14.10.15

Δίκη των αστυνομικών της επίθεσης στα γραφεία του Δικτύου και στο Στέκι Μεταναστών, Πέμπτη 15/10

To Mάιο του 2010, μετά τη λήξη της μεγάλης αντιμνημονιακής διαδήλωσης της 5/5 και με πρόσχημα τον δολοφονικό εμπρησμό στη Μαρφίν, τα Εξάρχεια τίθενται υπό αστυνομικό κλοιό και ξεκινάει ένα όργιο αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας ενάντια σε στέκια, οργανώσεις, άτομα, ακόμα και σε σπίτια, έπειτα από άνωθεν ρητή εντολή –όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- να ισοπεδώσουν τα πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ομάδα Δέλτα θα εισβάλει απρόκλητα και χωρίς ένταλμα στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, θα τραμπουκίσει τον κόσμο, θα βανδαλίσει το χώρο καταστρέφοντας υποδομές και θα τραυματίσει μέλη μας, με πιο ακραίο τον τραυματισμό της Μυρτώς Λαζαρίδου στο χέρι.

Τον Νοέμβριο του 2013, εκδικάστηκε η μήνυση που έγινε από την πλευρά των Δικτύων κατά της ομάδας Δέλτα για διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Η κατηγορία στηριζόταν σε πλούσιο αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες, μαρτυρίες, πινακίδες κυκλοφορίας, ταυτοποίηση δραστών κλπ.) και ως εκ τούτου θα έπρεπε να οδηγήσει στην καταδίκη των εισβολέων. Ωστόσο, και παρά τους σαθρούς και αναπόδεικτους ισχυρισμούς της ομάδας Δέλτα, η δίκη ολοκληρώθηκε αθωώνοντάς τους. Η απόφαση αυτή, αλλά και η γενικότερη στάση της δικαστικής έδρας, αποκάλυψε σαφέστατη μεροληψία υπέρ των σωμάτων ασφαλείας, ανοχή απέναντι στην αστυνομική βία και εν τέλει τη συνενοχή του δικαστηρίου σε ένα σύστημα κρατικής αυθαιρεσίας και κλιμακούμενης καταστολής. Κατέδειξε δε, για ακόμα μια φορά, ότι το κράτος είναι ένα, ακόμα και όταν καταπατά τους νόμους που το ίδιο θέσπισε.


Στις 15/10/2015 ξεκινά και πάλι η δίκη του Δικτύου ενάντια στην Ομάδα Δέλτα, μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Αθηνών. Η επανάληψη αυτού του δικαστικού αγώνα υπογραμίζει ακόμη περισσότερο το πεδίο των συμβολισμών που defacto αυτή η δίκη υπηρετεί. Η επίθεση της ομάδας Δέλτα στα γραφεία μας δεν ήταν φυσικά τυφλή ή τυχαία. Είχε σαφώς χαρακτήρα εκδικητικό και εκφοβιστικό απέναντι σε οργανώσεις που δημόσια και επώνυμα καταγγέλουν εδώ και χρόνια την αστυνομική βαρβαρότητα και καταστολή και ταυτόχρονα αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και ειρηνικής συνύπαρξης ελλήνων και μεταναστών.

Η επίθεση των ανδρών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο Δίκτυο, παρά την ιδιαίτερη επικινδυνότητα που εμπεριέχει το γεγονός ότι εισέβαλαν αυθαίρετα και χωρίς εισαγγελική εντολή σε γραφείο πολιτικής οργάνωσης, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Οι αστυνομικές επιθέσεις αυτού του τύπου στα Εξάρχεια τείνουν να γίνουν ενδημικό γεγονός, ενώ η γενικευμένη ατιμωρησία των αστυνομικών που τις διαπράττουν οδηγεί σε πλήρη αποχαλίνωση τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι εισβολές αστυνομικών σε σπίτια κατοίκων μετά την αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι για την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα και ο βασανισμός ακόμη και ανηλίκων στα Εξάρχεια, από μηχανές που περνούσαν πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών τους.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πρόθεση διάλυσης της διαβόητης ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ η αστυνομική βία και αυθαιρεσία συνεχίζεται εναντίον ακόμα και συνδικαλιστών, διαδηλωτών κλπ, ενώ οι φασιστικοί θύλακες εντός της αστυνομίας παραμένουν αλώβητοι.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Kοινωνικά Δικαιώματα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα των πολιτών, έναντι αλλά και ενώπιον των υποτιθέμενων –ορκισμένων μάλιστα- εγγυητών της Δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά θα δώσουμε αυτό τον αγώνα, απαιτώντας:

· Να καταδικαστούν οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στα γραφεία μας.

· Να λήξει η ατιμωρησία των δυνάμεων καταστολής και του αστυνομικού παρακράτους.

· Να υπάρξει έλεγχος και εξολόθρευση των ναζιστικών στοιχείων από την αστυνομία.

· Να καταργηθεί η ομάδα Δέλτα και όλες αυτές οι εγκληματικές ομάδες που φτιάχτηκαν για να τρομοκρατούν, να προπηλακίζουν και να τραυματίζουν ανθρώπους είτε λόγω υπερβάλλοντος ζήλου είτε ακολουθώντας σχετικές εντολές.

Το ραντεβού ορίζεται και πάλι για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτήριο 9, 1ο τριμελές, στις 9 π.μ. Καλούμε τις δυνάμεις του ανταγωνιστικού κινήματος να δώσουν μαζί μας το «παρών», με την πεποίθηση ότι η μια ισχυρή παρουσία αλληλέγγυων είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εξασφαλίσουμε τους «προωθητικούς» όρους αυτού του αγώνα.Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.