14.9.15

Τραγωδία δίχως τέλος

Κάθε μέρα και μια νέα τραγωδία καταγράφεται πλέον στο Αιγαίο με θύματα πρόσφυγες. Κάθε μέρα και μια ανατροπή λέμβου γεμάτη με ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία και οι οποίοι ξαφνικά βρίσκονται στη θάλασσα παλεύοντας να κρατηθούν στη ζωή. Κάθε μέρα νεκροί ή αγνοούμενοι, ανάμεσά τους σχεδόν πάντα παιδιά. Ένας κατάλογος πόνου που δυστυχώς όλο και μεγαλώνει.
Νέο σοβαρό περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής ανατολικά του Φαρμακονησίου. Λέμβος στην οποία επέβαιναν αρκετοί παραπάνω από 130 πρόσφυγες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα και κάποιοι από αυτούς να καταφέρουν να φθάσουν στις ακτές του νησιού. Δυστυχώς κάποιοι δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν.
Τριάντα τέσσερις  νεκροί έχουν εντοπιστεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλά παιδιά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα θύματα είναι έξι αγοράκια, πέντε κοριτσάκια, τρία βρέφη, δέκα γυναίκες, εννέα άνδρες και ένα ανήλικο παιδί που δεν έχει διευκρινιστεί το φύλο του.

Επιπλέον, ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στη λέμβο δεν είναι γνωστός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί ούτε ο αριθμός των αγνοουμένων.
Τα πτώματα έχουν μεταφερθεί σε κανονιοφόρο του ναυτικού. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι πρόσφυγες  βρίσκονται σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου.
Άμεσα απογειώθηκαν δυο ελικόπτερα Super Puma και πλωτά του Λιμενικού για τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού έως τώρα έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα 34 νεκροί, 68 έχουν διασωθεί,  ενώ άλλοι 30 βρίσκονται πάνω στο Φαρμακονήσι.
Στο μεταξύ άκαρπες παραμένουν μέχρι τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών που αγνοούνται από το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή της λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες. Από αυτό το περιστατικό το λιμενικό διέσωσε 24 μετανάστες  από τη θάλασσα.
Ενας 25χρονος αλλοδαπός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, κατηγορούμενος ως διακινητής προσφύγων. Συγκεκριμένα μετά από ενημέρωση, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «Εφταλούς» της Λέσβου ύποπτη φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο να απομακρύνεται.
Ακολούθησε καταδίωξη και παρά τους επικίνδυνους ελιγμούς της, η λέμβος ακινητοποιήθηκε σε απόσταση δύο ναυτικά μίλια από την ακτή. Από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους συνελήφθη ο 25χρονος αλλοδαπός χειριστής της, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος είχε αποβιβάσει αρκετούς μετανάστες και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η λέμβος, 400 λίρες Τουρκίας και ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκαν στην κατοχή του 25χρονου. 

Δήλωση υπουργού Ναυτιλίας

«Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει.
Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μόνο μέλημά τους είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.
Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας»
.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.