31.3.15

Ο Ουαλίντ δεν είναι μόνος!

Του Γιώργου Λυγουριώτη

Σε μια αίθουσα γεμάτη από αλληλέγυους, συνεχίστηκε σήμερα 31/3, η δίκη της υπόθεσης του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Μια υπόθεση που μπορεί να χαρακτηριστεί από τις χειρότερες περιπτώσεις ρατσιστικής βίας που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου τον Νοέμβρη του 2012 βασανίστηκε και κακοποιήθηκε από τον εργοδότη του, Γιώργο Σγούρδα, μαζί με τον γιο του Σταμάτη Σγούρδα καθώς και από άλλα δυο άτομα, τον F. Zoto και τον Γ. Ζαχαριάδη, στην περιοχή της Σαλαμίνας.

Η δίκη σήμερα ξεκίνησε με την εξέταση από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων, όπου για σχεδόν 2,5 ώρες έκανε γελοίες και προκλητικές ερώτήσεις στον Ουαλίντ, που σαν στόχο είχαν να παρουσιάσουν τον Ουαλίντ ως κλέφτη, που αφαίρεσε χρηματικό ποσό από τον εργοδότη του.
Δεν είναι όμως μόνο το γεγονός ότι προσπάθησαν να τον εμφανίσουν σαν θύτη, που εξόργισε ολόκληρο το ακροατίριο. Ο συνηγόρος υπεράσπισης των κατηγορουμένων προσπάθησε να του ασκήσει ψυχολογική πίεση -ρωτώντας αν τα παιδιά που έχει στην Αίγυπτο είναι δικά του- αλλά προχώρησε και σε ρατσιστικά σχόλια, λέγοντας συγκεκριμένα προς το Προεδρίο: “Τους ξέρω καλά τους Μουσουλμάνους. Το Κοράνι γράφει πως όταν κάποιος μας πειράξει, το σκοτώνουμε”.

Όταν μάλιστα η Πρόεδρος τον ρώτησε τι σχέση έχουν όλες αυτές οι ερωτήσεις με την υπόθεση, τότε απάντησε ότι προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Ουαλίντ είναι υγιής και υποκρίνεται.


Στην συνέχεια εξετάστηκε ο μαγαζάτορας που βρήκε τον Ουαλίντ αλυσοδεμένο, καθώς και ο αστυνομικός που έφτασε και κατέγραψε το περιστατικό.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπου παρουσιάσε τον βασανισμό του Ουαλίντ ως ρατσιστικό γεγονός.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Απρίλη. Για άλλη μια φορά πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του Ουαλίντ Ταλέμπ. Όχι μόνο για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και για να μην τον αφήσουμε μόνο απέναντι στους βασανιστές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.