1.11.15

Ζωγράφου: Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν κλείνει το Ίδρυμα Κιτσίκη που κάνει ανοιχτή φασιστική προπαγάνδα;

Το Σεπτέμβρη η συντρόφισσα Ειρήνη Πλουμπίδη[*είχε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Ιδρύματος Κιτσίκη, ζητώντας να διακοπεί η χρηματοδότηση του από το Δήμο, καθώς ο κ. Κιτσίκης κάνει μέσω του ιδρύματος αυτού ανοιχτή φασιστική προπαγάνδα. (Δείτε περισσότερο για το θέμα εδώ)
Η Δήμαρχος είχε τότε δηλώσει πως η χρηματοδότηση του Ιδρύματος έχει διακοπεί και πως γίνονται ενέργειες ώστε το γενικό αρχείο του κράτους να αξιολογήσει και να παραλάβει το αρχειακό υλικό του ιδρύματος. 
Έχοντας λάβει αυτή την απάντηση θεωρήσαμε ότι το Ίδρυμα Κιτσίκη θα αποτελούσε σύντομα παρελθόν για το Δήμο Ζωγράφου. Δυστυχώς διαψευσθήκαμε… 
Στις 20 Οκτωβρίου η Διοίκηση του Δήμου έφερε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναπληρωθεί η θέση στο ΔΣ του Ιδρύματος που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Ανδρέα Καραβίδα (Λαϊκή Συσπείρωση)[1].
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δ. Κιτσίκης έχει καλέσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε ψήφο στη Χρυσή Αυγή λέγοντας μάλιστα ότι: 
«Πρέπει, πιτέλους,  λληνικς λας ν ξεπεράσ τ συνθήματα το ”δν περν  φασισμός”»[2]
Επίσης, μια ματιά στα άρθρα του περιοδικού που εκδίδει[3] και τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το ίδρυμα του στο Δήμο Ζωγράφου, αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι: ο κ. Κιτσίκης στηρίζει την παραστρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και προτρέπει τη φασιστοσυμμορία να χρησιμοποιήσει τα όπλα και τη βοήθεια του στρατού για να πάρει την εξουσία και να εγκαθιδρύσει ολοκληρωτικό καθεστώς.
«Τ τρίτο γνήσιο παναστατικ κίνημα,  Χρυσ Αγή, χοντας ετυχς στ πλευρό του παραστρατιωτικ ργάνωση, πάσχει π λλειψη διανοουμένων πο θ το διδε δεολογικ συνοχκα λπίδα ν περισχύση κατεδαφίζοντας τν στικ κοινοβουλευτισμό.  στορία το Μεσοπολέμου δν παναλαμβάνεται, ταν  Μουσσολίνι κα  Χίτλερ κοινοβουλευτικά, γκαθίδρυσαν λοκληρωτικό κράτος.
»Ατ δύναται ν γίν μόνον μ λαοκρατικ χρησιμοποίηση δημοψηφισμάτων κα τν χρήση πλων πως μ τν  νδεχομένη πέμβαση το στρατο πο θ ποστηρίξ τ γχείρημα. Πάντως χι μκοινοβουλευτικς κλογές.»[4]
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Οκτωβρίου η Ειρήνη Πλουμπίδη ρώτησε για ποιο λόγο χρειάζεται η αντικατάσταση μέλους ΔΣ στο Ίδρυμα Κιτσίκη και γιατί η Δημοτική Αρχή δεν το καταργεί.
Πρότεινε επίσης να παραιτηθούν όλα τα μέλη του ΔΣ, να κλείσει άμεσα το ίδρυμα και να οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο μια επιτροπή που θα αναλάβει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και παράδοση του αρχειακού υλικού και της βιβλιοθήκης.
Η Δήμαρχος δεν απάντησε στα ερωτήματά μας. Είπε μόνο μ’ έναν απαξιωτικό τόνο ότι θα εξετάσει την πρότασή μας… 
Η αντικατάσταση μέλους στο ΔΣ του Ιδρύματος Κιτσίκη πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Το «Ξεκίνημα Ζωγράφου» καταψήφισε την πρόταση και η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) απείχε. 
Η σύσταση του νέου ΔΣ του Ιδρύματος Κιτσίκη είναι η ακόλουθη [5]:

Πρόεδρος: Σταματία Καφατσάκη-Βλάχου (Δήμαρχος)
Επίτιμος πρόεδρος: Καθ. Δημήτρης Ν. Κιτσίκης
Μέλος: Πέτρος 
Ινιωτάκης
Μέλος: Βασιλική Στρακαντο
ύνα
Μέλος: 
Άρης Μαρτάκος
Μέλος: 
Έφη Βαμβακά
Μέλος: Καθ. 
ννα Καρακατσούλη
Μέλος: Καθ. Σωτήρης Ρούσσος
Μέλος: Δρ. Άγγελος Βλάχος
Η Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι στο ΔΣ του Ιδρύματος Κιτσίκη δεν έχουν καμία σχέση με φασιστικές απόψεις, ακριβώς το αντίθετο μάλιστα. Θεωρούμε όμως ότι υποτιμούν σοβαρά το θέμα και ότι το Ίδρυμα Κιτσίκη έπρεπε να έχει καταργηθεί από τη νέα Διοίκηση του Δήμου προ πολλού. 
Ο φασισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που ελλοχεύει στην σημερινή εποχή. Η Χρυσή Αυγή από ένα κόμμα του 0,3% έχει αναδειχθεί σε 3ο κόμμα στο κοινοβούλιο. Η αντιφασιστική δράση, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και όχι ένα θέμα, δευτερεύον, που «θα δούμε μετά». 
Γι’ αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του Ιδρύματος Δημήτρη Κιτσίκη. 
__________________
[1] Ο Ανδρέας Καραβίδας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου, είχε παραιτηθεί από το ΔΣ του ιδρύματος Κιτσίκη τον Ιούνιο, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Δ. Κιτσίκης καλούσε σε ψήφο στη Χρυσή Αυγή στις εκλογές. 
[3] Το περιοδικό ονομάζεται «Ενδιάμεση Περιοχή», ενώ πολλά άρθρα του αναδημοσιεύει η φασιστοφυλλάδα «Ελεύθερη Ώρα».
*Η συντρόφισσα Ειρήνη Πλουμπίδη είναι δημοτική σύμβουλος από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για ένα χρόνο στα πλαίσια της εναλλαγής που έχει αποφασίσει η δημοτική παράταξη «Κίνημα στην Πόλη» με την οποία το Ξεκίνημα Ζωγράφου πραγματοποίησε εκλογική συνεργασία στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.