16.3.15

Η παρέμβαση της Ελευθερίας Κουμάντου, δημοσιογράφου στον Αθήνα 9.84 και μέλους του Παρατηρητηρίου κατά του ρατσιστικού λόγου στα ΜΜΕ, στην εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά, στο Θησείο

Ευχαριστούμε τον αντιφασιστικό συντονισμό που μας κάλεσε στη σημερινή πολύ ενδιαφέρουσα  και αναγκαία όπως φαίνεται συζήτηση ενόψει της δίκης της ΧΑ.

Οι δημοσιογράφοι έχουμε ευθύνη για την ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου. Μετά την  υπερπληροφόρηση που ακολούθησε τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών, τις ανακρίσεις, τις καταθέσεις, τις προφυλακίσεις, και εκεί κάναμε λάθη, αφήσαμε τη σκόνη να κάτσει.

Και ακόμα, τώρα,  μόλις λίγο παραπάνω από ένα μήνα  πριν την έναρξη της δίκης , μεταδίδουμε τις ειδήσεις που την αφορούν σαν οποιεσδήποτε άλλες ειδήσεις.

Χθες για παράδειγμα, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την αποφυλάκιση του Χρήστου Παππά στις 29 Μαρτίου, και επίσης ότι αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται α εκδοθούν για το Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Γιάννη Λαγό.

Σαν να πρόκειται για οποιεσδήποτε αποφυλακίσεις.

Λίγοι φωνάξαμε για την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών.
Να σας θυμίσω. Ο εισαγγελέας Ντογιάκος κατέθεσε την πρόταση του το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και όλοι περιμέναμε ότι μέσα σε ένα μήνα θα υπάρχει το σχετικό βούλευμα. Όμως το βούλευμα δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Αποτέλεσμα; Να οριστεί η δίκη τον Απρίλιο και να περάσει το 18μηνο της προφυλάκισης. Έτσι απλά.



Έτσι απλά λοιπόν η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής θα είναι εκτός φυλακής  όταν θα αρχίσει η δίκη και μάλιστα οι χρυσαυγίτες θα έχουν  σχεδόν 20 ημέρες στη διάθεσή τους,  αρκετό καιρό για να αναδείξουν εαυτούς σε ήρωες που  κρατήθηκαν στα "κελιά της τιμής", να προσπαθήσουν να πείσουν ότι  είναι πολιτικοί κρατούμενοι, να προσκληθούν σε τηλεοπτικές εκπομπές. Υπάρχουν πρόθυμοι να τους δώσουν βήμα άλλωστε.

Ο ρόλος που διαδραματίζουμε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης είναι πολύ σημαντικός και δεν είμαι σίγουρη ότι το έχουμε κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια δηλαδή που χρειαζόταν.


Τα χρόνια που θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι πρώτα από όλους να μελετήσουμε την Χρυσή Αυγή, να την αποκαλύψουμε, να την αποδομήσουμε .

Άρα ένα στοίχημα λοιπόν είναι  και αυτό. Πως οι δημοσιογράφοι θα διαχειριστούμε τα Μεσα αυτό το ενδιάμεσο στάδιο, μέχρι την έναρξη της δίκης.

Είναι μια δίκη που αφορά όλη την κοινωνία, ή μάλλον πρέπει να κάνουμε όλη την κοινωνία να ενδιαφερθεί για αυτήν. Είναι τόσο σοβαρή και δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντική είναι. Μόλις ένα μήνα πριν και δεν υπάρχει στο δημόσιο διάλογο.

Την ίδια μέρα  που ανακοινώθηκε η αποφυλάκιση του Χρήστου Παππά , η συζήτηση ήταν γύρω από τη φωτογράφηση του Βαρουφακή, αν ήταν σωστή η πιατέλα, τα σερβίτσια και το τραπεζομάντηλο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η απλή μεταφορά καταθέσεων, γιατί οι συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μας κάνουν να ανησυχούμε.

Η δίκη θα διεξαχθεί σε μια ακατάλληλη αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού, μικρή, για 69 κατηγορούμενους και βάλτε με το νου σας πόσους δικηγόρους.  Με ελάχιστο χώρο για τους πολίτες που θα θέλουν να την παρακολουθήσουν. Οι δημοσιογράφοι θα καλύψουμε τη δίκη μάλλον από άλλη, διπλανή αίθουσα, που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συνολική άποψη από τι θα συμβαίνει στην αίθουσα για να το μεταφέρουμε.

Επιπλέον, αυτή καθαυτή η διεξαγωγή μιας δίκης μέσα σε φυλακή,  δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Σε άλλες δίκες που εκδικάζονταν υποθέσεις χρυσαυγιτών υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας, χρυσαυγίτες μέσα και έξω από τις αίθουσες, να λιντσάρουν, να προβοκάρουν, να προκαλούν τους μάρτυρες και οι δικαστές απλώς να παρακολουθούν.

Προχθές στην εκδίκαση της υπόθεσης της κ. Μαίρης Μαυρή Βαβαγιάννη ζήτησε και πήρε το λόγο ο Η. Κασιδιάρης για να πει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη μπλα μπλα... και πριν βάλει καν την πρώτη τελεία, η πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει ότι είναι προς τιμήν του!!!!
Και άταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, λέει πάλι η πρόεδρος: "Μεγάλη αστυνομική δύναμη υπάρχει στην αίθουσα" μέχρι που της φωναξε κάποιος από το ακροατήριο: "έχουμε υπόδικο στην αίθουσα κυρία Πρόεδρε γι αυτό υπάρχει η Αστυνομία."


Λοιπόν αυτά πρέπει  να τα παρατηρούμε, να τα δημοσιοποιούμε.

Υπάρχει η ανάγκη  της παρατήρησης. Και ευτυχώς  έχει αρχίσει να υπάρχει μια τέτοια συζήτηση για τη δημιουργία ενός φορέα για τη δίκη που θα έχει αυτό ως στόχο. Εμείς ως παρατηρητήριο θα συμμετάσχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία και θα την στηρίξουμε όσο μπορούμε.

Την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαρτίου, στη συνέντευξη τύπου που έχουμε ως παρατηρητήριο,
προκειμένου να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία μιας μελέτης που έχουμε κάνει για τη στάση των Μέσων κατά τη διάρκεια των δημοτικών και ευρωεκλογών -της γλώσσας που χρησιμοποίησαν για θέματα μεταναστών προσφύγων και της ΧΑ- θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα  και για αυτή την πρωτοβουλία .

Αντί κλεισίματος θέλω να σας μεταφέρω  μια συζήτηση και θα καταλάβετε γιατί πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, και παραπλεύρως, και στους δρόμους... Παντού...

Στην εκδίκαση της υπόθεσης του μεταπτυχιακού φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη και με κατηγορούμενο τον Κασιδιάρη, είμαστε σε αίθουσα του Εφετείου και περιμένουμε να δούμε αν θα πάρει μια ακόμη αναβολή.

Έξω από το Εφετείο, στους διαδρόμους , και μέσα στην αίθουσα παντού χρυσαυγίτες. Σε διπλανή αίθουσα δικάζει παλιός συμμαθητής, νυν δικηγόρος, συναντιόμαστε και λέμε τα νέα μας, του λέω ότι είμαι εκεί για τη δίκη του Κασιδιάρη και του σχολιάζω το κλίμα. Χαμηλώνει τη φωνή και μου λέει, "έλα σταμάτα... Πρόσεχε τι λες... Μην μας ακούσουν".

Ενας δικηγόρος, σε μια δημοσιογράφο... Έξω από μια αίθουσα δικαστηρίου σε μια χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα...

Ε, όχι δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να φοβόμαστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.