29.6.15

Δίκη ΧΑ: «Όχι» στην παράσταση πολιτικής αγωγής για την εγκληματική οργάνωση

Σαράντα ένας κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν θα εξεταστούν για την εγκληματική οργάνωση από τους δικηγόρους των θυμάτων. Ανάμεσά τους κι εκείνοι, που μέσα από τηλεφωνικές συνομιλίες και μηνύματα φέρονται να εμπλέκονται στις υποθέσεις που συνεκδικάζονται (Φύσσας, ΠΑΜΕ, Αιγύπτιοι ψαράδες).
Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση αποφάσισε την παράσταση πολιτικής αγωγής μόνο για όσους κατηγορούμενους είναι αυτουργοί και συμμέτοχοι στα συγκεκριμένα τρία επί μέρους αδικήματα, απορρίπτοντας την παράσταση πολιτικής αγωγής για την ηγεσία και τους υπόλοιπους βουλευτές.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τα παριστάμενα θύματα, οι συγγενείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, και το κοινό διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας «Ποιος είναι ο αρχηγός των 18 που κατηγορούνται», «Πως θα βγείτε στην κοινωνία».
Νωρίτερα στην ένατη μέρα της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης ολοκλήρωσαν τις δευτερολογίες τους σχετικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης της πολιτικής αγωγής. Η δίκη άρχισε με διακοπή εξαιτίας της απουσίας του δικηγόρου του Γ. Ρουπακιά, τον οποίο αντικατέστησε ο Γ. Σωτηρόπουλος.
Ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, στην τοποθέτησή τοπ χαρακτήρισε «πολιτική και μεθοδευμένη» τη δίωξη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των άλλων βουλευτών.
Ο δικηγόρος ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής για τον εντολέα του και επικαλέστηκε τη μειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου που καταγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Ο Νικόλας Σαλάτας, μέλος το συμβουλίου, επικαλέστηκε τη συνθήκη του Παλέρμο, που λέει ότι δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από την εγκληματική οργάνωση.
Ο δικηγόρος του Κούζηλου, Βασίλης Καπερνάρος, σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για δολοφονία, καθώς ο σωστός νομικός χαρακτηρισμός είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση ή από αμέλεια.
«Δεν μπορώ να ακούω δικηγόρους να μιλούν για δολοφονία. Δικαίωμα να μιλούν για δολοφονία έχουν μόνο οι συγγενείς των θυμάτων κι όχι οι δικηγόροι», είπε. Με τη σειρά του ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής του εντολέα του.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.