9.10.15

Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης και ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνια και κίνημα δεν μπορούν να πάνε μαζί!

Της Κατερίνας Κλείτσα 

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τον «αποκλεισμό» του ΣΥΡΙΖΑ από το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στο Δελτίο Τύπου που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Με μία πρωτοφανή για το χαρακτήρα και τους σκοπούς της απόφαση, η Αντιρατσιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αποκλείσει το ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκδηλώσεις του φετινού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Με το κείμενο πλαίσιο που παρουσίασε η Κίνηση για το φεστιβάλ, ουσιαστικά αποποιείται το χαρακτήρα της αλλά και το χαρακτήρα της εκδήλωσης.»

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι έκαναν λάθος στο όνομα της «Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης», ας περάσουμε λίγο στην ουσία.

Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναβλήθηκε το καλοκαίρι, γιατί οι ημερομηνίες συνέπεφταν με το δημοψήφισμα για το «ΌΧΙ». Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα και πρακτικό (θα έλειπε πολύς κόσμος για να ψηφίσει, κοκ) αλλά και ουσιαστικό: Οι περισσότεροι από εμάς χυθήκαμε στη μάχη του «ΌΧΙ» παλεύοντας για μία ζωή χωρίς μνημόνια και πολιτικές λιτότητας.

Οι πρώτες συνελεύσεις για το Φεστιβάλ τον Σεπτέμβρη, μας βρήκαν σε μία νέα κατάσταση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί και πάλι να γίνει κυβέρνηση, έχοντας όμως πλέον γυρίσει την πλάτη και στο «ΌΧΙ» και στην κοινωνία που πρέπει για μία ακόμα φορά να ζήσει με νέα μνημονιακά μέτρα.

Σε αυτές τις συνελεύσεις συζητήσαμε και αποφασίσαμε πως δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να συνδιοργάνωσουμε το φεστιβάλ με ένα κόμμα που πλέον έχει αλλάξει μεριά και δεν βρίσκεται με το μέρος των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνίας, με ένα κόμμα που υπογράφει Μνημόνια, που ψηφίζει στη βουλή μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ, που έχει γίνει το αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ και της ευρωπαϊκής ελίτ...

Ή είσαι με το Μνημόνιο ή είσαι με την κοινωνία


Και αυτό δεν είναι κάποιο «ιδεολογικό κόλλημα» μας. Οι πολιτικές που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζουν να καταστρέφουν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το 3ο Μνημόνιο επιβάλει μεγαλύτερους φόρους σε ήδη λαϊκής κατανάλωσης, διατηρεί των ΕΝΦΙΑ, μειώνει το ακατάσχετο όριο για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα κοκ.

Μέτρα που στην πραγματικότητα οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν θα μπορούσαν (όσο και να ήθελαν) να τα περάσουν, τελικά τα πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ! Πόσο χωράει σε ένα φεστιβάλ αντιρατσιστικό και κοινωνικής αλληλεγγύης ένα κόμμα που με τις πολιτικές του συνεχίζει την εξαθλίωση ντόπιων και μεταναστών;

Δηλαδή, το κόμμα που επιβάλλει την λιτότητα θα εμφανίζεται να είναι κομμάτι του αγώνα εναντίον της; Πόσο μπορεί να διαστρεβλωθεί η λογική πια; Δεν φτάνει που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στρατόπεδο, θέλει να μας τρελάνει κιόλας;

Και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες;


Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κυβέρνησή της, πήρε τουλάχιστον κάποια θετικά μέτρα για τους μετανάστες. Και όντως το πρώτο 7μηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κάποια πρώτα βήματα προς θετική κατεύθυνση στα προβλήματα των μεταναστών. Η ψήφιση του νόμου για ιθαγένεια για κάποια από τα παιδιά των μεταναστών, η μείωση των κρατούμενων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι σίγουρα θετικά μέτρα, ειδικά αν τα συγκρίνει κανείς με τις παραληρηματικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΝΔ.

Το γεγονός όμως ότι κάποια κυβέρνηση είναι κάπως καλύτερη από την προηγούμενη σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, δεν είναι επαρκές επιχείρημα. Το ίδιο δεν θα μπορούσε να ειπωθεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν πχ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έστω και για καιροσκοπικούς λόγους, ψήφιζαν νόμους που δίνανε κάποια προνόμια στους μετανάστες, όπως ο «νόμος Ραγκούση»;

Τότε πολλοί λέγαμε ότι είναι ευπρόσδεκτη φυσικά οποιοδήποτε θετικό νομοθέτημα για τους μετανάστες, αλλά αυτό δεν αρκεί για να καλέσουμε το ΠΑΣΟΚ στο αντιρατσιστικό κίνημα. Με την ίδια λογική η Μέρκελ που κατάργησε μονομερώς το Δουβλίνο 2 και βγάζει selfies με μετανάστες μπορεί να πάρει τραπεζάκι στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.


Οι πολιτικές του 3ου Μνημονίου θα γεννούν ρατσισμό και φασισμό 


Ο λόγος που δεν αρκούν αυτές οι κινήσεις για να αποδείξει ένα κόμμα εξουσίας ότι έχει θέση στο αντιρατσιστικό κίνημα είναι απλός: είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα!

Σήμερα ο φράχτης στον Έβρο είναι ακόμα εκεί και δεν υπάρχει καμμιά συζήτηση στην κυβέρνηση για την κατεδάφιση του.

Σήμερα στην Ειδομένη δεν υπάρχει καμία κρατική βοήθεια ενώ περνάνε χιλιάδες πρόσφυγες κάθε μέρα από εκεί.

Σήμερα, το βάρος της βοήθειας στους πρόσφυγες έχει πέσει στις πλάτες χιλιάδων εθελοντών και η κυβέρνηση «κάνει την πάπια».

Σήμερα υπάρχουν ακόμα στρατόπεδα συγκέντρωσης παρόλο που αποτελούν αίσχος για κάθε σύγχρονη κοινωνία.

Βασικά, δεν απέκλεισε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία τον ΣΥΡΙΖΑ από το φεστιβάλ. Οι επιλογές της ηγεσίας του κόβουν καθημερινά το νήμα με τον αντιρατσιστικό αγώνα και το κίνημα. Οι πολιτικές που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει και που φτωχοποιούν την κοινωνία, είναι οι ίδιες που δημιουργούν τις συνθήκες για την άνοδο του ρατσισμού και του φασισμού. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γνήσιοι αγωνιστές και αντιρατσιστές στον ΣΥΡΙΖΑ; Φυσικά και υπάρχουν. Για πόσο καιρό ακόμα – αυτό είναι κάτι που θα δούμε. Άνθρωποι που ανήκαν ή και ανήκουν ακόμα στην ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει σημαντικές μάχες κατά του ρατσισμού, και φυσικά πρέπει να βρίσκονται μέσα στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ. Η μετάλλαξη του κόμματος αυτού έγινε τόσο γρήγορα που για πολλούς είναι δύσκολο να αντιληφθούν ή να πιστέψουν το μέγεθος της. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι παρά τις καλές προθέσεις που μπορεί να έχουν κάποια στελέχη του, αντικειμενικά υπηρετεί την αντίπαλη τάξη.

Να τι αποκλείει τον ΣΥΡΙΖΑ από το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 


Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ φέτος θα γίνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ένα λιμάνι που με το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπουληθεί.

Θα στηθεί από ανθρώπους που πιστέψαν και στηρίξαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τους γύρισε την πλάτη και κουβαλάνε το βάρος αυτής της προδοσίας στην πλάτη τους.

Θα έχει ανθρώπους που εξακολουθούν να φτωχαίνουν για να πλουτίζει το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν θα καλυφθεί δημοσιογραφικά καθόλου από τα μεγάλα ΜΜΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ θα «χτυπούσε» ενώ τώρα του χτυπούν φιλικά την πλάτη.

Θα έχει πιο ακριβές τιμές γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ΦΠΑ.

Θα πρέπει να συζητήσει για το πως θα προστατευτούν οι άνθρωποι από τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε.

Θα συζητήσει για τον φράχτη στον Έβρο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε αλλά είναι ακόμα εκεί.

Αυτά είναι που αποκλείουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.