25.10.15

«Ο φράχτης του Έβρου είναι η αιτία των πνιγμών των προσφύγων» www.dikaiologitika.gr

«Ο φράχτης του Έβρου αποτελεί την αιτία όλων των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων» καταγγέλλουν συλλογικότητες που διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα. 

«Με την ολοκλήρωση του φράχτη, τον Δεκέμβριο του 2012, οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Νίκη Δημητριάδη, μέλος του Συντονιστικού ενάντια στον φράχτη του Έβρου. 

Όπως εξήγησε, επικαλούμενη στοιχεία, από το σύνολο των προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν το Αιγαίο, το 3% εξ αυτών δεν τα κατάφερε και πνίγηκε. «Και μιλάμε φυσικά μόνο για τους καταγεγραμμένους θανάτους, που και πάλι είναι πολύ περισσότεροι από τους θανάτους στα ναρκοπέδια του Έβρου» πρόσθεσε.

Μέλη του Συντονιστικού κατήγγειλαν ότι «όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης και κλειστά τα σύνορα, το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων». Και επειδή, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στον θάνατο», καλούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, σε πορεία στον Έβρο, ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα. 

«Η αναχώρηση από Θεσσαλονίκη θα γίνει από το άγαλμα Βενιζέλου, στις 08.00 το πρωί, και μαζί με συμμετέχοντες στην κινητοποίηση από Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, θα κατευθυνθούμε στις Καστανιές Έβρου» ανέφερε η Ζαχαρούλα Βεζύρη από το Συντονιστικό. 

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση - κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία στον Έβρο, στη μαθητική παρέλαση, στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Οκτωβρίου και στις 29 του μηνός θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, στις 18.00, στην Καμάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.