19η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 06/10/2015
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Στη σημερινή δικάσιμο διαπιστώθηκε ότι πλέον οι αστυνομικές αρχές επιτρέπουν (με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας) την είσοδο σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ελεύθερες θέσεις κοινού. Έτσι, κατά τη σημερινή 19η συνεδρίαση το τμήμα της αίθουσας που διατίθεται ως χώρος κοινού είχε πολύ περισσότερο κόσμο. Σε σχέση με το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, για άλλη μια φορά δεν ανακοινώθηκε τίποτα.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν δεκατρείς (13) κατηγορούμενοι. Επτά (7) κατηγορούμενοι σημειώθηκαν ως απόντες. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους, ενώ τους λοιπούς συνηγόρους που απουσίαζαν κατά την έναρξη της διαδικασίας κάλυψαν προσωρινά οι συνάδελφοί τους.
ΙΙI. Απόφαση Δικαστηρίου επί του αιτήματος της πολιτικής αγωγής.
Η Δίκη ξεκίνησε με την απόφαση του δικαστηρίου επί του αιτήματος της πολιτικής αγωγής με το οποίο ζητούσαν την χρήση τεχνικών μέσων (μηχανή προβολών, ηλεκτρονικό υπολογιστή κλπ) ώστε κατά την εξέταση μαρτύρων να μπορούν να ανατρέχουν στο υλικό της δικογραφίας, δείχνοντας στους μάρτυρες βίντεο, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα και ηχητικά ντοκουμέντα. Η έδρα απέρριψε το αίτημα με την φράση «Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα της πολιτικής αγωγής. Τα DVD θα αναγνωσθούν κατά την ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων». Σημειώνουμε εδώ ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου στις 8:45 παρατηρήθηκε ήδη εγκατεστημένο το ειδικό τρίποδο και η οθόνη προβολών που συνοδεύει το μηχάνημα προβολών (προτζέκτορα) τα οποία αποσυνδέθηκαν αμέσως πριν την έναρξη της δίκης. Η συνεδρίαση άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας με την απόρριψη του αιτήματος.
ΙV. Η συνέχεια της κατάθεσης της Μαγδαληνής Φύσσα. Ερωτήσεις πολιτικής αγωγής.
Α. Τζέλης (συνήγορος Μαγδαληνής Φύσσα): Μάθατε αν είπε κάτι ο Ρουπακιάς όταν συνελήφθει;
Μ. Φύσσα: Έμαθα από τον αστυνομικό που τον συνέλαβε πως μέσα στο αμάξι είπε “Είμαι δικός σας”. Τον ρώτησε “Αστυνομικός;” απάντησε: “Όχι, της ΧΑ.” Μετά πήγε στο τμήμα και συμπεριφερόταν σαν να ήταν οικείος χώρος. Η Αστυνομία δεν έπιασε τους άλλους αλλά τους φίλους του Παύλου. Τους έβαλαν μαζί με το δολοφόνο σε ένα δωμάτιο. Δεν γνώριζαν τότε το δολοφόνο αλλά με την άνεση που είχε πίστευαν πως ήταν υπάλληλος. Καθόταν σταυροπόδι, μιλούσε στο κινητό. Μετά τα παιδιά ενημερώθηκαν οτι κατέληξε ο Παύλος και θρηνούσαν. Τότε ο δολοφόνος θορυβήθηκε και ζήτησε να τον βάλουν αλλού και του είπε ο αστυνομικός πήγαινε στον τρίτο όροφο. Ανέβηκε στον τρίτο χωρίς χειροπέδες, ελεύθερος, σίγουρος. Τα παιδιά μου είπαν οτι αστειευόταν μαζί τους, τους ρωτούσε γιατί είστε εδώ, και τους έλεγε: «Δεν πιστεύω να νομίζετε οτι είμαι ΧΑ από τα παπούτσια μου;»
Α. Τζέλης: Γνωρίζετε αν πριν τα sms υπήρχε επικοινωνία του Πατέλη με κάποιον βουλευτή ΧΑ;
Μ. Φυσσα: Ναι γνωρίζω από τη δικογραφία πως υπήρξε επικοινωνία Πατέλη-Λαγού.
Α. Τζέλης: Τι ακριβώς έχετε δει στο βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη;Τι είδατε σχετικά με την μεθοδολογία των ταγμάτων εφόδου;
Πρόεδρος: Έτσι και αλλιώς πήραμε απόφαση να μην προβληθούν τώρα.
Α. Τζέλης: Πείτε μας για το βίντεο.
Μ. Φύσσα: Είδα τον Πατέλη σε βίντεο να δίνει οδηγίες στα μέλη του, σε ένα γραφείο της οργάνωσης για μια επίθεση που θέλανε να κάνουν συγκεκριμένα λέει «Είμαστε Χρυσή Αυγή ο,τι μας πουν θα κάνουμε. Αν πάρω οκ θα δράσουμε. ’Ο,τι κινείται σφάζεται». Έτσι έγινε και στην δολοφονία. Μαζεύτηκε ένα τάγμα με οδηγίες από τον Πατέλη. Σίγουρα πήρε εντολή από τον Λαγό.
Α. Τζέλλης: Ο Λαγός από ποιόν παίρνει εντολές;
Μ. Φυσσα: ‘Ολοι παίρνουν εντολή από τον αρχηγό τους.
Πρόεδρος: Από που προκύπτει αυτό;
Μ. Φύσσα: Από την ιεραρχία. Το βλέπω, δυο χρόνια τώρα. Δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο, παρά μόνο με τους δολοφόνους του γιού μου. Το μόνο που κάνω είναι να βλέπω και να μαζεύω στοιχεία για όλα αυτά. Ο αρχηγός δίνει εντολές και διαχέονται προς τα κάτω.
Πρόεδρος: Από που τα ξέρετε αυτά;
Μ. Φυσσα: Από φωτογραφίες, από συνεντεύξεις, από τη δικογραφία.
Α. Τζέλης: Έχετε ακούσει ηχητικά για το τι ακριβώς λέει ο Αποστόλου;
Μ. Φύσσα: Μιλάει με μια κυρία στο τηλέφωνο του μεταφέρει τι έγινε και τον ρωτάει «είναι αλήθεια;» και απαντά «Ναι. Έτσι γίνεται αυτό. Πες στη μάνα μου να πετάξει όπλα, μαχαίρια, αυτοκόλλητα, όμως πες της να μην πετάξει τα ρούχα». Αναφέρεται στον δολοφόνο ότι πληρώνεται 600 ευρώ για να σκοτώσει. Ο Αποστόλου που είναι κατηγορούμενος.
Πρόεδρος: Είναι κατηγορούμενος στη δολοφονία όμως;
Μ. Φύσσα: Δεν ξέρω, ξέρω πως είναι κατηγορούμενος. Μια άγνωστη τον ρωτά στο βίντεο αν είναι επαγγελματικό χτύπημα. Μέχρι πρόσφατα δεν τον γνωρίζαμε αλλά υπάρχουν άπειρα στοιχεία οτι ήταν γερό μέλος στη ΧΑ. Δεν είναι περαστικός ο Ρουπακιάς από την Χ.Α.
Α. Τζέλης: Υπάρχουν άλλα στοιχεία από το Ίντερνετ οτι είναι στέλεχος, αυτός που έλεγε ότι δεν έχει σχέση;
Μ. Φύσσα: Ναι είναι δίπλα στο Λαγό και σε άλλους σε φωτογραφίες.
Α. Τζέλης: Ο Άγγος σε ποιόν έκανε τηλέφωνα;
Μ.Φύσσα: Καταιγισμός τηλεφωνημάτων μεταξύ Άγγου κ Καζαντζόγλου. Ο ένας ειδοποιεί τον άλλον μέχρι που ο Πατέλης στέλνει το sms για την τοπική και σε 15 λεπτά μαζεύτηκαν. Ο χαμηλότερος τηλεφωνεί στον ανώτερο κοκ.
Α. Τζέλης: Ποιανού το κινητό βρέθηκε στο αμάξι του δολοφόνου;
Μ. Φύσσα: Του Καζαντζόγλου.
Α. Τζέλης: Αυτός τι ήταν;
Μ. Φύσσα: Στο 5μελές.
Τζέλης: Πείτε μου, οι χρυσαυγίτες περνούν εκπαίδευση για τις επιθέσεις;
Μ. Φύσσα: Ναι έχουν στρατιωτική εκπαίδευση.
Πρόεδρος: Που τα ξέρετε αυτα;
Μ. Φύσσα: Από το υλικό που υπάρχει.
Α. Τζέλης: Εξηγείστε γιατί ο Παύλος δεν έτρεξε να διαφύγει;
Μ. Φύσσα: Δεν υπήρχε περίπτωση να τρέξει ο Παύλος. Γιατί να τρέξει στη γειτονιά του; Επίσης πίσω είχε τα κορίτσια και δεν θα τα άφηνε εκτεθειμένα.
Α. Τζέλης: Το κορίτσι που έδιωξε ο Παύλος φεύγει ή κάνει κάτι άλλο;
Πρόεδρος : Ήταν η Χρύσα που πήγε στους αστυνομικούς, τα είπε αυτά.
Α. Τζέλης: Ο άντρας σας, σας είπε αν μπροστά από τον γιό σας που ήταν ημιθανής πέρασε ένας αστυνομικός και της είπε κάτι;
Μ. Φύσσα: Είναι ένας αστυνομικός που προσπαθεί υποτίθεται να βοηθήσει. Του λέει «Τώρα τι κάνεις; Τώρα βοηθάς; Τόση ώρα σε τραβάω; Τι κάνεις;» «Όχι,δεν ήμουν εγώ» λέει αυτός κι η Χρύσα είναι σίγουρη ότι πριν τρία λεπτά τον τραβούσε, τον παρακαλούσε. Περνάει και ένας που δεν ξέραμε τι ήταν τότε και της είπε: «Τον πούστη σου που έφερες στο μαγαζί». Μετά η Χρύσα τον αναγνώρισε στα επεισόδια που έγιναν στο Μεσολόγγι. Άρα ήταν Χρυσαυγίτης κι αυτός.
Α. Τζέλης: Έχετε δεχθεί απειλές και προσβολές μετά το θάνατο του Παύλου;
Μ. Φύσσα: Βεβαίως, συνεχίζουν. Δεν πέρασαν 50 μέρες και πέρασε τάγμα εφόδου από το μνημείο, υποχρέωναν τον κόσμο στο δρόμο και τα γύρω μαγαζιά εκεί να παίρνουν τα έντυπά τους, την εφημερίδα τους. Μετά πήγαν στο Ρεσάλτο, έναν κοινωνικό χώρο εκεί στη γειτονιά. Το σπάσανε το Ρεσάλτο. Μετά βεβήλωσαν το μνημείο του παιδιού. Μετά πέρασαν κάτω από το σπίτι με τις μηχανές, να μας δείξουν ποιοι είναι χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Απειλητικά μηνύματα δέχονται όλοι, ακόμα και οι δικηγόροι. Δεν έχουν ενδοιασμούς με την δύναμη που έχουν πάρει.
Πρόεδρος: Οι μάρτυρες έχουν απειληθεί;
Μ. Φύσσα: Ναι ο Μαντάς και ο Ξυπόλυτος έχουν ξυλοκοπηθεί επειδή ερχόντουσαν στο δικαστήριο την πρώτη μέρα.
Μ. Φύσσα: Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν ακόμα.
Α. Τζέλης: Μετά τη δολοφονία του Παύλου εμφανίστηκαν και άλλοι να πάρουν το 5λεπτο δημοσιότητας;
Μ. Φύσσα: Ναι διάφοροι δίνουν συνεντεύξεις ως φίλοι του Παύλου που δεν είναι.
Πρόεδρος: Πείτε ονόματα
Α. Τζέλης: Ο “θανάσιμος”;
Πρόεδρος: Μη λέτε εσείς ονόματα.
Μ. Φύσσα: Αυτός ο “θανάσιμος” έδωσε μια συνέντευξη με πράγματα που δεν ισχύουν.
Α. Τζέλης: Ανέλαβε κάποιος την πολιτική ευθύνη;
Μ. Φύσσα: Ναι ο Μιχαλολιάκος στις 17 Σεπτέμβρη
***
Β. Κουγιάτσου (συνήγορος Μαγδαληνής Φύσσα): Πείτε μας για την προσωπικότητα του Παύλου.
Μ. Φύσσα: Ήταν ένα γλυκό παιδί και εξελίχθηκε σε έναν ώριμο άντρα με ιδέες και ιδανικά. Έγραφε αυτό που πίστευε στα τραγούδια του είχε αναλάβει τον τελευταίο καιρό δράσεις με αστέγους. Βοηθούσε, ήταν καθαρός, ελεύθερο πνεύμα με ιδανικά, αυτά ήταν τα μόνα του όπλα.
Β. Κουγιάτσου: Είπατε πως έδινε συναυλίες. Τον έκανε αναγνωρίσιμο αυτό στην περιοχή;
Μ. Φύσσα: Ναι τον γνώριζαν, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.
Β. Κουγιάτσου: Στα τραγούδια του υπήρχαν στοίχοι που ενοχλούσαν;
Μ. Φύσσα:Ναι τα αντιφασιστικά, και αντιρατσιστικά συνθήματα. Στόχος του ήταν να μην χάνουν το δρόμο τους τα παιδιά.
Β. Κουγιάτσου: Αυτός ήταν λόγος για να γίνει στόχος;
Μ.Φύσσα: ό,τι είναι αντίθετο για εκείνους. Ναι.
Β. Κουγιάτσου: Πως συνεννοήθηκε με τους φίλους του εκείνο το βράδυ;
Μ. Φύσσα: Δεν γνωρίζω ακριβώς, ίσως εκεί συνεννοήθηκαν να έρθουν οι άλλοι μετά.
Β. Κουγιάτσου: Ξέρετε με ποιά αφορμή τους κάλεσε;
Μ. Φύσσα:Για να δουν τον αγώνα.
Πρόεδρος: Πως το ξέρετε αυτό;
Μ. Φύσσα: Αυτό μου είπε η Χρύσα και τα άλλα παιδιά.
***
Χ. Παπαδοπούλου (συνήγορος οικογενειας Φύσσα): Εκτός από τα 3 άτομα που ήταν αρχικά στο Κοράλλι κατηγορούνται άλλοι 14 για απλή συνέργεια πως προκύπτει αυτό;
Μ. Φύσσα: Από τα τηλεφωνήματα που πάρθηκαν μεταξύ τους. Ο ένας καλούσε τον άλλο
Πρόεδρος: δηλαδή τα τηλεφωνήματα είναι επαρκές στοιχείο για να συμπεράνουμε κάτι;
Μ. Φύσσα: Είναι ένα στοιχείο.
Χ. Παπαδοπούλου: Υπήρχε κενό στα τηλεφωνήματα;
Μ.Φύσσα: Ακριβώς. Ναι. Για λίγη ώρα σταματάνε. Υπήρχε ένα όργιο τηλεφωνημάτων από τις 23:50 μέχρι και 23:52 και ξαφνικά μέχρι τις 12:08 σταματάνε, που σημαίνει ότι είναι όλοι εκεί, μαζεύτηκαν εκεί όλοι αυτοί. Αυτό δείχνει οτι όλοι ήταν εκεί στη δολοφονία και μετά χωρίστηκαν και μετά άρχισαν να μιλάνε μεταξύ τους , «τι έγινε;», «τον σκότωσαν» «που είσαι;» και τέτοια
Χ. Παπαδοπούλου: Αναφέρετε μια αλυσίδα τηλεφωνημάτων μεταξύ Άγγου κλπ. Πόση ώρα κράτησε;
Μ. Φύσσα: Δεκαπέντε λεπτά, μαζεύτηκαν γρήγορα λόγω πειθαρχίας.
Χ. Παπαδοπούλου: Υπήρχαν άλλες δράσεις της ΧΑ τότε;
Μ. Φύσσα: Ναι, μια εβδομάδα πριν, το ΠΑΜΕ και επίσης στο Μελιγαλά, από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Υπήρχε ανοχή από την ΕΛ.ΑΣ και δεν πιάστηκε κανείς. Στο Συνεργείο στην Ηλιούπολη τα ίδια, μπήκαν με ρόπαλα και χτύπαγαν και εκεί κρύβανε τα παιδάκια. Στην Αντίπνοια τα ίδια, καταστρέφουν, χτυπάνε, υπάρχουν συνθήματα “Θα σας σκοτώσουμε”.
***
Σε αυτό το σημείο η Κα Φύσσα ζήτησε διακοπή διότι δεν αισθανόταν καλά και η πρόεδρος έδωσε 10 λεπτά.
Επανέναρξη της δίκης με συνέχεια της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα.
Χ. Παπαδοπούλου: Έχετε αντιληφθεί στη γειτονιά σας περιστατικά δράσης της ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Στις εκλογές φέτος και στις δύο υπήρχαν τραμπουκισμοί, ειδικά τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. δεν πιάστηκε κανείς ούτε στο ΠΑΜΕ ούτε στον Παύλο. Στο Μελιγαλά είχε κάμερες. Στο Aντίπνοια με τον ίδιο τρόπο εμφανίστηκαν. Τάγματα πάνε καταστρέφουνε, χτυπάνε . «Είμαστε η Χρυσή Αυγή» λένε, έχουν συγκεκριμένο στόχο, τόπο, χρόνο. Έχουν ισχύ, έχουν άνεση Στο σχολείο που φοίτησε ο Παύλος πήγαν κάποιοι γύρω στα 50 άτομα από το κόμμα με τον Λαγό.
Χ. Παπαδοπούλου: Δίνει κανείς το σύνθημα;
Μ. Φύσσα: Ο αρχηγός. Όλα γίνονται με τρόπο, εντολή, χρόνο συγκεκριμένο. Τότε ξεκινούν και τότε τελειώνουν
***
Ε. Τομπατζόγλου (συνήγορος οικογένειας Φύσσα): Θα σας διαβάσω 2 αποσπάσματα από τις καταθέσεις…
Πρόεδρος: Όχι θα κάνετε ερωτήσεις χωρίς να διαβάζετε.
Ε. Τομπατζόγλου: Ο τρόπος δράσης των ταγμάτων εφόδου έχει ομοιότητες;
Μ. Φύσσα: όσες επιθέσεις έγιναν, έγιναν με τον τρόπο που επιτέθηκαν στον Παύλο. Στο Αντίπνοια, στο Συνεργείο, στο ΠΑΜΕ έγιναν με τον ίδιο τρόπο. Έτσι συγκεκριμένα δρουν πάντα.
***
Τ. Ζώτος (Πολ.Αγωγή Αιγ. Αλιεργατών): Μπορείτε να τοποθετήσετε χρονικά και να περιγράψετε το βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη;
Μ. Φύσσα: Ο Πατέλης έλεγε πως θα στείλουν κάποια «τούμπανα» μόλις πάρουν οκ απ’τον Λαγό. Τούμπανα ξέρετε είναι η ορολογία τους, «φουσκωτοί»
Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν έγινε και κάτι άλλο σαν αυτό που περιγράφετε;
Μ. Φύσσα: Μια επίθεση στην Παναγίτσα, τον 15άυγουστο που θα είχε πανηγύρι, και θα είχε αλλοδαπούς και θα πήγαιναν να καθαρίσουν τον τόπο όπως λέγανε.
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο Γκαβέλας, συνήγορος υπεράσπισης του Πατέλη. Υποβάλλει ένσταση σχετικά με την ερώτηση του κ. Ζώτου για το βίντεο το οποίο λόγω της πρόσφατης απορριπτικής απόφασης της έδρας δεν προβάλλεται πουθενά καίτοι γίνεται λόγος για αυτό. Η πρόεδρος δεν του επιτρέπει να διακόψει κι εκείνος λέει «Ζητώ τον λόγο αλλιώς θα υποβάλλω προσφυγή. Θα με ακούσετε. Δεν μπορεί να ακούγεται μόνο η άλλη πλευρά». Η πρόεδρος ανταπαντά «Κάντε την προσφυγή σας κύριε συνήγορε, εδώ είναι δικαστήριο, σας ανακαλώ στην τάξη». Ο Συνήγορος λέει στην πρόεδρο «Δεν γίνεται έτσι η διαδικασία. Για ποιο βίντεο μιλάει;» η πρόεδρος συνεχίζει: «Ξέρετε πολύ καλά για ποιο βίντεο μιλάμε, πείτε μάρτυς στον συνήγορο».
Μ. Φύσσα: Για το βίντεο Σκαρπέλη μιλάμε
Τ. Ζώτος: Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες ξέρετε; Και από ποιούς έγινε;
Μ. Φύσσα: Ναι την ξέρω, κοιμόταν ο άνθρωπος και τον ξυλοκόπησαν.
Τ. Ζώτος: Έγινε από απλά μέλη ή οπαδούς;
Μ. Φύσσα: Από τον Πανταζή που είναι πυρηνάρχης Περάματος.
Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν τα θύματα είχαν όπλα;
Μ. Φύσσα: Τι όπλα; οι δικοί μας όχι, οι Αιγύπτιοι κοιμόντουσαν. Στο ΠΑΜΕ για αφισοκόλληση πήγαν οι άνθρωποι. Τι όπλα?
Τ. Ζώτος: Μένουν κοντά οι κατηγορούμενοι;
Μ. Φύσσα: Κάποιοι ναι, Τσαλίκης, Άγγος, Μιχάλαρος.
Τ. Ζώτος: Θα γινόταν αυτό αν δεν ήταν ενταγμένοι;
Μ. Φύσσα: Όχι.
Πρόεδρος: Αυτή είναι ερώτηση κρίσεως, προχωρήστε σε άλλη.
Τ. Ζώτος: Πως μέσα σε ένα τέταρτο έγινε ο σχεδιασμός της δολοφονίας; Μήπως προϋπήρχε το σχέδιο;
Πρόεδρος: Έχει απαντήσει ήδη, ρωτήστε άλλο.
Τ. Ζώτος: Τι εικόνα είχατε πριν τον συμβάν για τη ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Πως ήταν μια εγκληματική οργάνωση αλλά όχι με τον τρόπο που το βιώσαμε, ήρθαν σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου έτσι απλά. Υπάρχει εκεί έξω μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν ο Λαγός έδωσε και άλλες εντολές;
Πρόεδρος: Τώρα το πάτε στην διεύθυνση και δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα.
***
Θ. Kαμπαγιάννης (πολιτική αγωγή για τους Αιγυπτιους Αλιεργάτες): Πόσο κοντά στο σπίτι σας έγινε η δολοφονία;
Μ. Φύσσα: Κοντά στο κοράλλι 50-100 μέτρα.
Θ. Καμπαγιάννης: Την δολοφονία την είδε πολύς κόσμος;
Μ. Φύσσα: Υπήρχε πολύς κόσμος στα μπαλκόνια επειδή είχε φασαρία.
Η πρόεδρος ζητά απ’ τον Θ. Καμπαγιάννη να περιοριστεί στο βαθμό που παρίσταται ως πολιτική αγωγή.
Θ. Καμπαγιάννης: Σας πλησίασαν γείτονες και σας είπαν τι έγινε; Ποιες οι ηλικίες των δύο πλευρών;
Πρόεδρος: Περιοριστείτε στο αντικείμενο που δικαιούστε.
Θ. Καμπαγιάννης: Αφορά το ισοζύγιο της δύναμης η ερώτησή μου.
Πρόεδρος: Περιοριστείτε στις ερωτήσεις της ένταξης.
Θ. Καμπαγιάννης: Ο γιός σας ήταν οπλισμένος;
Πρόεδρος: Έχει απαντηθεί
Θ. Καμπαγιάννης: Τα παιδιά είχαν όπλα;
Μ. Φύσσα: Τίποτα απολύτως
Θ. Καμπαγιάννης: Στην τηλεφωνική κλήση του Αποστόλου ποιός ήταν ο “μεγάλος”;
Μ.Φύσσα: Ο Μιχαλολιάκος.
***
Τ. Σαπουντζάκης (πολιτική αγωγή για το ΠΑΜΕ): Πoιά άτομα ήταν παρόντα στο Κοράλλι;
Πρόεδρος: Γιατί ενδιαφέρει το ΠΑΜΕ αυτό; Περιοριστείτε στην ένταξη.
Πρόεδρος: Γιατί ενδιαφέρει το ΠΑΜΕ αυτό; Περιοριστείτε στην ένταξη.
Τ. Σαπουντζάκης: Ο Μιχάλαρος ήταν στην δολοφονία του γιού σας;
Μ. Φύσσα: Ναι ήταν.
T. Σαπουντζάκης: Υπάρχει κάποιο βίντεο που ο Λαγός δίνει εντολές και δίπλα του είναι ο Μιχάλαρος, στο βίντεο αυτό τι προαναγγέλεται;
Μ. Φύσσα: Πως θα καθαρίσουν το Πέραμα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Τ. Σαπουντζάκης: Αυτό το βίντεο λαμβάνεται 8/8/13 τι γίνεται ένα μήνα μετά;
Πρόεδρος: Μη ρωτάτε έτσι να μας τα πεί η μάρτυρας.
Μ. Φύσσα: Πράγματι γίνεται η επίθεση και ευτυχώς δεν υπήρχαν νεκροί, υπήρχαν όμως βαριά τραυματίες
Τ. Σαπουντζάκης: Ο Μιχάλαρος ήταν στην επίθεση;
Μ. Φύσσα: Ήταν παντού.
Τ. Σαπουντζάκης: Διακρίνετε κάποια ομοιότητα στις επιθέσεις της ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Τάγμα εφόδου με ρόπαλα που σακατεύουν τον κόσμο κάτω από εντολές. Είναι συντεταγμένοι κάτω απο πειθαρχία και οργάνωση.
Τ. Σαπουντζάκης: Τι εννοείτε τάγμα εφόδου;
Διακόπτει η πρόεδρος τον συνήγορο κάνοντας συστάσεις για τον τύπο των ερωτήσεων.
Τ. Σαπουντζάκης: Ποιός οργάνωσε τις δράσεις και τις εκτέλεσε;
Μ. Φύσσα: Η Χρυσή Αυγή.
***
Α. Αντανασιώτης (Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για το ΠΑΜΕ): Οι κατηγορούμενοι στοχοποιούσαν συγκεκριμένους ανθρώπους;
Μ.Φύσσα: Όποιον ήταν αντίθετος. Πχ οι κομμουνιστές, οι αντιφασίστες, οι μετανάστες τους ενοχλούσαν.
Α. Αντανασιώτης: Ποιά ήταν η ιδεολογία τους;
Πρόεδρος: Είναι ερώτηση τώρα αυτή;
Α. Αντανασιώτης: Ναι αφορά το κατηγορητήριο.
Μ. Φύσσα: Πρόσφατα ο αρχηγός τους είπε πως είναι η σπορά των ηττημένων του ’45. Είναι ναζιστές, εθνικοσοσιαλιστές. Αυτά είναι τα απομεινάρια, οι απόγονοι των δωσίλογων και των ταγματασφαλιτών.
***
Θ. Θεοδωρόπουλος (Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για το ΠΑΜΕ): Ήταν μια οργάνωση όπως στην Χαλκιδική και στην Αμαλιάδα ή κάτι άλλο;
Μ. Φύσσα: Είναι σκληρή και εγκληματική με δράση σε όλη την Ελλάδα.
Πρόεδρος: Που το ξέρετε αυτό;
Μ. Φύσσα: Τα διαβάζουμε και τα ακούμε, έχουν δράσει και στη Σπάρτη.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Ξέρετε αν έκανε δήλωση η Τ.Ο. Νίκαιας μετά τη δολοφονία;
Μ.Φύσσα: Δεν γνωρίζω.
Προέδρος: Παρ’όλη τη βοήθεια δεν γνωρίζει.
Στην αίθουσα διαρκώς ακούγονται σχόλια και ψίθυροι.
Η Μ.Φύσσα ζητά από τους συνηγόρους της υπεράσπισης να μην μιλάνε μεταξύ τους γιατί δεν ακούει τις ερωτήσεις. «Είναι αδύνατο, έχω ζαλιστεί με όλη αυτή την οχλαγωγία».
Ο σύζυγός της παρεμβαίνει από τις θέσεις του κοινού «Δεν καταλαβαίνετε το κάνουν επίτηδες, φωνάζουν για να την μπερδεύουν». Εν συνεχεία ο Παν. Φύσσας απευθύνεται σε κατηγορούμενο: «Τι με κοιτάς έτσι;». Ο συνήγορός του, Ανδρέας Τζέλης ζητάει να μην γυρνάνε προς τον πατέρα οι κατηγορούμενοι. Ο Π. Φύσσας λέει «Μη με κοιτάς εμένα σε στυλ “θα σου δείξω εγώ”».
Παράλληλα ο Θεοδωρόπουλος καταθέτει έγγραφο στην έδρα με στοιχεία λογιστικής εταιρίας της ΧΑ, που δείχνει πως ο Ρουπακιάς ήταν ταμίας και μάλιστα αναπληρωτής του Πατέλη στο κόμμα, το έγγραφο κατά δήλωση της προέδρου μπαίνει στα αναγνωστέα και η δίκη διακόπτεται πάλι για δέκα λεπτά.
***
Θ. Θεοδωρόπουλος: Την επόμενη της δολοφονίας ποιά ήταν η δήλωση της ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Πως έγινε για ποδοσφαιρικό αγώνα και οτι χτυπήθηκαν μεταξύ τους.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Από την δικονομία ορίζεται πως αν προκύψει κάτι από τις καταθέσεις μάρτυρα μπορώ να υποβάλλω στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Σας υποβάλλω στοιχείο από τον τύπο για όσα είπε περί ποδοσφαιρικού αγώνα(ο συνήγορος υποβάλει έγγραφο στο δικαστήριο από τις δηλώσεις τις Χ.Α. την επομένη της ανθρωποκτονίας Φύσσα). Κα Φύσσα τι απαντάμε στην διεύθυνση που λέει οτι δεν ευθύνεται για τις πράξεις ενός μέλους;
Μ. Φύσσα: Πως δεν ήταν απλά οπαδός αλλά στέλεχος της οργάνωσης.
***
Α. Βρεττός (πολιτική αγωγή ΠΑΜΕ): Σχετικά με τη δήλωση Λαγού περί καθαρίσματος της Ναυπ/κης Ζώνης Περάματος, ξέρετε ο κος Πουλικόγιαννης τι ρόλο είχε;
Μ. Φύσσα: Ήταν συνδικαλιστής ίσως και Πρόεδρος, δεν θυμάμαι.
Βρεττός: Μπορείτε να μου πείτε ποιοί αποτελούν την έκφραση του μορφώματος σήμερα;
Μ. Φύσσα: Οι βουλευτές του.
***
Ε. Ζαφειρίου (πολιτική αγωγή ΠΑΜΕ): Ποιά η πολιτική έκφραση της ομάδας;
Μ. Φύσσα: Είναι η Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο με αρχηγό τον Μιχαλολιάκο.
Ε. Ζαφειρίου: Ποιοί διευθύνουν την οργάνωση;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.
Ε. Ζαφειρίου: Ο Πανταζής είναι και στη διεύθυνση πρόεδρε.
Πρόεδρος: Τότε περιοριστείτε στον Πανταζή.
Ε. Ζαφειρίου: Άλλους διευθύνοντες ξέρετε;
Μ. Φύσσα: Ο Λαγός, ο Παναγιώταρος, ο Κασιδιάρης, μα δεν βρέθηκε και το βουλευτικό αυτοκίνητο στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ;
Ε. Ζαφειρίου: Ο αρχηγός της ΧΑ δήλωσε οτι οι χρυσαυγίτες είναι εθνικοσοσιαλιστές και απόγονοι των ηττημένων του ’45 το επιβεβαιώνετε.
Μ.Φύσσα: Ναι το είπε. Έχω δεί και βίντεο με τη Ζαρούλια που λέει οτι εμείς οι γυναίκες της ΧΑ υποστηρίζουμε τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες.
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε η εξέταση της μάρτυρος από την πολ. αγωγή
V. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων
Το λόγο πήρε ο Δ. Γκαβέλας (συνήγορος Γ. Πατέλη, Β. Πόπορη και Α. Πανταζή) αναφέροντας το 335 του ΚΠΔ. περί προσφυγής κατά του δικαστηρίου λόγω κακής διεύθυνσης της έδρας, λέγοντας οτι οι κατηγορούμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις ενστάσεις στη διαδικασία αμέσως. Χαρακτηριστικά λέει «Θα κάνω τη δήλωσή μου έτσι όπως εγώ επιθυμώ, στον χρόνο που εγώ θα κρίνω».
Από το κοινό φώναξαν “Συνήγορε υπάρχει έδρα, θέλεις να δικάσεις εσύ;”. Η πρόεδρος αποβάλλει τον ακροατή που παρεμβαίνει με την Βελέντζα (συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένων) να λέει: «Είναι μάρτυρας ο κύριος. Γιατί είναι στην αίθουσα;» Ο ακροατής αποχωρεί από την αίθουσα φωνάζοντας: « Τι λέει; Δεν είμαι μάρτυρας. Αφήστε τους δικηγόρους των φονιάδων να δικάζουν»
Ο Γκαβέλας συνεχίζει λέγοντας πως ζήτησε να απαγορευτούν οι ερωτήσεις για ένα αποδεικτικό μέσο που ήδη αποφάσισε το δικαστήριο να προβληθεί σε επόμενο στάδιο της δίκης. «Μετά ζήτησα να ασκήσω προσφυγή και μου ακυρώθηκε το δικαίωμα. Έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα του πελάτη μου βάση του 171 του ΚΠΔ. Ζητώ απάλειψη και διαγραφή σε όσα αναφέρονται σε αποδείξεις που προσκομίζονται πρόωρα». Μετά από αυτό προέβαλλε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας. Η πρόεδρος ζήτησε να υποβάλλει το αίτημα άμεσα γραπτά αλλά ο συνήγορος απαντά πως πρέπει να το δακτυλογραφήσει πρώτα. Η πρόεδρος επιμένει πως πρέπει να κατατεθεί σήμερα.
***
Κοντοβαζενίτης (συνήγορος Α.Αναδιώτη): Γιατί ήρθαν και άλλοι φίλοι του αφού ήταν τόσο εχθρικό το κλίμα;
Μ. Φύσσα: Εγώ δεν είπα πως ήταν εχθρικό το κλίμα, εγώ είπα πως δεν ήξεραν ότι ήταν άντρο το κοράλλι. Έβλεπαν τον αγώνα και φώναξαν και τους φίλους τους, τι ερώτηση ήταν αυτή; Θέλουν να πουν οτι δεν έγινε δολοφονία.
***
Βελέντζα (συνήγορος Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κούζηλου, Μπαρέκα, Στέφα, Χρυσαφίτη) : Ήσασταν παρούσα σε κάποια από τα περιστατικά που μας είπατε;
Μ. Φύσσα: Τι θέλετε να πείτε; Όχι. Είπα ότι τα διάβασα, τα άκουσα.
Βελέντζα: Να καταχωρηθεί . Προβάλλω δήλωση.
***
Οπλαντζάκης (συνήγορος Ι.Καζαντζόγλου): Ξέρετε τους φίλους του γιού σας που ήταν μαζί προσωπικά;
Μ.Φύσσα: Κάποιους ναι.
Οπλαντζάκης: Εκείνη την περίοδο ποιούς ξέρατε κατ’οψιν;
Μ.Φύσσα: Στο σπίτι μας μπαίνανε πολλά παιδιά. Δεν τους ξέρω όλους με τα ονόματά τους, το σημαντικό ήταν πως τους ήξερε ο Παύλος.
Οπλαντζάκης.: Τον Μαντά τον γνωρίζατε πχ; Κατ’οψη; Τον Μελαχρινόπουλο;
Μ. Φύσσα: Τους γνώριζα ναι.
Οπλαντζάκης: Ο σύζυγός σας τους γνώριζε;
Μ. Φύσσα: Τι ερώτηση είναι αυτή; Δεν γνωρίζω.
Οπλαντζάκης: Μάθατε από τον σύζυγό σας ποιους είδε όταν έφτασε εκεί;
Μ. Φύσσα: Ήταν σίγουρα η Χρύσα και η αστυνομία, δεν ξέρω την κατάθεσή του.
Οπλαντζάκης: Δύο μέρες η Κα Φύσσα καταθέτει μόνο για κρίσεις όχι για γεγονότα. Για τα τραγούδια του αναφέρατε οτι έγραφε ό,τι τον ενοχλούσε και ήταν αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά. Έχω 3 τραγούδια του Φύσσα μπροστά μου (τα παραθέτει σε τίτλους) θέλετε να σας διαβάσω περικοπές για να δούμε αν έχουν αντιφασιστικό χαρακτήρα;
Μ. Φύσσα: Είναι πάνω από διακόσια τραγούδια. Δεν είναι τρία. Αλλά και από αυτά τα τρία αν μπορούσατε να καταλάβετε θα βλέπατε τον αντιφασιστικό χαρακτήρα από πίσω.
***
Τσάγκας (συνήγορος Α. Μιχάλαρου και Γ Γερμενή): Ξέρετε αν ο Μιχάλαρος εμπλέκεται στο περιστατικό στο ΠΑΜΕ;
Μ. Φύσσα: Σας απάντησα πριν οτι τον είδα στο βίντεο του Λαγού
Τσάγκας: Μέσα στην καφετέρια που είπατε οτι ήταν ο Μιχάλαρος και ο Άγγος είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες;
Μ. Φύσσα: Μιχάλαρος και Τσαλίκης έφυγαν από το Κοράλλι και βρέθηκαν στο χώρο της επίθεσης.
Τσάγκας: Ο “θανάσιμος” είπατε πως δεν ήταν φίλος του γιού σας, ξέρετε αν υπάρχουν φωτό με τους δύο τους;
Μ. Φύσσα: Είπα πως δεν ήταν φίλος του, όχι πως δεν τον γνώριζε.
***
Αλεξιάδης (Συνήγορος Ι. Λαγού): Ποιά στοιχεία της δικογραφίας σας έδωσαν την εντύπωση πως έδωσε εντολή ο Λαγός;
Φύσσα: Από το τηλέφωνο του Πατέλη και από τα βίντεο που έχουμε δεί.
Α. Αλεξιάδης: Ποιά άλλη συνομιλία δείχνει ότι υπάρχει εντολή;
VI. Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης:
Η Βελέντζα ζητά να σημειωθεί στα πρακτικά πως η μάρτυς δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας και πως όσα καταθέτει είναι όσα άκουσε από τους αυτόπτες και όσα διάβασε από την Δικογραφία.
Ο Οπλαντζάκης δηλώνει πως ο Μελαχρινόπουλος δεν υπήρξε ποτέ αυτόπτης μάρτυρας
Ο Παλευρατζής δηλώνει πως όλα τα στοιχεία της δικογραφίας κατατείνουν πως ουδέποτε ο Λαγός έδωσε εντολή.
VII. Κατάθεση Ειρήνης Φύσσα
Ει. Φύσσα: Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πατέρα μου, η μητέρα μου ήταν σπίτι μαζί μου. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι ο Παύλος έχει πάθει κακό. Πήρα ταξί και πήγα στο κρατικό και εκεί ενημερώθηκα. Πήγα στο νεκροτομείο και τον είδα εκεί, παγωμένο, νεκρό. Τον παρακαλούσα να σηκωθεί να φύγουμε. Ο Παύλος πήγε για μπάλα και δεν γύρισε σπίτι του. Οργανωμένο σχέδιο. Πήγαν με τη Χρύσα και τον Γιώργο στο Kοράλλι, ήταν στη γειτονιά 50 μέτρα περίπου από το σπίτι, δεν ήξεραν τι είναι το Kοράλλι. Μες στο μαγαζί ήταν τρεις που φορούσαν παραλαγές και μαύρες μπλούζες.
Πρόεδρος: Απεύθυνε κανείς κάτι σε κάποιον ;
Ει. Φύσσα: Όχι. Ήταν κανονισμένο να δουν μαζί την μπάλα. Τελειώνει ο αγώνας βγαίνουν έξω και βλέπουν αρχικά γύρω στα 15 άτομα στη γωνία Κεφαλληνίας ,απέναντι, με αρβυλα και όπλα στα χέρια. Σιδερογροθιές, κράνη, λοστούς, ρόπαλα, τέτοια όπλα. Υπάρχει και μια αστυνομία εκεί και δεν κάνει τίποτα. Γίνεται μια μανούρα ένα μπάχαλο και ένας να λέει «δεν τρέχει τίποτα». Οι αστυνομικοί τίποτα. Ήταν ήδη εκεί. Τίποτα. Χωρίς νόημα. Κάθονταν. Οι άλλοι βρίζανε φώναζαν συνθήματα, δεν κάθονταν απλώς, οι κινήσεις τους ήταν προκλητικές. Θέλαν κάτι παραπάνω. Τα παιδιά ξεκινούν να φύγουν….
Στο σημείο αυτό η μάρτυς ζητά να καθίσει, δεν αισθάνεται καλά, δεν μπορεί να συνεχίσει, ζητά τη διακοπή της δίκης.
Το δικαστήριο διακόπτει τη δίκη μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στις 8 Οκτωβρίου του 2015, με τη συνέχιση της μάρτυρος Ειρήνης Φύσσα.
Πηγή: Golden Dawn Watch
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.