6.5.15

Συγκέντρωση στην πλατεία της Δράμας, Τετάρτη 6 Μάη


Η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” είναι μια από τις πιο κρίσιμες μάχες που είχε και έχει μπροστά της η ελληνική κοινωνία απέναντι στο φασισμό. Ως Αντιφασιστική Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μάχη είναι κυρίαρχα πολιτική και κοινωνική. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η δικαστική της δίωξη είναι άνευ σημασίας, γιατί η καταδίκη της θα συμβάλει στον περιορισμό της πολιτικής και κοινωνικής της επιρροής.

Παρά το γεγονός ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, με πλήθος καταγεγραμμένα περιστατικά και καταγγελίες (ρατσιστικής, σεξιστικής, ομοφοβικής , φασιστικής βίας και επιθέσεις απέναντι σε κοινωνικούς αγωνιστές), τόσο η δικαιοσύνη όσο και η πολιτική εξουσία επέλεγαν να συγκαλύπτουν πλημμελήματα και κακουργήματα στα οποία εμπλέκονταν μέλη ακόμα και στελέχη της οργάνωσης. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε συνδυασμό με τα αντανακλαστικά που επέδειξε το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα, έδρασαν καταλυτικά στο να αποκαλυφθεί η μέχρι τότε ανοχή και ατιμωρησία στο νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα. Κάτω από αυτή τη πίεση η πολιτική και δικαστική εξουσία αναγκάστηκε και προχώρησε στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής, ενσωματώνοντας στις 32 δικογραφίες που αναφέρονταν στη δράση της οργάνωσης από τον Αύγουστο του 2012, δεκάδες άλλες υποθέσεις που εκκρεμούσαν ανά την επικράτεια. Ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων ξεπερνά τις 100, ενώ τα αδικήματα που διερευνώνται εκτείνονται σε μεγάλο φάσμα του ποινικού κώδικα.


Η Χρυσή Αυγή όμως δεν αποτελεί απλά μια συμμορία εγκληματικής δραστηριότητας αλλά ένα εθνικιστικό μόρφωμα με ξεκάθαρες ιδεολογικές αναφορές στο ναζισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό, που χρησιμοποιεί τη βία ακόμη και τη δολοφονική, ως δομικό της στοιχείο και ως μέσο πολιτικής επικράτησης. Ο τρόπος οργάνωσης της και η ιεραρχία των μελών της παραπέμπουν σε καθαρά στρατιωτικού τύπου δομές (αρχηγός, υπαρχηγός, τάγματα εφόδου κλπ) και ταυτόχρονα ο εθνοφυλετικός χαρακτήρας της κοσμοθεωρίας της είναι υποχρεωτικά εγκληματικός (εξόντωση του αδύνατου).

Η ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική των συστημικών κομμάτων αλλά και η ύπαρξη ακροδεξιών πυρήνων στους κατασταλτικούς μηχανισμούς (αστυνομία, στρατός) ευνόησαν την πολιτική άνοδο της Χρυσής Αυγής η οποία σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκε ως αντισυστημική δύναμη πράγμα που της έδωσε τη δυνατότητα να διεισδύσει περαιτέρω στα κοινωνικά στρώματα. Στην πραγματικότητα όμως η Χρυσή Αυγή δεν έρχεται σε ρήξη με τις αιτίες που γεννούν τις κοινωνικές αντιθέσεις, αντίθετα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις κυρίαρχες πολιτικές, όπως φαίνεται για παράδειγμα με τη στοχοποίηση της αριστεράς (επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), εγγύηση της κερδοφορίας των εργοδοτών μέσω της ψήφισης νομοσχεδίων για φοροαπαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου κ.α.


Ο στόχος του αντιφασιστικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ποινική καταδίκη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Οφείλει να συνδυαστεί με έναν διαρκή αγώνα για την ριζική αντιμετώπιση οποιασδήποτε ιδεολογικής και πρακτικής εκδήλωσης του φασισμού αλλά και των αιτιών που τον αναπαράγουν.


Όλοι-ες την Τετάρτη 7:30 στην Πλατεία Ελευθερίας Δράμας στη διαδήλωση-πορεία 


Να καταδικαστούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής 


Αντιφασιστική Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.