31.10.15

Δράση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στη πλατεία Βικτωρίας (φωτό)

Ρεπορτάζ του Antinazi Zone

Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά μαζί με συλλογικότητες και κατοίκους της γειτονίας της Βικτωρίας, πραγματοποίησαν δράση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στη πλατεία Βικτωρίας.

Η δράση συνέπεσε με το νέο προσφυγικό ρεύμα που κατέφθασε στην Αθήνα και διάφοροι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία κ.α. βρήκαν ένα προσωρινό καταφύγιο πάνω στην πλατεία. 

Η δράση αλληλεγγύης ξεκίνησε στις 17.00 με διανομή φαγητού. Η ανυπομονησία τους στην ουρά, δείχνει την ανάγκη τους για μια μερίδα φαγητού. Παράλληλα, λίγο πιο δίπλα είχε στηθεί ένας αυτοσχέδιος χώρος με παιδικές δραστηριότητες. Μουσικά παιχνίδια, χώροι και μπαλόνια συνέθεταν ένα ευχάριστο σκηνικό για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, πραγματοποιήθηκε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα δίνοντας τρόφιμα, είδη υγιεινής κτλ. Τα είδη που συλλέξαμε τα προωθήσαμε στους πρόσφυγες της πλατείας.

Ταυτόχρονα, μοιράστηκε ανοιχτή επιστολή στους κατοίκους της περιοχής για να σταθούν αλληλέγγυοι και να παλέψουμε από κοινού για μια καλύτερη για όλους.

Η δράση έκλεισε με βιντεοπροβολές που παρουσίαζαν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι των προσφύγων για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Δεν έλειψαν όμως και φασιστικές προκλήσεις. Λίγη ώρα πριν τελειώσει η δράση, 2 φασίστες (με διακριτικά της Χρυσής Αυγής) πέρασαν από την πλατεία με αποτέλεσμα να τους απωθήσει η ομάδα περιφρούρησης.

Η δράση αυτή απάλυνε -έστω και για λίγες ώρες- τον πόνο των προσφύγων. Έφερε χαμόγελα στα εμφανώς ταλαιπωρημένα  πρόσωπά τους. Φεύγοντας όμως το βράδυ από τη πλατεία, αναπόφευκτα διερωτάται κανείς: Είναι αρκετό αυτό; Πως θα κοιμηθούν πάνω στη πλατεία με τόσο κρύο;

Όσα και να προσφέρει η κοινωνία στους πρόσφυγες, αν δεν διεκδικήσουμε ταυτόχρονα τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής, με ιατρική περίθαλψη και νομική κάλυψη, την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν, η αλληλεγγύη θα είναι ανεπαρκής. 


Ακολουθούν φωτογραφίες του Μάριου Λώλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.