9.6.15

Golden Dawn Watch: Δίκη Χρυσής Αυγής - Η Εισαγγελική πρόταση

6η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 08/06/2015
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο: Ως προς τη δημοσιότητα της δίκης παρατηρήθηκε η ίδια κατάσταση, καθώς η συνεδρίαση διεξήχθη στην ίδια αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα εισόδου και παρακολούθησης της δίκης από το κοινό.
ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων: Παρόντες ήταν 18 κατηγορούμενοι, οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους δηλωμένους συνηγόρους τους.
ΙΙΙ. Ενστάσεις κατά των δηλώσεων παράστασης πολιτικής αγωγής: Μετά την εκφώνηση των κατηγορουμένων η Πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε το λόγο στους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι δεν πρόλαβαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση να υποβάλουν προφορικά τις ενστάσεις του κατά των δηλώσεων παράστασης πολιτικής αγωγής.
Βασικό επιχείρημα των ομιλητών–όπως και κατά την τελευταία συνεδρίαση- ήταν ότι το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης αφορά την προσβολή δημοσίου αγαθού και τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης σε μία κοινωνία και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι από την τέλεσή του προκαλείται άμεση ζημία στους παθόντες, ως εκ τούτου ζήτησαν άπαντες οι συνήγοροι την αποβολή της πολιτικής αγωγής για την κατηγορία της ένταξης ή/και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικότερα δε η συνήγορος της Θεώνης Σκαρπέλη συμπλήρωσε ότι η εντολέας της δεν προκάλεσε άμεση βλάβη με τις πράξεις της σε κανένα από τα θύματα , προσθέτοντας ότι η κατηγορούμενη  «είναι μητέρα που ασχολείται με τα οικιακά και με τα παιδιά της».Παρομοίως, η συνήγορος της Θέμιδος – Ευαγγελίας Σκορδέλη προέβαλε την ένσταση ότι η εντολέας της δε συμμετείχε στα επιμέρους εγκλήματα του κατηγορητηρίου.
Ο συνήγορος του Γεωργίου Σταμπέλου ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής τόσο για το επιμέρους αδίκημα (απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση- υπόθεση Φύσσα), με την αιτιολογία ότι ο εντολέας του δε συνετέλεσε στην πράξη, όσο και για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, γιατί δεν προκύπτει ότι οι πράξεις του εντολέα του ζημίωσαν κατά άμεσο τρόπο τους δηλωθέντες παράσταση πολιτικής αγωγής.
Ο συνήγορος του Χρήστου Στεργιόπουλου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι εκκρεμεί η έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης για την υπόθεση της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, στην οποία νομίμως παρέστησαν ως πολιτικώς ενάγοντες οι συγγενείς, ωστόσο στην παρούσα δίκη οι δηλωθέντες παράσταση πρέπει να αποβληθούν καθώς ο εντολέας του ουδεμία σχέση είχε ή έχει σήμερα με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Ο συνήγορος του Αθανασίου Τσόρβα σημείωσε ότι είναι «τολμηρή» και «παραπλανητική» η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής για το άρθρο της εγκληματικής οργάνωσης στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και ότι είναι «μαξιμαλιστικές» οι προσδοκίες των δηλωθέντων. Ο συνήγορος του Νικολάου Τσόρβα, απευθυνόμενος στο Δικαστήριο, είπε αν δεχτείτε την πολιτική αγωγή θα έρθετε σε αντίθεση με το δεδικασμένο και θα ανατραπεί η δικονομική τάξη».
Μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων, η Πρόεδρος διευκρίνισε στη συνήγορο του Γεωργίου Σκλαβόλια (μέλος ΠΑΜΕ- υπόθεση Περάματος) ότι ο εντολέας της δεν εμφανίζεται ως παθών, κατά συνέπεια, δε νομιμοποιείται να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων. Η συνήγορος επιφυλάχθηκε να απαντήσει εφόσον  της δοθεί χρόνος να μελετήσει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Παρομοίως, η Πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής να ελέγξουν αν συντρέχουν συγκεκριμένοι δικονομικοί λόγοι νομιμοποίησής τους για την υπόθεση των αλιεργατών. Οι τελευταίοι παρείχαν διευκρινίσεις στο δικαστήριο και τελικά επιβεβαιώθηκε ότι νομιμοποιούνται να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής.  Η Πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι θα απευθυνθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να μπορούν –κατ’ εξαίρεση- να προσέρχονται στο δικαστήριο όσοι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό.
Μετά από διακοπή μίας και μισής ώρας, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη δήλωση της συνηγόρου του Γ.Σκλαβόλια ότι λόγω παραδρομής ο εντολέας της αιτήθηκε να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων κι ως εκ τούτου παραιτείται από τη σχετική δήλωση.
ΙV. Η Εισαγγελική πρόταση:  H Εισαγγελέας ανέπτυξε το σκεπτικό της, αναφέροντας τη διττή σημασία της πολιτικής αγωγής ήτοι τη χρηματική ικανοποίηση του παθόντος αλλά και την υποστήριξη της κατηγορίας. Συνέχισε αναφέροντας ότι κατά πάγια νομολογία δε χωρεί παράσταση πολιτικής αγωγής για εγκλήματα γενικού ενδιαφέροντος, γιατί η ζημία στο άτομο είναι έμμεση. Ωστόσο, η έμμεση αυτή ζημία μετατρέπεται σε άμεση όταν η πράξη έχει συγκεκριμένα θύματα ή έννομα αγαθά που προσβάλλονται αυτοτελώς και ατομικά στα πλαίσια λειτουργίας της οργάνωσης. Παρέπεμψε δε – μεταξύ άλλων -στο σκεπτικό του βουλεύματος από τη δίκη της 17 Νοέμβρη, το οποίο είχε προσκομίσει σε προηγούμενη δικάσιμο η πολιτική αγωγή, και είχε να κάνει με επί τούτου κρίση επί του θέματος της αμεσότητας της ζημίας και της νομιμοποιημένης ως εκ τούτου παράστασης πολιτικής αγωγής για τα εγκλήματα του άρθρου 187 ΠΚ, όταν συμπροσβάλλονται και ατομικά αυτοτελή έννομα αγαθά στα πλαίσια δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.
Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, η Εισαγγελέας με την πρότασή της έκανε δεκτή εν μέρει τη δήλωση της πολιτικής αγωγής να παραστεί όχι μόνον για τις επιμέρους κακουργηματικές πράξεις (ανθρωποκτονία Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών και μελών του ΠΑΜΕ), αλλά και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187ΠΚ).
Ειδικότερα η Εισαγγελέας προτείνει να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες:
α. η οικογένεια Φύσσα σε βάρος 18 κατηγορουμένων τόσο για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα όσο και για την συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα δε ο Γεώργιος Πατέλης κατηγορείται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
β. τα μέλη του ΠΑΜΕ σε βάρος 4 κατηγορουμένων τόσο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας όσο και για την συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα δε ο Αναστάσιος Πανταζής κατηγορείται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
γ. ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ σε βάρος 5 κατηγορουμένων τόσο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του όσο και για την συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση. Όπως προαναφέρθηκε δε ο Αναστάσιος Πανταζής κατηγορείται και για διεύθυνση  εγκληματικής οργάνωσης.
Επίσης, ως πολιτικώς ενάγοντες, σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέα, μπορούν να παραστούν ένας Αιγύπτιος αλιεργάτης και ένα μέλος του ΠΑΜΕ, μόνον όμως για τις φθορές της ιδιοκτησίας τους που έλαβαν χώρα κατα τη διάρκεια των ως άνω επιθέσεων.
Για όσους κατηγορούνται μόνον με το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187, η Εισαγγελέας προτείνει την αποβολή της πολιτικής αγωγής.
Στις 13.40 η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 22/6/2015 στις 09.00 στην ίδια αίθουσα, όπου θα λάβουν χώρα οι τοποθετήσεις των δηλωθέντων παράσταση πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης  επί της σημερινής πρότασης της εισαγγελέα , για να ακολουθήσει στο τέλος η οριστική επί του θέματος κρίση από την Πρόεδρο και τα μέλη του δικαστηρίου.

Πηγή: Golden Dawn Watch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.