22.11.15

Δευτέρα 23/11: Κάλεσμα σε σύσκεψη για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για τους Πρόσφυγες

Το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων απευθύνει κάλεσμα για τη διοργάνωση μιας ενωτικής Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα που έχει διεθνώς κατοχυρωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών-ριών.

Σε αντίθεση με τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων, πιστεύουμε ότι η 18η Δεκέμβρη δίνει την ευκαιρία να εκφραστεί ενωτικά και σε κάθε πόλη το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στους/στις πρόσφυγες που αναπτύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Μια ευκαιρία να συναντηθούν διαφορετικές εμπειρίες αγώνα και, κυρίως, μια ευκαιρία για μια αγωνιστική και δυναμική παρέμβαση του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού-προσφυγικού κινήματος σε μια συγκυρία πρωτοφανούς σκλήρυνσης της συνοριακής και μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε την αντίστασή μας.


- Για να σταματήσουμε το έγκλημα στο Αιγαίο. Για να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση σε όσους ονειρεύονται μια Ευρώπη-Φρούριο, με φράχτες στα σύνορα και στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις κατά των μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο φράχτη του Έβρου και στις δολοφονικές επιχειρήσεις της Φρόντεξ, αντιτάσσουμε το άνοιγμα ασφαλών περασμάτων στα χερσαία σύνορα και την ασφαλή θαλάσσια μεταφορά όσων αιτούνται άσυλο από την Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος.


- Για να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε συνοριοφύλακα και κρατητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε χώρα των Hot Spots, της ταχύρρυθμης διαλογής, κράτησης και μαζικής απέλασης προσφύγων και μεταναστών, που ωφελεί μονάχα τα κυρίαρχα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Στην πολιτική εξαίρεσης δικαιωμάτων αντιτάσσουμε μια πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που δεν εγκλωβίζει και αποκλείει, αλλά παρέχει προστασία και πλήρη δικαιώματα: στη στέγη, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

- Για να καταγγείλουμε την εξωτερικοποίηση των συνοριακών ελέγχων της Ε.Ε., μια πολιτική χρηματοδότησης-εξαγοράς αυταρχικών καθεστώτων για την συγκράτηση με κάθε μέσο της προσφυγιάς και την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφών σε χώρες προέλευσης και τράνζιτ. Στην ανάθεση της βρώμικης δουλειάς του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών σε «τρίτες χώρες» αντιτάσσουμε το δικαίωμα στο άσυλο και το δικαίωμα επιλογής της χώρας που αυτό υποβάλλεται.


- Για να αντισταθούμε σε όσους εκμεταλλεύονται τον τρόμο του Ισλαμικού Κράτους για να επιτεθούν στα θύματά του. Σε όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν τους πρόσφυγες πολέμου ως απειλή για την Ευρώπη, ώστε να επιβάλουν αυταρχικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές, πολιτικές εξαίρεσης δικαιωμάτων και περιστολής των ελευθεριών, που πρώτους χτυπούν τους προσφυγες και μεταναστες-ριες, αλλά επεκτείνονται σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.


Με αυτές τις πρώτες σκέψεις καλούμε κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, σωματεία, μεταναστευτικούς και προσφυγικούς συλλόγους, κάθε είδους κινήσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες σε κοινή σύσκεψη τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 20.00 στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13 Εξάρχεια, για την διοργάνωση της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης στις 18/12. Το ίδιο κάλεσμα απευθύνουμε σε τοπικές κινήσεις άλλα και σε κινήσεις από τις γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.