκείνη υπέδειξε τον κατηγορούμενο Γ. Καζαντζόγλου. Τότε ο Καζαντζόγλου κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της μάρτυρος και ταυτόχρονα της είπε «αφήστε με να βγω έξω να της δείξω αν θυμάται».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ. Καζαντζόγλου ήταν αυτός που στην 4η συνεδρίαση, στις 15/5, απευθύνθηκε στο κοινό με χειρονομία υψώνοντας το μεσαίο του δάχτυλο και με τη φράση «θα δείτε».

Λίγο νωρίτερα η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη δέχθηκε απειλές από συνηγόρους της υπεράσπισης ότι θα της σπάσουν την φωτογραφική μηχανή.

Στη 34η συνεδρίαση, όπου συνεχιζόταν η εξέταση της Δ. Ζώρζου, η μάρτυρας δήλωσε ότι στη διακοπή καθώς έφευγε άκουσε από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης την φράση «πάρτε την, αλλά δεν τη σώζετε».

Ενώ στην 35η συνεδρίαση, την Παρασκευή 4/12, στο διάλειμμα της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης Σ. Καρυδομάτης, επιτέθηκε σε Γερμανό δημοσιογράφο που καλύπτει την δίκη  και χαστούκισε  μια νεαρή κοπέλα που παρακολουθεί την διαδικασία.

Όλα αυτά διαδραματίστηκαν δημόσια και ανοιχτά και με την προκλητική ανοχή του δικαστηρίου.

Και αποκαλύπτουν πόσο παραπλανητική είναι η νέα εικόνα που θέλουν να δείχνουν προς τα έξω, όπως την παρουσίασε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Κουκούτσης σε ομιλία του στην Τοπική Οργάνωση Σπάρτης. (https://www.youtube.com/watch?v=vpxlxkivHPQ)

Σε μια ομιλία που ανάμεσα σε διάφορες παραδοχές (όπως ο ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και η δράση των ταγμάτων εφόδου) προκύπτει και η παραδοχή ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής (και οι 18μηνες προφυλακίσεις) είναι ένα δυνατό πλήγμα στις γραμμές της ναζιστικής οργάνωσης. Φαίνεται καθαρά η αγωνία για την εξέλιξή της. 

Ήδη η δίκη τους έχει κοστίσει τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και σε εκλογικά ποσοστά.

Από την μια προκύπτει η αδυναμία της μαζικής τους συγκρότησης σε επίπεδο κινητοποίησης και από την άλλη βλέπουμε τα εκλογικά της ποσοστά (και δημοσκοπικά) να παραμένουν στάσιμα. 

Κι αυτό συνδέεται άμεσα με την πολύμορφη δράση του αντιφασιστικού κινήματος. Από την δολοφονία του Π. Φύσσα και μετά, έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές κινητοποιήσεις και πλήθος δράσεων από μια σειρά τοπικών αντιφασιστικών επιτροπών, συλλογικοτήτων και οργανώσεων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να ανακόψουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Οι εξελίξεις γύρω από την δίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να είναι διαρκώς στο στόχαστρο του αντιφασιστικού κινήματος ώστε να διασφαλιστεί αφενός η προστασία των μαρτύρων κατηγορίας και αφετέρου να πετύχουμε την παραδειγματική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.