27.11.15

Εγκλωβισμένοι επιχείρησαν να ρίξουν τον συρμάτινο φράχτη στην Ειδομενη

Ένταση επικράτησε πριν λίγη ώρα στην Ειδομένη όταν εκατοντάδες  Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί προσπάθησαν να ρίξουν τον συρματόπλεγμα που υπάρχει στην ουδέτερη ζώνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να εισέλθουν στο έδαφος της δεύτερης. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους απώθησε με ασπίδες ενώ κάποιοι χτυπήθηκαν από γκλομπ, μερικοί κατάφεραν να τρέξουν προς το έδαφος της ΠΓΔΜ αλλά οι αρχές της γειτονικές χώρας τους συνέλαβαν και μεταφέρθηκαν πίσω στην Ειδομένη.
Περίπου 1.500 πρόσφυγες  είναι για περισσότερο από μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη , καθώς δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα λόγω του ότι δεν είναι κάτοχοι συριακών, αφγανικών και ιρακινών διαβατηρίων και δεν τους αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα. 

Πέντε Ιρανοί συνεχίζουν να έχουν ραμμένα τα στόματά τους, ζητώντας  να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Είναι η πέμπτη μέρα που πραγματοποιούν απεργία πείνας, δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Ύπατη Αρμοστεία: Προς όφελος των διακινητών όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες κρούει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στα συνοριακά περάσματα από την Ελλάδα στα Βαλκάνια.
Αναφερόμενη στην απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέπει μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς να περνούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα αποβούν προς όφελος των διακινητών, «επειδή οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι σε αυτή τη χαοτική κατάσταση».
Όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία οι αρνητικές συνέπειες αυτών των ενεργειών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς, καθώς ο κόσμος υποχρεώνεται να παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί κατάλληλες λύσεις για την κατάστασή τους. 
«Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργείται στην Ευρώπη. Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά κύριο λόγο αφορούν ανθρώπους που κατηγοριοποιούνται βάσει των εθνικοτήτων που έχουν δηλώσει» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.