8.5.15

Νταχάου: 70 χρόνια από την απελευθέρωση του πρώτου «κολαστήριου» των ναζί (Φωτο)

Στις 28 Απριλίου συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου. Τα όσα συνέβαιναν στο στρατόπεδο -όπως και σε όλα τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης- αποτελούν μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. 

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης άνοιξε τον Μάρτιο του 1933 και αρχικά λειτούργησε ως στρατόπεδο κράτησης πολιτικών κρατουμένων. Υπήρξε το πρώτο κολαστήριο. Δυστυχώς θα ακολουθούσαν πολλά ακόμα... 


Ουσιαστικά, το Νταχάου υπήρξε το πρώτο «πείραμα», το πρώτο τμήμα ενός δικτύου στρατοπέδων συγκέντρωσης που θα εξαπλώνονταν σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, εκτιμάται ότι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν περισσότερα από 42.400 στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκέτο, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 με 20 εκατομμύρια άτομα.

Αρχικά, το Νταχάου μετρούσε 1.200 πολιτικούς κρατουμένους. Καθώς το μίσος του Αδόλφου Χίτλερ αυξανόταν, άρχισαν να φτάνουν στο στρατόπεδο εβραίοι, αλλά και Ρομά και ομοφυλόφιλοι. 



Ανάμεσα στους κρατουμένους του ήταν και ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, καθώς και άλλοι Έλληνες.

Περισσότεροι από 200.000 κρατούμενοι πέρασαν τις πύλες του Νταχάου και των στρατοπέδων - «δορυφόρων» του. Πάνω από 41.000 έχασαν τη ζωή τους εκεί...

Ο Μαξ Μανχάιμερ, ένας από τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αφηγείτο πριν από δύο χρόνια στην εφημερίδα The Guardian αυτά που πέρασε. Όταν οι αμερικανοί στρατιώτες απελευθέρωσαν το στρατόπεδο, εκείνος βρισκόταν σε ένα μικρότερο στρατόπεδο κοντά στο Νταχάου, όπου δουλειά του ήταν να πετά τα πτώματα των κρατουμένων. 

Άρρωστος με τύφο, ο Μανχάιμερ είχε μείνει μόλις 47 κιλά. «Ήμουν σκελετός» είχε πει ο 93χρονος τότε Μανχάιμερ. «(Στην απελευθέρωση) έκλαιγα και από χαρά και από απόγνωση».

Στο Νταχάου λάμβαναν χώρα και πολλά ιατρικά πειράματα. Ο πρώην κρατούμενος Κλεμάντ Κουεντίν είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι γιατροί του στρατοπέδου του είχαν χορηγήσει βακτήρια της φυματίωσης.

«Δεν ήμασταν πια κανονικοί άνθρωποι -δεν ήμασταν ακόμη ζώα, αλλά είχαμε σχεδόν γίνει» είπε ο 94χρονος άνδρας.

Το Νταχάου λειτουργούσε ως «σχολείο» τρόπων βασανισμού των κρατουμένων. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν πολλοί γνώριζαν την έκταση των βασανιστηρίων που ελάμβαναν χώρα μέσα σε αυτό. Ο ίδιος ο Μανχάιμερ δεν το πιστεύει αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον οι Βαυαροί πρέπει να είχαν καταλάβει αρκετά νωρίς τι συνέβαινε στο Νταχάου... 

Μετά την απελευθέρωσή του στις 29 Απριλίου του 1945, αμερικανοί οπερατέρ άρχισαν να τραβούν πλάνα από τα όσα έβλεπαν μέσα σε αυτό. Οι εικόνες υπήρξαν σοκαριστικές.

«Το Νταχάου ήταν ο πυρήνας της εθνικοσοσιαλιστικής τρομοκρατίας» έχει δηλώσει ο ιστορικός Βόλφγκανγκ Μπεντς.

Ο Μανχάιμερ υπέφερε για χρόνια μετά την απελευθέρωση. Δεν δίστασε, όμως, να επιστρέψει στο Νταχάου και μάλιστα να ξεκινήσει ξεναγήσεις σε σχολεία. Στόχος του δεν ήταν να δίνει μαθήματα στους Γερμανούς για «τις αμαρτίες των γονιών και των παππούδων τους». 

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως δικαστή» δήλωνε στη συνέντευξη του 2013. «Είμαι απλά ένας αυτόπτης μάρτυρας και θέλω να τους διαφωτίσω. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα από κάποιον που έχει προσωπική εμπειρία από τα στρατόπεδα» συμπλήρωνε.

* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον χειμώνα του 2010.














Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.