13.11.15

Σύνοδος της Βαλέττα για το προσφυγικό: μία από τα ίδια...

Του Τάκη Γιαννόπουλου


Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της Βαλέττα για το προσφυγικό αποφάσισαν:

  1. Τη σύσταση ενός Ταμείου Αρωγής για την Αφρική ύψους 1,8 δισ. ευρώ.  Μέχρι στιγμής όμως 25 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά μόλις 81,3 εκατ. ευρώ.
  1. Την παροχή κινήτρων για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την αφρικανική πλευρά και συνεργασία στις επαναπροωθήσεις, με μακροπρόθεσμες πολιτικές για αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης
  1. Να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στα τέλη του Νοεμβρίου (η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 22α Νοεμβρίου) ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ πρόκειται να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016 – 2017.
Μια ακόμη σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό –η 4η από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα– κατέληξε σε ένα ακόμα φιάσκο.

Θα δοθούν πενταροδεκάρες για μια ολόκληρη ήπειρο την Αφρική που αφού λεηλατήθηκε, καταληστεύθηκε, οδηγήθηκε στον όλεθρο των εμφυλίων πολέμων, δέχτηκε ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις, τώρα αφήνεται να αντιμετωπίσει μόνη της όλα τα δεινά.


Συγκεκριμένα η ΕΕ δίνει με το ταμείο Αρωγής 1.8 δις για την δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη με 1.1 δις πληθυσμό και 56 κράτη. Όταν μέχρι στιγμής η ΕΕ δίνει για την Αφρική 20 δις το χρόνο που δεν έχουν λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ταυτόχρονα τους ζητάει συνεργασία για τις απελάσεις δηλαδή για να επιστρέφουν οι πρόσφυγες πίσω στην δυστυχία, την ανείπωτη φτώχεια και τους πολέμους.

Στην Τουρκία η Γερμανία είναι πιο large δίνοντας –πέραν των άλλων υποσχέσεων- 3 δις για πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο μετονομάστηκαν σε «συντονισμένες ενέργειες» ενώ ο Τσίπρας εκλιπαρεί για να παίξει κάποιο ρόλο στις συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που μπαίνει ο χειμώνας και οι πνιγμοί στο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ενώ η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ υψώνουν φράκτες ή αυξάνουν τους ελέγχους στους πρόσφυγες κάνοντας φανερό ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πρόβλημα να μείνει έξω από την πόρτα τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατομμύρια πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Τουρκία, την Ελλάδα και μερικές ακόμα φτωχές βαλκανικές χώρες.

Ακόμα και εκεί που η ΕΕ πήρε κάποιες υποτυπώδεις αποφάσεις –τύπου ασπιρίνης για καρκινοπαθείς- όπως στο θέμα της μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός μετεγκαταστάσεων που έχουν υλοποιηθεί δεν ξεπερνά τους 150!!

«Με τέτοιους ρυθμούς, θα ολοκληρώσουμε το σχέδιο μετεγκαταστάσεων το 2101» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Βαλέττα.

Ο  Σόιμπλε  είπε ότι το προσφυγικό μπορεί να επιλυθεί μόνο σε κοινή ευρωπαϊκή βάση, «ειδάλλως τα πράγματα θα κυλήσουν άσχημα για όλους μας».

Όμως πώς να γίνει πιστευτός όταν η Γερμανική κυβέρνηση θυμάται την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή βάση μόνο όταν την συμφέρει και όταν όλη της η στρατηγική στοχεύει στην πλήρη υποταγή όλων στα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου;

Είναι προφανές ότι η ΕΕ σε καπιταλιστική βάση, εκτός από πολιτικά ακατάλληλη είναι και ανίκανη να αντιμετωπίσει από κοινού το προσφυγικό. Μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία βρίσκεται προ των πυλών αν η αριστερά και τα κινήματα συντονισμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορέσουν να παρέμβουν αποφασιστικά δίνοντας διέξοδο και λύσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.