3.11.15

Γαλάτσι: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, Τρίτη 3/11

Την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 19:00, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες στο Γαλάτσι θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Γαλατσίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διορία που έθεσε ο Δήμαρχος Γαλατσίου, για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων στο ΠΑΛΑΙ του Γαλατσίου.

Ακολουθεί η επιστολή της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες στο Γαλάτσι:


Προς τον κ. Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικούς Συμβούλους

Την Πέμπτη 1η Οκτώβρη με απόφαση της κυβέρνησης άρχισαν να μεταφέρονται στο χώρο του Παλαί στο Γαλάτσι οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Δημοτικό συμβούλιο και Δημοτική Αρχή αποφάσισαν να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες στην πόλη. Ηταν μια απόφαση στη σωστή κατεύθυνση.

Πρόκειται για ανθρώπους κατατρεγμένους, ολόκληρες οικογένειες με μωρά παιδιά που έρχονται στις χώρες της Ευρώπης, πολλές φορές άμεσα εμπλεκόμενες και υπεύθυνες για τον πόλεμο που μαίνεται στις πατρίδες τους, για να γλυτώσουν από το θάνατο και τη δυστυχία που αυτός φέρνει. Βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι ρισκάρουν τη ζωή τους με κίνδυνο να πνιγούν στο Αιγαίο.    
  
Τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη σε μαζική σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου συγκροτήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με την υποστήριξη συλλογικοτήτων, όπως ο Σύλλογος Δασκάλων Αθηνά, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας κ.α. Καλέσαμε αμέσως όλους τους συλλόγους, σωματεία, φορείς και κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά, να συνδράμει τους πρόσφυγες υλικά, ηθικά και με όποιον τρόπο μπορεί, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα αυτονόητα από τις αρχές. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.

Στις γειτονιές του Γαλατσίου, στις πλατείες, στις λαϊκές αγορές και στα σχολεία, αυτό που κυριαρχεί είναι η αλληλεγγύη των πολιτών. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι χιλιάδες ανταποκρίθηκαν και έφεραν πράγματα, τόσα που καθιστούσαν ακόμα και τη διαχείρισή τους δύσκολη, ενώ άλλοι έσπευσαν να συνδράμουν μέσα στο Παλαί, διαμορφώνοντας τις συνθήκες μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς διαβίωσης. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν διαμείνει και έχουν περάσει από την πόλη μας εδώ κι ένα μήνα χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτο να τίθενται «διορίες» σαν και αυτές που πρόσφατα διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι έθεσε ο κ Δήμαρχος, που σε όποιον και αν απευθύνονται, άμεσος αποδέκτης τους είναι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες. 

Σαν Επιτροπή Αλληλεγγύης δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε οι πρόσφυγες να βρεθούν στο δρόμο ή να μεταφερθούν σε χειρότερους από άποψη διαβίωσης χώρους. Δεν θέλουμε οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι να γίνουν το νέο μπαλάκι ανάμεσα σε δήμους, περιφέρειες και κυβέρνηση. Αντίθετα διεκδικούμε όλες αυτές οι αρχές να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους -και το Γαλάτσι είναι ένα παράδειγμα γιατί σε κάθε περιφέρεια, συνοικία και πόλη οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Είναι προφανές ότι για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες  στο Παλαί δεν αρκεί η εργασία των αλληλέγγυων και όσων εθελοντικά βρίσκονται εκεί ούτε η συνεχής παρουσία δημάρχου, αντιδημάρχου και κάποιων δημοτικών συμβούλων. Χρειάζονται πόροι και ανθρώπινο δυναμικό. Καλούμε την κυβέρνηση να τα εξασφαλίσει αυτά.

Καλούμε το Δήμο και τη δημοτική αρχή να τα διεκδικήσει. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άμεση διάθεση των απαραίτητων πόρων, μέσων και προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Παλαί αλλά και γενικότερα οι ανάγκες της πόλης.


Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες στο Γαλάτσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.