4.6.15

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο διέκοψε για τις 8 Ιουνίου στις 10.30 το πρωί

Η πρόεδρος όρισε δικάσιμους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και δύο πρώτες για τον Σεπτεμβρίου - ​Αρνήθηκε όλες τις αιτήσεις των κατηγορουμένων για άρση και αντικατάσταση περιοριστικών όρων .


Απόντων των βασικών πρωταγωνιστών συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, που είχε διακοπεί στις 15 Μαΐου μετά την επεισοδιακή ημέρα της 15ης Μαΐου. Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου γνωστοποίησε πως ζήτησε να μεταφερθεί η δίκη μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω ακαταλληλότητας του χώρου (με δεδομένα τα επεισόδια και τις παράλληλες δίκες κατηγορουμένων για τρομοκρατία), όμως δυο φορές ο προϊστάμενος του Εφετείου το απέρριψε. Όπως ανέφερε η Μαρία Λεπενιώτη, ήδη έχει απευθύνει αίτηση στον αρχηγό της αστυνομίας για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τις ημέρες που θα συμπίπτουν οι δύο υποθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να μεταφερθεί σε νέα αίθουσα του εφετείου η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαΐου, που ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, απέστειλε δύο αιτήματα στην Τριμελή Διοίκηση του Εφετείου για μεταφορά της δίκης τα οποία απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο της Διοίκησης Δημήτρη Μόκκα. «Από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο το θέμα της αίθουσας αφορά τον κ. Μόκκα. Μόνον εκεί θα απευθύνεται όποιος θέλει» ανέφερε. Το δικαστήριο επέτρεψε να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους της μητέρας και ης αδελφής του Παύλου Φύσσα. Η εισαγγελέας Αδαμαντίας Οικονόμου ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που υπέβαλαν την προηγούμενη φορά ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης. ​Η πρόεδρος αρνήθηκε όλες τις αιτήσεις των κατηγορουμένων για άρση και αντικατάσταση περιοριστικών όρων

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής ζήτησαν οι κατηγορούμενοι

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής από τη δίκη, όσον αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (187 Π.Κ.) ζήτησαν οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους. Στις ενστάσεις τους, με τις οποίες χαρακτήρισαν «αόριστες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις πολιτικής αγωγής, οι υπερασπιστές υποστήριξαν ότι για το εν λόγω αδίκημα, φορέας του έννομου αγαθού που πλήττεται -όπως η ανθρώπινη ζωή- δεν είναι ένας ιδιώτης, αλλά το Δημόσιο. «Αν μπορεί οποιοσδήποτε να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού ο οποιοσδήποτε για λόγους δημοσιότητας, θα μπορεί να ζητά παράσταση πολιτικής αγωγής γενικά. Μόνο το Δημόσιο θα μπορούσε να παρίσταται ως πολιτική αγωγή, κι όχι ένας ιδιώτης», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικά, η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Αντ. Γρέγου, που βαρύνεται μόνο με το αδίκημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ισχυρίστηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο κατηγορούμενος «δεν συνδέεται με καμία από τις πράξεις, παρά μόνο με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής». Τα επιχειρήματα των συνηγόρων της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής συμπυκνώνονται στη φράση του αδελφού του ηγέτη της Χ.Α. και δικηγόρου του, Τάκη Μιχαλόλια: «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ξένος τελείως με τις συγκεκριμένες πράξεις και τις βλάβες που προκάλεσαν.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που ορίστηκαν είναι οι εξής:
Ιούνιος: Δευτέρα 8 Ιουνίου, Δευτέρα 22 Ιουνίου, Πέμπτη 25 Ιουνίου, Δευτέρα 29 Ιουνίου
Ιούλιος: Πέμπτη 2 Ιουλίου, Πέμπτη 9 Ιουλίου, Τρίτη 14 Ιουλίου, Πέμπτη 16 Ιουλίου, Τρίτη 21 Ιουλίου, Τρίτη 28 Ιουλίου
Σεπτέμβριος: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.