7.9.15

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από τις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα για την συνεχιζόμενη τραγωδία στη Μεσόγειο και το δράμα των προσφύγων
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από τις ΕΛΜΕ- Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή και την Αφρική,  καταφθάνουν στην Ελλάδα, επιχειρώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη, φεύγουν από τον τόπο τους για να γλυτώσουν τη ζωή τους σε συνθήκες τρόμου και απίστευτης αθλιότητας. Στη συνέχεια αναζητούν χώρες που να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Μας κατακλύζει καθημερινά  η ανείπωτη βαρβαρότητα της εικόνας παιδιών που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς κι αφήσανε την τελευταία τους πνοή στις όχθες του Αιγαίου.

Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου. Μετατρέπεται στο μεγαλύτερο μαζικό τάφο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


H προσφυγιά και ο θάνατος χιλιάδων κατατρεγμένων, έχει πάρει χαρακτηριστικά εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

 Τα "δάκρυα" της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της είναι υποκριτικά. Είναι η ίδια η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που πρωταγωνίστησαν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις κατά χωρών όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που δημιούργησαν το τέρας των "τζιχαντιστών" με κύριο σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ,για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, καταδικάζει τους ντόπιους πληθυσμούς στη δυστυχία, την πείνα και το θάνατο. Αυτή είναι η αιτία που διογκώνει το μεταναστευτικό κύμα των ανθρώπων.

Είναι η ίδια η ΕΕ, που με την πολιτική της πνίγει χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αφού τα κύματα των απελπισμένων ανθρώπων εξαιτίας της φτώχειας, των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων δεν μπορούν να τα σταματήσουν ούτε οι «φράχτες», ούτε η Frontex, οι φασιστικές επιθέσεις ούτε άλλα μέτρα καταστολής. Όλα αυτά απλά και μόνο αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και την τιμή των δουλεμπόρων.

Οι κυβερνήσεις στη χώρα μας  αναλαμβάνουν  τεράστια ευθύνη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει συμμετοχή σ' αυτό το έγκλημα, πρέπει να το εμποδίσει.

Η απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να εξασφαλίσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Πλήρη και ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες που επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται στη χώρα μας.     

Καμία συμμετοχή στις νέες επεμβάσεις που προετοιμάζονται με πρόσχημα τους "τζιχαντιστές", που θα πολλαπλασιάσουν τα κύματα των προσφύγων. Άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος, κανένας άνθρωπος καλής θέλησης δε μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι σ' αυτά τα εγκλήματα. Ο πόνος και η οργή για τον τραγικό θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών, πρέπει να στραφεί ενάντια στους υπεύθυνους αυτών των εγκλημάτων, που είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις τους, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Πρέπει να μετουσιωθεί σε αλληλεγγύη για "της γης τους κολασμένους", σε αγώνα για να εκλείψουν οι αιτίες αυτής της τραγωδίας.

Το Δ.Σ. αποφάσισε, στα πλαίσια της αναγκαίας αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, να τους στηρίξει υλικά με είδη πρώτης ανάγκης και οργανώνει με τις άλλες ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ επίσκεψη  στην Ειδομένη το πρωί της Κυριακής 6 Σεπτέμβρη. 

Συνολικά για τις πρωτοβουλίες της ΟΛΜΕ κατ των ΕΛΜΕ για το κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων και της συνέχισης της στήριξής τους από τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων θα σας ενημερώσουμε. 

Ο Πρόεδρος
Ζαγανίδης Χρήστος

Η Γραμματέας
Παπαδοπούλου Φωτεινή

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης 
προξένου Κορομηλά 51

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.