3.2.15

Ποτέ ξανά: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το τέλος της ναζιστικής φρίκης που έζησε η Ευρώπη. Βαρύ είναι το τίμημα που πλήρωσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης καθώς υπολογίζεται πως 48.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς. 

Στο μνημείο στη πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσαν οι θεσμικοί φορείς της πόλης.


Τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης με προεξάρχουσα την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές καθώς και πολίτες. Στο σημείο βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Πρέσβη του Ισραήλ και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας. Μετά το πέρας των ομιλιών οι θεσμικοί φορείς, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος. 


Τα βλέμματα για άλλη μια φορά έκλεψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος επέλεξε να φορέσει "κιπα", το γνωστό εβραϊκό σύμβολο- καπέλο.

"Μετά τις πρόσφατες εκλογές ακόμη κι αυτοί που τολμούσαν να ισχυριστούν ότι αυτές οι ημέρες μνήμης δεν έχουν πλέον νόημα, επειδή η χώρα είναι μια ισχυρή δημοκρατία και η εβραϊκή κοινότητα δεν έχει τίποτε πλέον να φοβηθεί, νομίζω πως θα έχουν αλλάξει γνώμη. Και αναφέρομαι στο δυστυχές εκλογικό αποτέλεσμα που φέρνει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη την νέο-ναζιστική, αντισημιτική, ρατσιστική, μισαλλόδοξη και εγκληματική οργάνωση που έχει φορέσει το μανδύα νομιμότητας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος με το όνομα Χρυσή Αυγή – ελπίζω, όμως, πως οι ψηφοφόροι της δεν ψήφισαν με αυτά στο νου τους…", ανέφερε στην ομιλία του ο Γ. Μπουτάρης.


"Ως πρώτος δημότης της Θεσσαλονίκης θέλω από το βήμα αυτό να υποσχεθώ στους Εβραίους συνδημότες μας που ζουν στην πόλη μας, κάποιοι με καταβολές από την εποχή των Ρωμαίων και οι περισσότεροι εδώ και πέντε αιώνες, πιο Θεσσαλονικείς από τους Θεσσαλονικείς, ότι ως δημοτική αρχή εμμένουμε στην πολιτική μας να αναδείξουμε το παρελθόν, την ιστορία και την παρακαταθήκη της Εβραϊκής Θεσσαλονίκης που επί χρόνια αποσιωπήθηκε συνειδητά, τόσο επειδή το χρωστάμε στους Εβραίους συμπολίτες μας όσο και επειδή μια πόλη που δεν γνωρίζει το παρελθόν της δεν μπορεί να πορευτεί στο μέλλον", επεσήμανε . 


Επιπλέον επίθεση εξαπέλυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο υπογραμμίζοντας πως είναι γνωστή η άποψή του για τους Εβραίους.


Περιήγηση στη μνήμη του Ολοκαυτώματος


Με οδηγό το Γιάννη Γκλαρνέτατζη, μια διαφορετική εκδήλωση τιμής ξεκίνησε από τον Παλιό Σταθμό, απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου που ξεκλήρισαν την εβραϊκή κοινότητα της πόλης.


Την περιήγηση συνδιοργάνωσαν η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης (Α.Σ.Α.) και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, οι οποίες σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν "περπατάμε κι θυμόμαστε στιγμές της καταστροφής αλλά και της ζωής των Εβραίων της πόλης, καθώς και γενικότερα της Κατοχής. Καταλήγουμε στην πλατεία Ελευθερίας, τόπο μαρτυρίου χιλιάδων συμπολιτών μας".


"Στις 27 Ιανουαρίου 1945 τμήματα του σοβιετικού στρατού φτάνουν στο Άουσβιτς και βρίσκουν 7.000 αποστεωμένους κρατούμενους που είχαν επιζήσει και δεν είχαν συρθεί μαζί με τους υπόλοιπους στις «πορείες θανάτου» που οργάνωσαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατά των υποχώρησή τους. Πριν λίγα χρόνια αυτή η ημερομηνία ανακηρύχθηκε ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και πρόληψης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Το Άουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο εξόντωσης στην Ευρώπη του Χίτλερ. Σ’ αυτό εξοντώθηκαν 960.000 Εβραίοι (ανάμεσά τους ήταν 60.000 Έλληνες Εβραίοι, από τους οποίους 48.000 από τη Θεσσαλονίκη), 21.000 Τσιγγάνοι, 75.000 Πολωνοί αντιστασιακοί, 15.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, 15.000 κρατούμενοι από την υπόλοιπη κατεχόμενη Ευρώπη, καθώς μικρότεροι αριθμοί ομοφυλόφιλων και μαρτύρων του Ιεχωβά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πρώτα θύματα που εξοντώθηκαν με αέριο από τους ναζί ήταν Γερμανοί ανάπηροι και πάσχοντες από ανίατες ασθένειες", προσθέτουν.


Η περιήγηση μνήμης του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.






 Στη συμβολή των οδών Σαπφούς με Βουτυρά, θέση οικισμού Χιρς για τους πυροπαθείς Εβραίους της Θεσσαλονίκης.


Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.