23.9.15

Ουγγαρία: Ψήφισμα-όνειδος για προστασία «με κάθε μέσο» από τους πρόσφυγες

Ψήφισμα ακροδεξιάς ρητορείας με το οποίο καλείται η Ουγγαρία «να προστατεύσει τον εαυτό της με κάθε απαραίτητο μέσο» ενάντια στα «κύματα παράνομης μετανάστευσης» υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, κατηγορώντας για την παρούσα κρίση την ΕΕ και καλώντας τις Βρυξέλλες να «υπερασπίσουν την Ευρώπη και τους πολίτες της».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους παράνομους μετανάστες να θέτουν σε κίνδυνο τις δουλειές και την κοινωνική ασφάλεια του ουγγρικού λαού. Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπίσουμε τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα και τις αξίες μας» αναφέρει το ψήφισμα.

Και συνεχίζει: «Καλούμε την ουγγρική κυβέρνηση να συγκεντρώσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και να εγκαθιδρύσει νομικές πρόνοιες βάσει των οποίων η Ουγγαρία θα μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της με κάθε απαραίτητο μέσο».


Ο Κσάμπα Μόλναρ, Ούγγρος ευρωβουλευτής που αντιτίθεται στο κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, μίλησε για ψήφισμα-όνειδος, μεταδίδει ο Guardian.

Σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα  βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί τα πάντα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του ουγγρικού λαού από τα καθημερινά του προβλήματα υιοθετώντας τόσο τη ρητορική, όσο και τα ζητήματα που βγάζει μπροστά το ακροδεξιό κόμμα Jobbik.

Ανάμεσα σε εθνικιστές κορόνες και προειδοποιήσεις ότι η Ευρώπη «απειλείται» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η κυβέρνηση Όρμπαν πέρασε τη Δευτέρα με την στήριξη της ακροδεξιάς στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα της χώρας και μάλιστα με «πράσινο φως» να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Humvees του στρατού εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα κινούνται ήδη την Τρίτη προς το κεντρικό μεθοριακό πέρασμα των προσφύγων από την Κροατία, όπως μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές.


Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, το οποίο ζητούσε ακόμη σκληρότερα μέτρα, στήριξε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν στην ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο πέρασε με 151 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά και 27 αποχές στο Κοινοβούλιο των 199 εδρών.

Η Βουδαπέστη έχει ξεσηκώσει κατακραυγή με τη μεταχείριση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν μέσα από το έδαφός της καθ' οδόν προς χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης -με τον Όρμπαν να δηλώνει πως τα κλειστά σύνορα και η καταστολή έρχονται στο όνομα της προάσπισης «των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

Ντροπιαστικές σκηνές για την Ευρώπη με βία και δακρυγόνα κατά προσφύγων έχουν εκτυλιχθεί το τελευταίο διάστημα στα ουγγρικά σύνορα, όπου η κυβέρνηση Όρμπαν έχει σηκώσει έναν φράχτη 175 χιλιομέτρων στη μεθόριο με τη Σερβία και τον επεκτείνει πλέον στα σύνορα με την Κροατία.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.