20.10.15

Πόλωση, μίσος και χιλιάδες στο δρόμο στη Δρέσδη γύρω από το ξενοφοβικό Pegida

Η Δρέσδη βρέθηκε επί ποδός το βράδυ της Δευτέρας, με χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ αλλά και χιλιάδες να διαδηλώνουν εναντίον του ξενοφοβικού κινήματος Pegida που «γιόρταζε» τον έναν χρόνο διαδηλώσεων και προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα με φόντο το προσφυγικό.

Η αίσθηση πόλωσης ήταν αισθητή, η ένταση οδήγησε και στο σοβαρό τραυματισμό ενός διαδηλωτή ενώ καταγράφηκαν ανησυχητικά σημάδια ριζοσπαστικοποίησης του ξενοφοβικού κινήματος.

Το Pegida, οι «Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης», είχε στήσει το βράδυ της Δευτέρας διαδήλωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνισή του στη Δρέσδη της Σαξονίας -η οποία τότε, όπως και τώρα, μετρά μικρότερους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών από ό,τι άλλα πλουσιότερα κρατίδια στα δυτικά- με ένα θολό μείγμα εναντίον των μουσουλμάνων προσφύγων, της πολιτικής «ελίτ» και των «ψευτών δημοσιογράφων» με κοινό παρονομαστή το λαϊκισμό και το πρόσχημα της «μη ιδεολογικής» αντίδρασης «απλών, φιλειρηνικών πολιτών».



Έχοντας ξεφουσκώσει μετά από μερικούς μήνες, υπό την πίεση των ισχυρών αντιστάσεων όλων των κομμάτων -πλην του ευρωσκεπτικιστικού AfD- και φορέων (από δημοτικές Αρχές και εκκλησίες μέχρι τις αντιφασιστικές οργανώσεις), το κίνημα θέλει να να επανέλθει με φόντο τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για την στάση του Βερολίνου απέναντι στο προσφυγικό.

Στη συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας, το Pegida κινητοποίησε μεταξύ 15.000 και 20.000 ατόμων, σύμφωνα με την καταμέτρηση ανεξάρτητων ομάδων (η αστυνομία της Δρέσδης έχει σταματήσει να δίνει εκτιμήσεις για τις συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του κινήματος).


Το κλίμα όμως στην Πλατεία της Όπερας φαινόταν αυτή τη φορά πιο γαλβανισμένο στους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο σημείο: Κόσμος πιο οργισμένος, περισσότερες ομάδες νεαρών με «διακριτικά» στα μπουφάν τους που συνηθίζονται σε ακροδεξιές συγκεντρώσεις, και τόνοι πιο οξείς στα συνθήματα και τις ομιλίες.

Η εικόνα της Μέρκελ, που έχει πάρει πάνω της το προσφυγικό, είχε γίνει αυτή τη φορά στόχος σε ακόμη περισσότερα πλακάτ από ό,τι στην αρχή του κινήματος. Τα ονόματα πολιτικών της κυβέρνησης, και της ίδιας της καγκελαρίου, προκαλούσαν γιουχαΐσματα κάθε φορά που τα πρόφεραν οι ομιλητές, μεταξύ φωνών για «προδότες» και συνθήματα όπως «αντίσταση, αντίσταση».

Ο Λουτς Μπάχμαν, ο διαβόητος αρχηγός του κινήματος, ήταν ο μοναδικός που φρόντισε να δώσει την εικόνα ότι κρατά χαμηλούς τόνους: «Ήρθαμε για να μείνουμε, και μένουμε για να νικήσουμε, και θα νικήσουμε» είπε. Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να περάσει όλη η φιέστα που διοργανώθηκε στην Πλατεία της Όπερας.

«Δυστυχώς, έχουν κλείσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης»


Τα υπόλοιπα τμήματα της διοργάνωσης κάλυψαν το κενό από τους φαινομενικά χαμηλούς τόνους που κράτησε ο Μπάχμαν: Βίντεο με τον καθεδρικό της πόλης που «κινδυνεύει να γίνει τζαμί», εμπρηστικοί λόγοι άλλων στελεχών και χαιρετισμοί από ξενοφοβικούς σχηματισμούς άλλων χωρών -βουλευτή από την Τσεχία, στελεχών της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, ομιλητές από την Ολλανδία και την Πολωνία.

Μηνύματα πως το Pegida αρχίζει και δικτυώνεται. Αποκορύφωμα -ή, ακριβέστερα, ο πάτος στον οποίο έφτασε η συγκέντρωση- ήταν η ομιλία του Ακίφ Πιριντστζί, τουρκικής καταγωγής συγγραφέα που έχει συνταχθεί τα τελευταία χρόνια διάφορα λαϊκιστικά ρεύματα ακροδεξιού αρώματος.

Ο Πιριντστζί (του οποίου, ενδεικτικά, το τελευταίο βιβλίο έχει τον τίτλο «H μεγάλη ομοφυλοφιλοποίηση») χαρακτήρισε τη γερμανική κυβέρνηση «γκάουλαϊτερ του ίδιου τους του λαού», τους πρόσφυγες και μετανάστες «μουσουλμάνους Φριτς με γενειάδα Ταλιμπάν» και μίλησε για «πόρνες που ζητούν άσυλο» αρχίζοντας να καταφεύγει σε ένα ακόμη πιο γλαφυρό υβρεολόγιο. Και το ναδίρ: «Δυστυχώς, έχουν κλείσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Πόλεμος με μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν στην πλατεία συμπλήρωσε την εικόνα.

Στην αντίπαλη όχθη όμως, η Δρέσδη δεν είχε μείνει αδρανής. Από το απόγευμα, διάφορες αντισυγκεντρώσεις είχαν αρχίσει να μαζεύουν κόσμο εναντίον της Pegida με συνθήματα όπως «φτάνει με το μίσος και την υποκίνηση». Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι αντιδιαδηλώσεις συγκέντρωσαν περίπου 14.000 άτομα.

Η ίδια η Όπερα της Δρέσδης έσβησε, όπως και τις προηγούμενες φορές, τα φώτα την ώρα της συγκέντρωσης και, μαζί με το παραδοσιακό πανό «υπέρ της ανοικτής κοινωνίας», είχε στήσει και οθόνη με το μήνυμα: «Δεν είμαστε το σκηνικό για μίσος εναντίον των ξένων».

Οι πρόθυμοι όμως για ένταση δεν έλειψαν ούτε από εκείνο το στρατόπεδο. Κυρίως πιο μαχητικές ομάδες από τις αντιφασιστικές οργανώσεις προσπάθησαν να στραφούν εναντίον διαδηλωτών του Pegida ή να στήσουν οδοφράγματα.

Ο σοβαρά τραυματίας δέχθηκε επίσης την ώρα που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, επέστρεφε από την συγκέντρωση της Pegida. Καταγράφηκαν επίσης άλλοι δύο ελαφρά τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται από ποια πλευρά.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης της Pegida, οι πιο θερμόαιμοι από τους συγκεντρωμένους έφυγαν επιτέθεμενοι σε μία αστυνομικό, ρίχνοντας μπουκάλια και «οπλίζονταν» με πέτρες σε σκηνές σποραδικών κυνηγητών που ξέσπασαν στις παρυφές του κέντρου. Η αποτίμηση της αστυνομίας πάντως, η οποία είχε κινητοποιηθεί με ενισχύσεις που είχαν φτάσει και από άλλα κρατίδια, ήταν πως η νύχτα κύλησε σε γενικές γραμμές ειρηνικά, δεδομένων των αριθμών που είχαν βγει συνολικά στους δρόμους.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.