4.6.15

Παρουσία 18 κατηγορουμένων συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ

Ως δεδομένη εμφάνισε την ταυτόχρονη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής και εκείνης των «Πυρήνων» η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά την 5η μέρα εκδίκασης της μεγάλης υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως ανέφερε η κ. Λεπενιώτη, ήδη έχει απευθύνει αίτηση στον αρχηγό της αστυνομίας για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τις ημέρες που θα συμπίπτουν οι δύο υποθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να μεταφερθεί σε νέα αίθουσα του εφετείου η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαΐου, που ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, απέστειλε δύο αιτήματα στην Τριμελή Διοίκηση του Εφετείου για μεταφορά της δίκης τα οποία απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο της Διοίκησης Δημήτρη Μόκκα.
«Από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο το θέμα της αίθουσας αφορά τον κ. Μόκκα. Μόνον εκεί θα απευθύνεται όποιος θέλει» ανέφερε.


Η πέμπτη ημέρα της δίκης βρήκε παρόντες στο εδώλιο τους 18, από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους για τη Χρυσή Αυγή, μεταξύ των οποίων και τους βουλευτές, πρώην και νυν, Αντώνη Γρέγο, Μιχάλη Αρβανίτη, Στάθη Μπούκουρα και Πολύβιο Ζησιμόπουλο.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που υπέβαλαν την προηγούμενη φορά, ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης.
Όπως είπε η κ. Οικονόμου, οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν βουλευτές, θα είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αυτά τα αιτήματα μόνο σε περίπτωση που η δίκη επρόκειτο να αναβληθεί ή να ματαιωθεί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει σε άλλο χρόνο για το θέμα αυτό.

Το δικαστήριο, έπειτα από αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση, επέτρεψε την παράσταση πολιτικής αγωγής της μητέρας και της αδελφής του 34χρονου Παύλου Φύσσα για τη δολοφονία του οποίου είχε δηλώσει μέχρι στιγμής παράσταση μόνο ο πατέρας.
Συγκέντρωση έξω από τις φυλακές
Περίπου 150 άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές και φωνάζουν συνθήματα κατά του ναζισμού, ενώ σε πανό που έχουν αναρτήσει γράφουν «Ισόβια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» και «Όχι η δίκη αυτή στον Κορυδαλλό».
Σημειώνεται ότι η λεωφόρος Γρηγορίου Λαμπράκη, που περνά μπροστά από τις φυλακές Κορυδαλλού, είναι ανοικτή και στα δυο ρεύματα.
Ο δήμος Κορυδαλλού παραμένει σε αναβρασμό για το θέμα της αλλαγής του χώρου διεξαγωγής της δίκης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι θα αλλάξει η αίθουσα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, συνεχίζονται από τον δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη οι επαφές με στελέχη του υπουργείου για να εξασφαλιστεί αυτή η προοπτική και να μην γίνει τελικά με διάφορες αιτιολογίες επανέναρξη της δίκης το φθινόπωρο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Ο δήμος Κορυδαλλού έχει εισηγηθεί στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά για σήμερα, Πέμπτη το κλείσιμο των σχολείων Α΄ και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται περιμετρικά των φυλακών και υπάρχει δυσχέρεια στη πρόσβαση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων λόγω των μέτρων ασφαλείας και των συγκεντρώσεων ενώ κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί. Ωστόσο οι υπηρεσίες του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τόσο ο δήμαρχος Κορυδαλλού όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης παρίστανται εκ νέου στη δικαστική αίθουσα μεταφέροντας το αίτημα για την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.