28.7.15

Εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου στο 22ο κάμπινγκ Antinazi Zone - Y.R.E.

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου γεννήθηκε στη Βραζιλία τη δεκαετία του ’60 με εμπνευστή τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Augusto Boal. Ξεκίνησε ως αντίδραση στα δικτατορικά και κατά συνέπεια καταπιεστικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Η μέθοδος διαδόθηκε γρήγορα στις φαβέλλας, στις παραγκουπόλεις και στα χωριά των ακτηµόνων. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ο Augusto Boal βρέθηκε στην Ευρώπη, καθώς κυνηγημένος από τις αστυνομίες των διάφορων καθεστώτων, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει ως πολιτικός πρόσφυγας.

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου θέτει ερωτηματικά χωρίς να υπαγορεύει τις απαντήσεις. Είναι ένα ανοιχτό, πολυδιάστατο είδος που προσκαλεί την παρέμβαση του κοινού χωρίς να κάνει διδαχή. Αποτελεί μια διαδικασία ομαδικής εξερεύνησης των απαντήσεων, από κοινού μάθησης, συλλογικής ωρίμανσης και συνειδητοποίησης, αφού βασική προϋπόθεση είναι ότι τόσο οι ηθοποιοί και όσο οι θεατές μπορεί να γνωρίζουν εξίσου τις απαντήσεις των ερωτηματικών που θέτει το θεατρικό έργο, που θέτει η πραγματικότητα.


Στο Θέατρο του Καταπιεσμένου, το κοινό γίνεται ενεργό. Οι θεατές γίνονται ηθοποιοί, από "spectators" γίνονται "spect-actors" και εξερευνούν, δείχνουν, αναλύουν, μετατρέπουν, αλλάζουν την πραγματικότητα στην οποία ζουν.



Το ζητούμενο στο Θέατρο του Βοal είναι η συμμετοχή. Το κοινό συμμετέχοντας θα αλλάξει το ρου του σεναρίου, θα επαναδιαπραγματευτεί την κατάσταση της κρίσης και θα αναζητήσει εν δυνάμει λύσεις.


Στόχος του εργαστηρίου είναι μια πρώτη επαφή με το Θέατρο του Καταπιεσμένου και απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να πειραματιστούν με αυτό το είδος.
Ελάτε να γνωριστούμε, να παίξουμε, να δραματοποιήσουμε σκηνές της καθημερινότητας με χαρακτηριστικό την καταπίεση και να βρούμε τις λύσεις τους!
Οι συμμετέχοντες καλό θα ήταν να φοράνε άνετα ρούχα.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα

Πέννυ Γκούζου, Δέσποινα Χαλκορόκα
*Σημείωση: Οι εισηγήτριες του εργαστηρίου δεν είναι επαγγελματίες εμψυχώτριες του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, αλλά τελειόφοιτες σπουδάστριες, που μέσα από αυτό το είδος θεάτρου πιστεύουν πως ο καθένας μπορεί να βρει απαντήσεις ακόμα και σε προσωπικά ζητήματα της καθημερινότητας και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τους γύρω του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.