1.10.15

Golden Dawn Watch - Δίκη Χρυσής Αυγής: "Αν με σεβόσασταν δεν θα ήσασταν εδώ"

17η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 29/09/2015
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Στη σημερινή δικάσιμο διαπιστώθηκε ότι πλέον οι αστυνομικές αρχές επιτρέπουν (με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας) την είσοδο σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ελεύθερες θέσεις κοινού. Έτσι, κατά τη σημερινή 17η συνεδρίαση το τμήμα της αίθουσας που διατίθεται ως χώρος κοινού είχε πολύ περισσότερο κόσμο. Σε σχέση με το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, για άλλη μια φορά δεν ανακοινώθηκε τίποτα.
ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν 12 κατηγορούμενοι: Ι. Άγγος, Δ. Αγιοβλασίτης, Π. Ζησιμόπουλος, Γ. Καλπιτζής, Ι. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Αν. Μιχάλαρος, Γ. Πετράκης, Γ. Ρουπακιάς, Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος, Ν. Τσόρβας. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

ΙΙΙ. Δηλώσεις και αυτοτελείς ισχυρισμοί
Νέα δήλωση-διαμαρτυρία για το ζήτημα φωνοληψίας της δίκης έκανε η δικηγόρος του ΠΑΜΕ, Ε. Ζαφειρίου, η οποία τόνισε ότι με την απαγόρευση φωνοληψίας παρεμποδίζεται η ορθότητα των πρακτικών και η σε βάθος έρευνα της κατηγορίας. Επίσης, η φωνοληψία είναι πολύ σημαντική, αφού πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του δικαστηρίου, όπως ορίζει το άρθρο 343 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απηύθυνε προς τους κατηγορουμένους το ερώτημα «αν αρνούνται την κατηγορία». Όλοι οι (παρόντες ή διά συνηγόρου εκπροσωπούμενοι) κατηγορούμενοι απάντησαν ότι αρνούνται την κατηγορία, με εξαίρεση: α) τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος δέχτηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και αρνήθηκε τη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, και β) τον Χ. Στεργιόπουλο, ο οποίος διά του συνηγόρου επιχείρησε να πάρει το λόγο με σκοπό «να παράσχει ορισμένες πληροφορίες», αλλά το δικαστήριο δεν του το επέτρεψε.
Στο σημείο αυτό ο Γ. Ρουπακιάς, διά του συνηγόρου του, ανέπτυξε δύο αυτοτελείς του ισχυρισμούς: α) δέχτηκε την κατηγορία για ανθρωποκτονία, όχι όμως εκ προθέσεως, όπως διατυπώνεται στο κατηγορητήριο, αλλά με τη διάκριση «εξ αμελείας», και β) επικαλέστηκε άμυνα. Προέβαλε επίσης αυτοτελή ισχυρισμό για υπέρβαση ορίων άμυνας και υπέβαλε αιτήματα για μεταβολή της κατηγορίας είτε σε ανθρωποκτονία  από αμέλεια ή σε θανατηφόρορα σωματική βλάβη. 
Έπειτα το δικαστήριο ζήτησε από τους μάρτυρες να περάσουν όλοι έξω και κάλεσε τον Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του Παύλου Φύσσα, να καταθέσει.
 ΙV. Η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα
Η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα διακοπτόταν τακτικά από επικουρικές ερωτήσεις της έδρας, τις οποίες δεν καταγράφουμε αναλυτικά. Καθώς το δικαστήριο δεν έχει επιτρέψει, προς το παρόν, τη φωνοληψία, προσπαθούμε εδώ να αναπαράγουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα λόγια του Παν. Φύσσα:
Είμαι ο πατέρας του δολοφονημένου Παύλου ΦύσσαΕίμαι συνταξιούχος και δούλευα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη τουΠεράματοςΟ γιος μου ήταν άνεργος και έκανε περιστασιακά δουλειές στη ΖώνηΉταν 34 χρονώνείχε ύψος 1,85 και ήτανγεροδεμένοςΔεν ασχολούνταν με τα κόμματαμε δικές μου συμβουλέςγιατί δεν άξιζε.
Στις 17/9, ημέρα Τρίτηυπήρχε παιχνίδι του Ολυμπιακού και του είπα ότι δεν θα το δούμε μαζίόπως συνηθίζαμεψάξε να πας να τοδειςΟι καφετέριες ήταν γεμάτες και βρήκε τραπέζι μόνο στην καφετέρια «Κοράλλι» στην Αμφιάληενώ εγώ ήμουν δίπλασεπροποτζίδικοΜου το είπε και εγώ του είπα εντάξειΉταν η τελευταία φορά που του μίλησαΔεν ήξερα ότι ήταν άντρο της ΧρυσήςΑυγήςΑν το ήξερα δεν θα τον άφηνα να πάειΌταν τελείωσε ο αγώνας πήγα σπίτι χωρίς να του μιλήσωΣτις 12:05 μου τηλεφώνησε οαδελφός μου και μου είπε «τρέχα στην Τσαλδάρηέχουν μαχαιρώσει το παιδί»Όταν έφτασα είχε κίνηση και άκουγα σειρήνεςΗ Χρύσαη κοπέλα τουκαθόταν στο πεζοδρόμιο με τον Παύλο στα πόδια τηςΉταν ακίνητος με τα μάτια του γυρισμέναΤο μυαλό μου πήγε στηΧρυσή Αυγήγιατί τους ενοχλούσε με τα τραγούδια τουεπειδή είναι φασίστεςΣε αυτούς απευθύνονταν τα τραγούδια τουΣκέφτηκαότι οι μαχαιριές ήταν για να τον φοβίσουνδεν είδα πολλά αίματαοι μαχαιριές ήταν σαν γρατζουνιέςΔεν ήξερα ότι είναιεπαγγελματικό το χτύπημαΤου φώναξα 2-3 φορές το όνομά του για να συνέλθειΉρθε ένας αστυνομικός και μου είπε «κάνετε στηνάκρηήρθε ασθενοφόρο»Η Χρύσα τότε είπε «καθίκιτώρα ήρθεςΤόση ώρα σε φωνάζουμε»Της απάντησε «κυρία μουτώρα ήρθα»Του είπε «σε θυμάμαι εδώ και ώρα»Άτομα της Χρυσής Αυγής δεν είδαμόνο αστυνομικούς και άλλους. Γιατί δεν συνέρχεται το παιδί.Ακολούθησα το ασθενοφόρο που πήγαινε στο Κρατικό ΝίκαιαςΜου μπήκαν ιδέες γιατί δεν έβαλε σειρήνα το ασθενοφόροΌτανφτάσαμε στο Κρατικό ρώτησα τον οδηγό πώς ήταν το παιδίΔεν έλεγεΜου είπε «να καταγγείλεις ότι εγώ έρχομαι από Μαγούλα καιέκανα 20 λεπτάΜας είπαν ότι όλα τα ασθενοφόρα ήταν σε υπηρεσίαΔεν το πιστεύω».
Μπαίνοντας μέσα ο γιατρός μου λέει «έφυγε το παιδί»Ρώτησα αν ήταν η καθυστέρηση«όχι»μου λέει ο γιατρός«και έξω από δω νατον χτυπούσανε ήταν επαγγελματικό το χτύπημα».
Ρωτούσα τον Παύλο τι να πω στη μάνα τουπου έλειπε εκείνο το βράδυΈβαλα ένα συγγενή να την ενημερώσειΌταν ήρθε στονοσοκομείο της το είπανε οι γιατροί.
Στο αυτοκίνητο ρώτησα τη Χρύσα τι έγινεΜου είπε ότι καθόταν με δυο φίλους και έβλεπαν μπάλα και μετά ήρθαν άλλοι 7-8 φίλοιΑπέξω άκουγαν υβριστικά συνθήματα όπως «κότεςθα σας σκοτώσουμεθα σας γαμήσουμε»Βγήκαν έξω και είδαν γύρω στα 60 άτομααπέναντιμαυροφορεμένους με σύμβολα της Χρυσής ΑυγήςΠαρουσιάστηκε ένα άγνωστο άτομο ως διαμεσολαβητής και τουςκαθησύχασενα μην ανησυχούνθα τους μιλήσει αυτός και θα φύγουνεΗ παρέα του γιου μου δεν προκάλεσεΗ Αστυνομία ήταν εκεί, 4-6 άτομα δίπλα στους ΧρυσαυγίτεςΓιατί δεν προστάτευσαν τα παιδιάΗ παρέα τα είχε χάσειδεν μπορούσαν να φύγουν γιατί τααμάξια τους ήταν πίσω από τους ΧρυσαυγίτεςΌταν φύγανε άκουσαν φωνές και ποδοβολητά. 20 άτομα από τους 60 τους κυνηγούσαν«Τώρα τρέχουμε»λέει ο Παύλος ,αλλά έμεινε πίσωσταμάτησε να τρέχειΟι Χρυσαυγίτες τον πρόλαβαν και κατά δυάδες και τριάδεςκάνανε επιθέσεις στον Παύλο με κλωτσιέςΗ Χρύσα φώναξε στην Αστυνομία να τους σώσειΟι αστυνομικοί απάντησαν «πού να ταβάλουμε με αυτά τα γομάρια;»Ο Παύλος δεν μπορούσε να απομακρυνθείΤον εμποδίζανε χτυπώντας τον  δηλαδή τον στρίμωξανΒρέθηκαν από την ιατροδικαστική έκθεση κι άλλα χτυπήματααπό μπουνιέςΕμφανίζεται ο επαγγελματίας δολοφόνος ΡουπακιάςΣτοβίντεο είδα το Ρουπακιά να παρατηρεί τον Παύλο πώς αμύνεταιΤην ώρα που πλησίαζε ο Ρουπακιάς ακούστηκε«ελάτεήρθε ο δικόςμας»Συζητήθηκε αυτόΤο αυτοκίνητό του πήγε στο αντίθετο ρεύμα από μελετημένη κίνησηΟ Παύλος άντεξε γύρω στα λεπτά καιυπέδειξε το δολοφόνο τουΦώναξε και στο Ρουπακιά «πού παςμε μαχαίρωσες και φεύγεις;»Ο Ρουπακιάς είπε στην αστυνομικό πουτον συνέλαβε «ρεδικός σας είμαιεμένα θα πιάσεις;»Στο αστυνομικό τμήμα σουλατσάριζεμόνο πίτσα δεν παράγγειλεΣτο τέλοςήθελε να φύγειΗ παρέα του Παύλου είχε σκορπιστείΚάποιους τους συλλάβανε οι αστυνομικοί που έδειχναν να κυνηγάνε πιο πολύ ταθύματα από το θύτη.
Σε περαιτέρω ερωτήσεις της έδρας, ο Παναγιώτης Φύσσας είπε ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν ότι η οργάνωση αυτή κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Είπε ακόμη ότι Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο έπειτα από τηλεφώνημα και εντολή ανωτέρου του στην οργάνωση και ότι οι 60 έξω από το Κοράλλι κλήθηκαν τηλεφωνικά, αλλά δε γνωρίζει από ποιόν. «Πάντως η παρουσία τους εκείνο το βράδυ δεν ήταν τυχαία. Ήθελαν να κάνουν κάτι κακό. Χτυπήσανε με σχέδιο», δήλωσε.
V. Οι ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής
Πρώτοι έλαβαν το λόγο οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα.
Γ. Μαραγκός: Είχε βγάλει cd ο Παύλος Φύσσας;
Παν. Φύσσας: Ναι.
Γ. Μαραγκός: Αυτά τα αντιφασιστικά μηνύματα ενοχλούσαν κάποιους;
Παν. Φύσσας: Ναιαλλά αυτός δεν ήταν λόγος να σκοτώσουν άνθρωπο.
Γ. Μαραγκός: Ο Ρουπακιάς έμενε στην περιοχή;
Παν. Φύσσας: Απ’ όσο ξέρω έμενε στον Ταύρο.
Γ. Μαραγκός: Στο αυτοκίνητό του είχε κι άλλα άτομα;
Παν. Φύσσας: Είχα ακούσει πως είχε.
Γ. Μαραγκός: Η Χρύσα πήγε να καταθέσει στο τμήμαΗ κοπέλα φοβόταν και κρύφτηκε ή δεν πήγε από μόνη της;
Παν. Φύσσας: Έδειχνε να φοβάται.
Γ. Μαραγκός: Γιατί;
Παν. Φύσσας: Φοβόταν να πάει στο τμήμα.
Γ. Μαραγκός: Είπατε πως η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ιεραρχικάθεωρείτε πως η ιεραρχία είναι άσχετη με τον φόνο;
Παν. Φύσσας: Όχιαφού είπα πως και για να σηκωθούν απ’ την καρέκλα τους παίρνουν εντολήεγέρθητι.
Γ. Μαραγκός: Τον Ρουπακιά τον έχετε δει δημόσια;
Παν. Φύσσας: Τον έχω δει σε φωτογραφίες και στην τηλεόρασησε κέντρα εκπαίδευσης της Χρυσής Αυγής.

Α. Τζέλης: Έχετε δει τον Ρουπακιά να χαιρετά ναζιστικά;
Παν. Φύσσας: Ναι.
Α. Τζέλης: Γνωρίζετε αν ειδοποιήθηκαν από μέσα για να έρθουν άλλοι;
Παν. Φύσσας: Από τη δικογραφία φαίνεται πως ναι.
Α. Τζέλης: Πήραν εντολή από κάπου;
Παν. Φύσσας: Ναιαπό ανώτερό τους.
Α. Τζέλης: Είχε επικοινωνήσει με ανωτέρους του;
Παν. Φύσσας: Ναι.

Β. Κουγιάτσου: Ρωτήσατε τον γιατρό μετά από όλα αυτά πώς κάνει κάποιος επαγγελματικά χτυπήματα;
Παν. Φύσσας: Μετά από εκπαίδευση.
Β. Κουγιάτσου: Έχετε δει ή ακούσει πως γίνεται αυτή;
Παν. Φύσσας: Έχω δει φωτογραφίες.

Χ. Παπαδοπούλου: Μας περιγράφετε λίγο τον όχλο;
Παν. Φύσσας: Φορούσαν μαύρα και σύμβολα της Χρυσής Αυγής.
Χ. Παπαδοπούλου: Τι παπούτσια φορούσαν;
Παν. Φύσσας: Φορούσαν μπότες και ήταν ομοιόμορφα ντυμένοιέβριζαν και ήταν επιθετικοί.
Κα Παπαδοπούλου: Θα μπορούσε να αποφευχθεί ο φόνος;
Παν. Φύσσας: Ναιαν είχε πάει η Αστυνομία να προστατεύσει τα παιδιά ή να τα βάλει μέσα στο Κοράλλι. 

Ε. Τομπαζόγλου (δείχνοντας φωτογραφία ομάδας Χρυσαυγιτών): Μοιάζει η περιβολή αυτή με όσων ήταν εκεί;
Παν. Φύσσας: Ναι.
Ε. Τομπαζόγλου: Εκείνο το βράδυ πόσα άτομα συνελήφθησαν;
Παν. Φύσσας: Απ’ όσο γνωρίζωένας.
Ε. Τομπαζόγλου: Συνελήφθη κάποιος από τους 60;
Παν. Φύσσας: Απ’ όσο ξέρω όχι.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι συνήγοροι του ΠΑΜΕ.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Γνωρίζετε αν πριν από τη δολοφονία του γιου σας είχε προηγηθεί άλλο περιστατικό από άτομα της Χρυσής Αυγής;
Παν. Φύσσας: Ναιμέλη του ΠΑΜΕ είχαν δεχθεί επίθεση με σιδηρολοστούς μερικές ημέρες πρινΑυτό το άκουσα από τα ΜΜΕ.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Για αυτή την πράξη ξέρετε αν την ίδια μέρα της δολοφονίας υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότατου ΠΑΜΕ;
Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω.

Εκ μέρους των συνηγόρων στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στον μάρτυρα:
Τ. Ζώτος: Αυτοί οι 60 ήρθαν όλοι μαζίΈφυγαν μαζίΓνωρίζετε αν τα άτομα αυτά είχαν κάνει επίθεση σε μετανάστες στην περιοχή;
Παν. Φύσσας: Γνωρίζω κάτι για Αιγύπτιους μετανάστες αλλά δεν ξέρω πολλά.
Τ. Ζώτος: Αυτές οι επιθέσεις γίνονται από μεμονωμένους ή οργανωμένους;
Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω αλλά πιστεύω οργανωμένους.

Θ. Καμπαγιάννης: Ο γιος σας ή οι φίλοι του βρέθηκαν να έχουν κάποιο όπλο πάνω τους;
Παν. Φύσσας: Όχι.
Θ. Καμπαγιάννης: Γιατί λέτε πως όσοι είδαν τη δολοφονία δεν πήγαν να καταθέσουν;
Παν. Φύσσας: Γιατί φοβούνται.

Κ. Παπαδάκης: Για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες ακούσατε πριν ή μετά τη δολοφονία του γιου σας;
Παν. Φύσσας: Δεν είμαι σίγουροςείχα ακούσει και για άλλο ένα παιδί που το σκότωσαν πάνω σε ένα ποδήλατο.
Κ. Παπαδάκης: Ο γιος σας έγραφε τα τελευταία χρόνια αντιφασιστικούς στίχους;
Παν. Φύσσας: Δύο και κάτι χρόνια.
Κ. Παπαδάκης: Τι τον ενέπνεε ;
Παν. Φύσσας: Τα τραγούδια του μιλούσαν για αγάπη και ειρήνη.
Κ. Παπαδάκης: Χαρακτηρίσατε τη δολοφονία σχεδιασμένηγιατί;
Παν. Φύσσας: Από τον τρόπο που έγινε.
Κ. Παπαδάκης: Το μνημείο του γιου σας ξέρετε ποιοι το βεβηλώνουν;
Παν. Φύσσας: Δεν ξέρωαλλά δυο φορές έχουν βάλει τον αγκυλωτό σταυρό.
Κ. Παπαδάκης: Η δήλωση του Μιχαλολιάκου περί πολιτικής ευθύνης σάς ασκεί κάποια επιρροή για την άποψή σας για τη δολοφονία;
Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος παρενέβη, αποτρέποντας την απάντηση.
Παν. Φύσσας: Τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του γιου μου.
Κατά διαδικασία εξέτασης του μάρτυρα από την Πολιτική Αγωγή η Πρόεδρος συχνά παρενέβαινε ώστε οι συνήγοροι να μην θέτουν ερωτήσεις που σχετίζονται με την κατηγορία για συμμετοχή και διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση, επειδή όπως αποφασίστηκε στην 9η δικάσιμο στις 29 Ιουνίου 2015, η Πολιτική Αγωγή μπορεί να παρίσταται για την οικογένεια Φύσσα, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και την υπόθεση των αιγυπτίων αλιεργατών αλλά όχι για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Στο σημείο αυτό η Πολιτική Αγωγή κατέθεσε αίτημα, επειδή δεν διατάχθηκε αυτεπάγγελτη έρευνα για τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου περί ανάληψης από τη Χρυσή Αυγή της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να αναζητηθεί το cd της ραδιοφωνικής εκπομπής με τις δηλώσεις του και να συμπεριληφθεί στα έγγραφα της δικογραφίας.
VI. Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης
O Σωτηρόπουλος, συνήγορος Άγγου, ρώτησε τον μάρτυρα αν υπήρχε μέσα στο ασθενοφόρο άλλο άτομο πλην του γιατρού. Ο μάρτυρας απάντησε ότι έτσι νομίζει και όταν τον ρώτησε αν γνωρίζει το όνομα του γιατρού που μίλησε για «επαγγελματικό χτύπημα», ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.
Βελέντζα, συνήγορος Καλατζόγλου: Σέβομαι το πένθος σας.
Παν. Φύσσας: Σιγά μη σέβεσαιαν σεβόσουν δε θα ήσουν εδώ.
Βελέντζα: Είχατε ζητήσει από την ανακρίτρια να προσκομίσει οπτικοακουστικό υλικό από το Πρώτο Θέμαπου είχε δημοσιεύσει τηφωτογραφία του γιου σας;
Ο μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτή και στις υπόλοιπες ερωτήσεις της.

Συνήγορος Καλαρίτη: Το Κοράλλι ήταν το άντρο της Χρυσής Αυγήςόπως μάθατε μετάΑφού το σπίτι σας ήταν κοντάπώς και δεν τοξέρατε;
Παν. Φύσσας: Σας απάντησα πως δεν το ήξερα.
Συνήγορος Καλαρίτη: Ο αδερφός σας σας είπε λεπτομέρειες ή μόνο ότι χτυπήθηκε ο γιος σαςΠαν. Φύσσας: Μόνο ότι χτυπήθηκε.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα, ο συνήγορος Καλαρίτη σχολίασε: «Δεν είναι αντιφασιστικά τραγούδια αυτά», προκαλώντας την αγανάκτηση του κοινού.

Τσάγκας, συνήγορος Μιχάλαρου: Ο Ρουπακιάς φορούσε τα ίδια ρούχα στο βίντεο με αυτά που φόραγαν αυτοί στις φωτογραφίες;
Παν. Φύσσας: Νομίζω πως όχι.
Τσάγκας (συνήγορος Μιχάλαρου): Πιστεύετε πως οι κατηγορούμενοι γνώριζαν τον Παύλο   προσωπικά;
Παν. Φύσσας: Δεν το ξέρω.
Τσάγκας (συνήγορος Μιχάλαρου): Ο γιος σας στην καθημερινότητα του έπαιρνε μέτρα αυτοπροστασίας;
Παν. Φύσσας: Όχι.

Ο Ρουμπέκας, συνήγορος Ρουπακιά, υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με την ειδοποίηση που έλαβε ο Ρουπακιάς για να μεταβεί στον τόπο του εγκλήματος.
Πρόεδρος: Η θέση του πελάτη σας είναι πως δεν έλαβε μήνυμα;
Ρουμπέκας: Από τη δικογραφία προκύπτει ότι δεν έλαβε.
Πρόεδρος: Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε αμέσως στο χώρο.
Ρουμπέκας: Οι άλλοι φίλοι του γιου σας τι έκαναν τη στιγμή που τον παρενοχλούσαν;
Παν. Φύσσας: Δεν ξέρωτους είπε τρέξτε και έφυγαν όλοιπροφανώς για να σωθούν.
Ρουμπέκας: Στον γιατρό που σας είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα γιατί δεν του είπατε να έρθει να καταθέσει;
Παν. Φύσσας: Δεν το σκέφτηκαΕκείνη την ώρα έχασα το παιδί μου.
Ρουμπέκας: Ο οδηγός του ασθενοφόρου που ήρθε από την Ελευσίνα μετά από 25 λεπτά σας είπε να καταγγείλετε την αργοπορίασυναδέλφων του από κοντινότερο νοσοκομείοΕσείς πιστεύετε ότι θα άλλαζε κάτι αν ερχόταν νωρίτερα;
Παν. Φύσσας: Το παιδί όταν του μιλούσα στο αφτί ήταν παγωμένος και κατουρημένος και του μιλούσα μήπως τον επιστρέψω.
Ρουμπέκας: Ρίχνετε ευθύνες στους αστυνομικούς ότι δεν μπόρεσαν να σώσουν τον Παύλο;
Παν. Φύσσας: Τους ρίχνω ευθύνες ότι δεν ήταν από την πλευρά των παιδιών.
Ρουμπέκας: Ο γιατρός μίλησε για στρίψιμο του μαχαιριού για να καλύψει τις ευθύνες του ΕΚΑΒ και τίποτα άλλο.
Η τελευταία αυτή φράση του Ρουμπέκα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από το κοινό και την Πολιτική Αγωγή.
Ρουμπέκας: Γιατί ο Ρουπακιάς να κινήθηκε στο αντίστροφο ρεύμα σε δρόμο ευρείας κυκλοφορίαςδεν θα εγκλωβιζότανΑυτό δενδείχνει ερασιτεχνισμόΈχετε ακούσει για τις συνθήκες δολοφονίας Φουντούλη και Καπελώνη;[Φουντούλης και Καπελώνης: μέλη της Χρυσής Αυγής, θύματα επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο, στις 22.1.2014]
Παν. Φύσσας: Όχιδεν ξέρω.

Συνήγορος Ν. Τσόρβα: Η Ελλάδα θρηνεί τρία παιδιά.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ακροατήριο. Πολλοί από το κοινό αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.
Θ. Καμπαγιάννης: Προσβάλλετε τον μάρτυρα.
Συνήγορος Ν. Τσόρβα: Έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή σας που να συνδέει τη δολοφονία με τον ΤσόρβαΟ Τσόρβας έφτασε στοχώρο πολύ μετά τη δολοφονίαεσείς ξέρετε αν ο εντολέας μου συνδέεται με την πράξη;
Παν. Φύσσας: Όχιδεν γνωρίζω.

Αλπανίδης, συνήγορος Ευγενικού: Ο Ρουπακιάς όταν πλησίασε τον γιο σαςαυτός αιφνιδιάστηκε;
Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω.
Αλπανίδης, συνήγορος Ευγενικού: Ο γιος σας ήταν γεροδεμένοςόπως λέτεΘα μπορούσε να του επιτεθεί ο Ρουπακιάς;
Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος παρενέβη, λέγοντας ότι δεν αφορούν τον μάρτυρα αυτές οι ερωτήσεις.

Ρουσσόπουλος, συνήγορος Λαγού: Ο Τζέλης προσπάθησε να εκμαιεύσει απαντήσεις από τον μάρτυρα.
Πρόεδρος: Να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις προς τον μάρτυρα.

Έπειτα οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης ρωτήθηκαν ένας ένας εάν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία εξέτασης του μάρτυρα. Εκείνοι απαντούσαν χαρακτηριστικά: «Καμία ερώτηση». Επίσης, κανένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης της ηγετικής ομάδας και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν θέλησε να υποβάλει ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Λίγο πριν από το τέλος της διαδικασίας ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Τ. Ζώτος, επισήμανε ότι η σημερινή διαδικασία ανέδειξε το εκκρεμές ζήτημα της έλλειψης των τεχνικών μέσων για προβολή βίντεο και φωτογραφιών στην αίθουσα και επανέλαβε το αίτημα να γίνει δεκτή η χρήση τους. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Την Παρασκευή 2/10 το δικαστήριο θα προχωρήσει στην εξέταση της μητέρας και της αδελφής του Παύλου Φύσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.