16.3.15

Ποιος μένει στη γωνία Κερασούντος και Ιλισίων;

Της Ελένης Μήτσου
Εδώ και περίπου 6 χρόνια στη γωνία Κερασούντος και Ιλισίων, σ’ ένα οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο Ζωγράφου, υπήρχαν 3 άδεια λυόμενα. Τα είχε παραγγείλει ο πρώην Δήμαρχος Γ. Καζάκος για να φτιάξει εκεί παιδικό σταθμό. Τα λυόμενα ήρθαν, αλλά ήταν εντελώς ακατάλληλα για το σκοπό που είχαν παραγγελθεί. Ο Καζάκος αρνήθηκε να τα παραλάβει (όπως και όλες οι Δημοτικές Αρχές που ακολούθησαν) και η εταιρία που τα έφερε (η ΝΕΟΚΑΤ Α.Ε.) αρνήθηκε να τα πάρει πίσω και διεκδικεί να πληρωθεί. Το επόμενο δικαστήριο για το θέμα είναι το ….2017.
Σήμερα σε αυτά τα λυόμενα μένουν δυο οικογένειες. Η Νάζουα και ο Σαλάμ με τις κόρες τους, την Άιλα και την Νούρντα είναι κούρδοι της Συρίας. Έφυγαν, όταν το σπίτι τους καταστράφηκε ολοσχερώς από βόμβες. Αποφάσισαν να πάνε στη Γερμανία όπου βρίσκεται η μητέρα της Νάζουα και άλλοι συγγενείς. Μπήκαν σ’ ένα πλοίο για την Ιταλία. Όταν η μηχανή χάλασε μεσοπέλαγα στο Ιόνιο, ο «κυβερνήτης» – λαθρέμπορας τους εγκατέλειψε. Έμειναν για μια βδομάδα σε ένα ακυβέρνητο σκάφος, μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες, χωρίς φαγητό και με ελάχιστο νερό.
Η Νάζουα μας διηγήθηκε: «Είχαμε ένα μικρό μπιτόνι νερό. Έβαζα στο καπάκι και έδινα στα παιδιά. Μου έλεγαν ότι διψάνε και με ρωτούσαν γιατί δεν τους δίνω ένα ποτήρι νερό. Είναι μικρά και δεν καταλάβαιναν…»
Στη Συρία, η Νάζουα και ο Σαλάμ είχαν όπως λένε οι ίδιοι «καλή ζωή». Η Νάζουα έχει σπουδάσει αραβική φιλολογία και ήταν καθηγήτρια σε σχολείο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Σαλάμ ήταν βοηθός φαρμακοποιού. Αναγκάστηκαν να τα αφήσουν όλα πίσω λόγω του πολέμου…
Στο διπλανό λυόμενο μένει ο Σαμ και η Ζάρα. Αυτοί δεν μιλάνε αραβικά, μόνο κουρδικά. Ο Σαμ είναι μουσικός. Δίδασκε σε ωδείο. Παίζει πιάνο και κάποια παραδοσιακά όργανα. Γνωρίστηκαν με τη Νάζουα και τον Σαλάμ εδώ και ζουν όλοι μαζί σαν οικογένεια. Μαγειρεύουν μαζί και ο Σαμ με την Ζάρα παίζουν και προσέχουν την Άιλα και την Νούρντα (που την όλοι την προσφωνούν με το χαϊδευτικό της «Πίτι-Πίτι»).
Και τα δυο ζευγάρια θα ήθελαν να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα. Έχουν εντυπωσιαστεί με την αλληλεγγύη και τη ζεστασιά των ανθρώπων εδώ, που τους έχουν βοηθήσει. Είναι όμως ρεαλιστές. Καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα. Η Νάζουα και ο Σαλάμ θέλουν να πάνε στη Γερμανία. Ο Σαμ και η Ζάρα στη Βρετανία ή σε όποια άλλη χώρα της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης καταφέρουν. Προσπαθούν να ταχτοποιήσουν τα χαρτιά τους και να βρουν με ποια διαδικασία θα φύγουν.
Η κατάληψη στα λυόμενα έγινε με πρωτοβουλία του «Αντιφασιστικού Μετώπου Ζωγράφου» (ΑΜΖ), της Αυτόνομης Συνέλευσης Ζωγράφου και του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου «Μπερντέ». Τα λυόμενα επισκευάστηκαν, συνδέθηκαν με νερό, ρεύμα και αποχέτευση και επιπλώθηκαν. Ο καθένας πρόσφερε ότι είχε: δωρεάν εργασία, αντικείμενα, κ.α. Σταδιακά οι άνθρωποι που άρχισαν να βοηθούν και να συμμετέχουν πολλαπλασιάστηκαν. Κόσμος από το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες συλλογικότητες του αναρχικού χώρου, το ΣΥΝΖΩ (Συνεταιρισμός Ζωγράφου) που ανέλαβε να παρέχει πολλά από τα τρόφιμα, το «Κίνημα στην Πόλη», το ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ζωγράφου, και πολλοί άνθρωποι που δεν συμμετέχουν σε κάποιο πολιτικό χώρο ή συλλογικότητα. Μαγαζάτορες της περιοχής προσφέρουν τρόφιμα, γιατροί ήρθαν για να τους εξετάσουν και να δουν αν χρειάζεται να γίνει κάτι άμεσα, πολύς κόσμος της γειτονιάς, όπως μια ηλικιωμένη κυρία που ήρθε να προσφέρει «δυο παλιές αλλά καθαρές κουβέρτες» κ.α. Η «οργάνωση» της βοήθειας στους πρόσφυγες που στεγάζονται στα λυόμενα γίνεται σε μια συνέλευση που πραγματοποιείται κάθε βδομάδα και έχει ονομαστεί: Κατάληψη Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στα Λυόμενα της Ιλισίων
Πέρα από την «πρακτική» βοήθεια οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από συντροφιά. Να γνωριστούν, να κουβεντιάσουν, να νιώσουν για λίγο κομμάτι της γειτονιάς…
Προφανώς ο Δήμος Ζωγράφου δεν είναι όαση. Σε μια χώρα όπου η Χρυσή Αυγή βγαίνει 3οκόμμα στις εκλογές δεν υπάρχουν οάσεις (με εξαίρεση ίσως τα Ανώγεια της Κρήτης – το μόνο χωρίο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, που δεν βρέθηκε ούτε μία ψήφος της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές).
Μια μερίδα κατοίκων της περιοχής είναι εξαγριωμένη με τη στέγαση των προσφύγων στα λυόμενα. Γιατί στο δικό τους μυαλό η λέξη πρόσφυγας ισοδυναμεί με ρύπανση και υποβάθμιση. Θεωρούν ότι οι δυο οικογένειες υποβαθμίζουν τη γειτονιά.
Η προκατάληψη πραγματικά τυφλώνει. Γιατί αυτή η μερίδα κατοίκων δεν βλέπει. Δεν θέλει να δει ανθρώπους με ανοιχτές καρδιές και ανοιχτές πόρτες. Ανθρώπους που δεν κλαίνε για όσα χάσανε, αλλά είναι διαρκώς χαμογελαστοί και ευγνώμονες που επιζήσανε τον πόλεμο και τον πνιγμό στη θάλασσα. Ανθρώπους ευγνώμονες για την αλληλεγγύη και την στήριξη. Ανθρώπους που παλεύουν για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να χουν τα παιδιά τους μέλλον.
Αυτούς τους κατοίκους, που θεωρούν τις δυο οικογένειες προσφύγων ανεπιθύμητες, στηρίζουν και οι παρατάξεις του κ. Πέττα (ΠΑΣΟΚ) και του κ. Αγγελόπουλου (ΝΔ). Ο Πέττας στο δημοτικό συμβούλιο της 12/3/2015 δήλωσε ότι θα φέρει δική του εισήγηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για την απομάκρυνση των προσφύγων από τα λυόμενα.
Ο Αγγελόπουλος, πιο «έξυπνος» πολιτικά, δήλωσε πρώτα ότι είναι αλληλέγγυος με τους πρόσφυγες, αλλά επανέλαβε τη θέση που είχε βάλει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ότι οι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από τα λυόμενα και ότι η κατάληψη των λυομένων πρέπει να τερματιστεί. Συμπλήρωσε βέβαια ότι τέτοιες φιλοξενίες θα μπορούσαν να γίνονται μέσα από δομές του Δήμου, αλλά αυτή ήταν μια δήλωση εκ του ασφαλούς, αφού ξέρει ότι ο Δήμος δεν είναι διατεθειμένος σήμερα να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες. Αν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση το πιο πιθανό θα ήταν η παράταξη του κ. Αγγελόπουλου να δήλωνε αντίθετη. Και αυτή την «υπόθεση» την κάνουμε βασισμένοι σε μια δήλωση που είχε κάνει ο Γ. Βούρτσης (δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Αγγελόπουλου) ενάντια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από το Δήμο Ζωγράφου προς τους Κούρδους του Κομπάνι.[1]
Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ζωγράφου είχε ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή, πολύ πριν την κατάληψη, να στεγάσει τους πρόσφυγες στο δημοτικό υπνωτήριο αστέγων ή σε άλλο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή απάντησε αρνητικά, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/2 η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ξεκαθάρισε πλήρως όταν η Τ. Καφατσάκη δήλωσε: «δεν στηρίζω ούτε υποθάλπω την κατάληψη» … «δεν δίνω ούτε στέγη, ούτε τροφή, ούτε στηρίζω αυτά τα άτομα». Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία να αιωρείται έστειλε ένα εξώδικο στους πρόσφυγες με το οποίο ενημερώνει ότι υπάρχει δικαστική διαμάχη του Δήμου με την ΝΕΟΚΑΤ ΑΕ και τους καλεί να εγκαταλείψουν τα λυόμενα για να διευκολύνουν το Δήμο στη δικαστική του διαμάχη με την εταιρία [2].

________________
[2]



prosfyges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.