20.11.15

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ειδομένη θυμίζει την «Κόλαση» του Δάντη

Με την «Κόλαση» του Δάντη παρομοιάζει ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας, την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

«Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000-2.000 πρόσφυγες μπροστά στα σύνορα. Από την μία πλευρά είναι Ιρανοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί, Παλαιστίνιοι και Μπαγκλαντεσιανοί που δεν μπορούν να περάσουν και από πίσω τους περιμένουν 2.000 άνθρωποι να περάσουν» λέει στο in.gr.
Ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι το απόγευμα αναμένονται άλλοι 3.000 πρόσφυγες στην περιοχή. «Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε 2-3 μέρες θα έχουμε φτάσει τα 20.000 άτομα... Η "Κόλαση" του Δάντη. Το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο η αστυνομία υπάρχει εδώ στην περιοχή».

Ο συντονιστής της οργάνωσης τονίζει ότι γενικά το κλίμα είναι ήρεμο στην περιοχή, ωστόσο ότι δεν λείπουν και οι στιγμές έντασης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εγκαταστήσει τέντες όπου μπορούν να κοιμηθούν 2.000 άτομα, έχουν στήσει 500 σκηνές και έχουν μοιράσει και 1.500 sleeping bags. «Είναι εδώ οι γιατροί μας. Η διανομή του φαγητού γίνεται κανονικά, δεν υπάρχει έλλειψη. Ωστόσο, έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο να σηκώσουμε κι άλλες τέντες που χωράνε 250 άτομα, αλλά είναι αρνητικός» τονίζει.

Η ΠΓΔΜ και η Σερβία ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων (π.χ. από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές), οι οποίοι θεωρούνται «οικονομικοί μετανάστες».

Το γεγονός αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, όπου η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψε τη διέλευση σε μία ομάδα περίπου 200 ανθρώπων από το Ιράν, το Μαρόκο και την Τυνησία, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα, μπροστά από τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει από τον Αύγουστο η αστυνομία της ΠΓΔΜ και ζητούν από τις αρχές των Σκοπίων να τους επιτρέψουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν πίσω στις χώρες τους.

Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.