18.5.15

Δυο λόγια για το βιβλίο «Λαμόγια στο χακί» με αφορμή την παρουσίασή του στο ΣΥΝ.ΖΩ.

20150514_205703Του Αντώνη Δημάκη
Την περασμένη Πέμπτη 14/5 πραγματοποιήθηκε στο Καφενείο του Συνεταιρισμού Ζωγράφου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δ. Ελευθεράτου «Λαμόγια στο χακί».
Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε μετά από πολυετή έρευνα, βασισμένη σε δημοσιεύματα του τύπου της εποχής αλλά κυρίως σε έγγραφα του ίδιου του καθεστώτος της Χούντας – έγγραφα από την περίοδο που η Χούντα βρισκόταν στην εξουσία αλλά και μετά την πτώση της, όταν οι πρωτεργάτες της βρισκόταν στη φυλακή.
Η σχέση του Ωνάση με τη Χούντα, το σκάνδαλο του τρίτου διυλιστηρίου, ο ρόλος των εφοπλιστών, τα «θαλασσοδάνεια» ύψους συνολικά 3,2 δις δρχ. (εκείνης της εποχής!) και το δημόσιο χρέος που άφησε πίσω η Επταετία, είναι μεριά μόνο από τα ζητήματα που φωτίζονται μέσα από αυτή την έρευνα.


20150514_204027Το βιβλίο απαντά με τον πιο σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο στην προπαγάνδα των ακροδεξιών και φιλοχουντικών – με στοιχεία και επιχειρήματα βασισμένα στα όσα οι ίδιοι οι δικτάτορες και φορείς της εποχής όπως ο τότε ΣΕΒ αποκάλυπταν στα έγγραφα τους  – όπως π.χ. ότι «η Χούντα έκανε και μερικά καλά», «έδωσε ψωμάκι στον κόσμο να φάει», «διέγραψε τα δάνεια των αγροτών», «έφτιαξε δρόμους και έκανε έργα» και άλλα πολλά.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Ελευθεράτου διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι πραγματικά είναι ένα οπλοστάσιο για τον καθένα που όχι μόνο ενδιαφέρεται να μάθει τι πραγματικά παίχτηκε εκείνη την περίοδο, αλλά να το συνδέσει και με το σήμερα και συγκεκριμένα με τον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή καθώς και τις λογικές που αναπτύσσουν διάφοροι ότι «ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.