19.6.15

Ξεκίνημα Θεσ/νίκης για το 4o φεστιβάλ Υπερηφάνειας: Όχι άλλες διακρίσεις, εδώ και τώρα διεκδικήσεις!

Στις 19-20/6 πραγματοποιείται το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, στο Λ. Πύργο, το οποίο κορυφώνεται με την πορεία του Σαββάτου στις 19:30.

Η συμμέτοχη στα Pride Θεσσαλονίκης είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη, με την ΛΟΑΤ κοινότητα να βγαίνει όλο και πιο μαζικά για να γιορτάσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. To Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης συμμετέχεi στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και ταυτόχρονα διεκδικεί ένα Pride δημοκρατικό, που θα διοργανώνεται και θα αφορά όλη την ΛΟΑΤ+ κοινότητα και θα συνδέεται με τα υπόλοιπα κοινωνικά και εργατικά κινήματα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του «Ξ»  που θα μοιράζεται κατά τη διάρκεια το διημέρου. Προσυγκέντρωση: Λευκός Πύργος, 17.00 μ.μ.

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βλέπουμε τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα να βγαίνουν από το περιθώριο και να δικαιώνονται!
  • Στην Ιρλανδία, στις 22/5 μετά από δημοψήφισμα κατοχυρώθηκε ο πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια! Μάλιστα, παρά τον τεράστιο πόλεμο της καθολικής εκκλησίας, τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του γάμου προήρθαν από τις πιο φτωχές και εργατικές περιοχές!
  • Σήμερα στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νέο νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο διευρύνεται και για τα ομόφυλα ζευγάρια και αν ψηφιστεί θα κατοχυρώνει περιουσιακά, κληρονομικά κοκ δικαιώματα.  Ο νόμος βέβαια έχει ακόμα ελλείψεις αφού δεν αναγνωρίζει τον πολιτικό γάμο, δεν αναφέρεται στο θέμα της τεκνοθεσίας, στις ομογονεϊκές οικογένειες και στην τρανς γονεϊκότητα. Παρόλα αυτά, είναι ένα σημαντικό βήμα στον μακρύ δρόμο των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και μία νίκη που ανήκει σε όλη την ΛΟΑΤ+ κοινότητα και σε όσους/ες έδωσαν χρόνια αγώνα για την διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης! Η θεσμική αναγνώριση είναι σημαντική, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με αγώνες για αναγνώριση των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤ+ κοινότητας από όλη την κοινωνία. Γι αυτό είναι επίσης σημαντικό:
  • Το 4ο σε σειρά Pride στην Θεσσαλονίκη, που κάθε χρόνο είναι και μαζικότερο και είναι επίσης ζωντανή απόδειξη πως τα ΛΟΑΤ+ άτομα «είναι εδώ», βγαίνουν στους δρόμους, γιορτάζουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους!
Την ίδια ώρα όμως, βλέπουμε την ΛΟΑΤ+ κοινότητα να συνεχίζει να γίνεται στόχος φραστικών και σωματικών επιθέσεων.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση που δέχτηκαν δύο νέοι σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ από άντρα που τους χαρακτήρισε «βρωμοπούστηδες, ζώα, παλιοαδερφές» και τους έφτυσε. Ταυτόχρονα, τον προηγούμενο Μάιο, μέσα σε μόλις 18 ημέρες καταγράφηκαν 3(!) επιθέσεις ρατσιστικής βίας κατά τρανς ανθρώπων!
  • Ο Άνθιμος, ξεπερνώντας πλέον τα όρια της γραφικότητας κάλεσε και πάλι σε αγρυπνία ενάντια στο 4ο Pride της Θεσσαλονίκης. Ενώ ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, το… απογείωσε δηλώνοντας ότι η ομοφυλοφιλία προκαλεί καρκινογενέσεις…
  • Αλλά και στην τηλεόραση, «επιφανείς προσωπικότητες» όπως η Ανίτα Πάνια και η Τατιάνα Στεφανίδου ξεσπάνε σε ομοφοβικά και τρανσφοβικά παραληρήματα, απλά «επειδή μπορούν» να αυτοανακηρύσσονται κριτές των ζωών μας.
Οι επιθέσεις ενάντια στην ΛΟΑΤ+ κοινότητα μας αφορούν όλους! Ο φασίστας που θα επιτεθεί σε ένα τρανς άτομο, αύριο μπορεί να επιτεθεί σε εσένα. Ο εργοδότης που απολύει κάποιον λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, αύριο μπορεί να απολύσει μία γυναίκα που έμεινε έγκυος, γιατί θα του κοστίζει περισσότερο. Το σύστημα που σήμερα στερεί δικαιώματα από την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, την ίδια ώρα απαιτεί από όλους μας να ζούμε κάθε μέρα με λιγότερα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι λίγοι και εκλεκτοί φίλοι του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ανοίξουμε και την συζήτηση για το «Τι Pride θέλουμε», από ποιους και για ποιους. Πέρα από το εορταστικό στυλ του, το Pride μπορεί -και πρέπει-να αποτελεί ένα ακόμα αγωνιστικό ραντεβού για τα ΛΟΑΤ+ άτομα και το σύνολο της κοινωνίας. Μας αξίζει ένα Pride:
  • Δημοκρατικό, όπου η διοργάνωση και οι αποφάσεις θα παίρνονται από όλους εμάς (Άτομα λοατ+, ομάδες, σωματεία, κοινωνικά κινήματα) και όχι μόνο από τις ομάδες που ο Δήμος «εγκρίνει» για να μας εκπροσωπήσουν.
  • Αγωνιστικό, όπου θα προβάλλονται τα δικά μας αιτήματα και όχι οι επιχειρήσεις που στην πραγματικότητα θησαυρίζουν βασισμένες στην καταπίεση (όπως τα μεγάλα gay clubs, που ο μόνος λόγος που υπάρχουν είναι επειδή οι ΛΟΑΤ+ χρειάζονται ξεχωριστά/ δικά τους στέκια).
  • Χωρίς χορηγίες ή/και χαιρετισμούς από κόμματα και θεσμούς που τόσα χρόνια με τις πολιτικές τους στηρίζουν πολέμους, μέτρα λιτότητας και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, είναι η χορηγία και η υπογραφή στο Pride από το προξενείο των ΗΠΑ!
Μας αξίζει ένα Pride που θα συνδέει τον αγώνα ενάντια ομοφοβία και την τρανσφοβία, με τον αγώνα ενάντια στην φτώχεια, στον ρατσισμό, στις πολιτικές λιτότητας και στην άνοδο του φασισμού, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά όλα τα προηγούμενα. Με στόχο να χτίσουμε μία νέα, σοσιαλιστική κοινωνία που δεν θα χρειαζόμαστε Pride για να κάνουμε γιορτή, αλλά θα κάνουμε γιορτή την κάθε μας μέρα.

Πηγή: Ξεκίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.