18.5.15

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αναβολή της τοποθέτησης μνημείου για τους Εβραίους της Καβάλας


Την ευθύνη για την αναβολή της τοποθέτησης μνημείου για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου ήταν προγραμματισμένα για σήμερα το πρωί, ανέλαβε η δήμαρχος της πόλης, κ. Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας ενώπιον των πολιτών που πραγματοποίησαν σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο. Η κ. Τσανάκα αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της ανέγερσης του Μνημείου, που ξεκινάει από το 2004 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και διατρέχει μία και πλέον δεκαετία, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, με ευθύνη προφανώς και των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου. 

Ανεπαρκέστατες ήταν, πάντως, οι εξηγήσεις της όσον αφορά τους λόγους της αναβολής, αφού εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι υπήρχαν αντιδράσεις από μέλη της δημοτικής της παράταξης, που έχουν να κάνουν με την απεικόνιση στο μνημείο, του θρησκευτικού συμβόλου των Εβραίων, του άστρου του Δαυίδ. Η ίδια δε παραδέχτηκε ότι ζήτησε τη τελευταία στιγμή να αλλαχθεί το μνημείο, ώστε το εβραϊκό σύμβολο να μην είναι σε τόσο εμφανές σημείο, για να μην προκαλεί αντιδράσεις και ενδεχόμενους βανδαλισμούς! Έντονη ήταν η αντίδραση των συγκεντρωμένων πολιτών, κάποιοι από τους οποίους κατηγόρησαν την κ. Τσανάκα ότι εκφράζει, ή τουλάχιστον ανέχεται, ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις. «Η ανέγερση ενός μνημείου έχει να κάνει με την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και δεν κρίνεται από το αν θα αποτελέσει, ή όχι, στόχο βανδαλισμών», επεσήμανε ο ιστορικός Βασίλης Ριτζαλέος, που επρόκειτο να είναι ένας εκ των ομιλητών στην αναβληθείσα εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων.


Εν τέλει, η δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι το μνημείο θα τοποθετηθεί ως έχει και ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σύντομα – πιθανά στις 7 Ιουνίου – αφού έρθει σε συνεννόηση με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας. Η πόλη όμως παραμένει βαθιά πληγωμένη από μια φαρσοκωμωδία – όπως εκτυλίχθηκε – που απέδειξε ότι η πολιτική βούληση ωχριά, όταν ασκούνται «πιέσεις» από γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.