20.10.15

Hot spot στη Λέσβο και... "hot" προβλήματα: χημικά από την Αστυνομία, 10.000 αφίξεις

Ασφυκτική η πίεση στη Λέσβο από τη μεταναστευτική ροή για μία ακόμα φορά και ανεπάρκεια στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό των αφίξεων. Μόνιμο σκηνικό έντασης επικρατεί πλέον στις εγκαταστάσεις του “χοτ σποτ” στη Μόρια, με ατελείωτες ουρές και συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, αλλά και με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών σχεδόν σε καθημερινή βάση. Άθλιες και οι συνθήκες διαμονής με μικρά παιδιά να κοιμούνται στο χώμα και στις λάσπες και τους μετανάστες να καίνε ακόμα και πλαστικά μπουκάλια για να ζεσταθούν.

Με δυναμικότητα καταγραφής 2.500 προσφύγων και μεταναστών ημερησίως το επονομαζόμενο “χοτ σποτ” της Λέσβου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νησιού. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 10.000 τα τελευταία δύο 24ωρα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στις εγκαταστάσεις της Μόριας. Πίεση και στο Μόλυβο, τη Συκαμνιά και στο Μανταμάδο, αφού τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν πρόσφυγες στη Μόρια, μειώθηκαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο κέντρο καταγραφής.

Ανακουφιστικά στην κατάσταση αναμένεται να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα λήψεις αποτυπωμάτων (eurodac) που αναμένεται να έρθουν από τη Γερμανία, μαζί με την ενίσχυση του προσωπικού καταγραφής. Μέχρι τότε η ανεπάρκεια του “χοτ σποτ¨ να ανταποκριθεί στο βάρος της μεταναστευτικής ροής θα δημιουργεί πρόβλημα αλυσιδωτά στο νησί. Επιχειρησιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για αναγκαιότητα τουλάχιστον ακόμα μιας δομής καταγραφής στο νησί, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των μεταναστών που περιμένουν να καταγραφούν.

Η εκμετάλλευση των μεταναστών από τους επιτήδειους φουντώνει και πάλι λόγω της αδυναμίας του συστήματος να διαχειριστεί τη μεταναστευτική ροή. Πλαστά έγγραφα πωλούνται ακόμα και μέσα στο κέντρο καταγραφής έναντι 400 ευρώ σε Σύρους πρόσφυγες, ενώ έξαρση παρουσιάζει και πάλι το φαινόμενο της μεταφοράς μεταναστών έναντι αμοιβής, κυρίως από την περιοχή του Μανταμάδου.

Δεκάδες αυτοκίνητα, κυρίως τις βραδυνές ώρες, μεταφέρουν πρόσφυγες από το Μανταμάδο στη Μυτιλήνη παίρνοντάς τους από 20-50 ευρώ το κεφάλι. Ειδικά διαμορφωμένα αγροτικά αυτοκίνητα, ΙΧ, ακόμα και δίκυκλα χρησιμοποιούνται με τους επιτήδειους να μην πτοούνται ούτε στο άκουσμα της αστυνομίας. Καταγγελίες με ονόματα και αριθμούς αυτοκινήτων είναι ήδη στη διάθεση της αστυνομίας.

Εξάλλου, χθες συνελήφθη από αστυνομικούς άτομο το οποίο μετέφερε με ΙΧ αυτοκίνητο, επτά πρόσφυγες έναντι αμοιβής. Το φαινόμενο ωστόσο δεν πρόκειται να εξαλειφθεί αν δεν βρεθεί τρόπος να μεταφέρονται νόμιμα και άμεσα όλοι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στις βόρειες ακτές του νησιού.


Πηγή: lesvosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.