9.12.14

Τι ζητούν από τις ελληνικές αρχές οι σύροι πρόσφυγες;

«Αυτό που θέλουν είναι να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει και στην χώρα μας μέσω Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις μαζικής εισροής θυμάτων από ένοπλες συρράξεις στην χώρα προέλευσής τους, εφαρμόζεται καθεστώς προσωρινής προστασίας από την χώρα εισαγωγής, χωρίς να δεσμεύονται με άσυλο από αυτήν», τονίζει η εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Γ. Κούρτοβικ.



Από την μία πλευρά το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει μέσω του γγ γραμματέα, Άγγελου Συρίγου, πως ο μόνος τρόπος για να πάρουν οι σύροι πρόσφυγες τα ταξιδιωτικά έγγραφα που αιτούνται, είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Από τη δική τους πλευρά, οι Σύροι, αρνούνται να συναινέσουν σε αυτήν την πρακτική, παραμένοντας για 20η ημέρα στο Σύνταγμα. Η εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης  Προσφύγων και Μεταναστών, Γιάννα Κούρτοβικ, εξηγεί στο in.gr γιατί οι σύροι πρόσφυγες αρνούνται να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο.

Η κ. Κούρτοβικ διευκρινίζει πως η διαδικασία για να αναγνωριστεί κάποιος ως πρόσφυγας προϋποθέτει, βάσει νόμου, να περάσει από συνέντευξη κατά την οποία ο ίδιος να επικαλείται προσωπικό φόβο δίωξης. Αυτό σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παραπάνω από 3 μήνες όπως ορίζει ο νόμος.

«Στις αρχές του Δεκέμβρη η κυβέρνηση ψήφισε μία τροπολογία με την οποία παρέχει άσυλο και διαβατήριο στους σύρους πρόσφυγες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το διαβατήριο αυτό, όμως, τους δίνει την δυνατότητα να παραμείνουν ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες της Ευρώπης μόνο για 3 μήνες, καθώς μετά υποχρεούνται να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Αλλιώς πρέπει να μείνουν ως απλοί μετανάστες» τόνισε.

Τι ζητάνε οι Σύροι

Σχετικά με το τι ζητάνε οι σύροι πρόσφυγες, η κ. Κούρτοβικ δήλωσε: «Αυτό που θέλουν είναι να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει και στην χώρα μας μέσω Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις μαζικής εισροής θυμάτων από ένοπλες συρράξεις στην χώρα προέλευσής τους, εφαρμόζεται καθεστώς προσωρινής προστασίας από την χώρα εισαγωγής, χωρίς να δεσμεύονται με άσυλο από αυτήν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κομισιόν, αλλά η Ελλάδα δεν κάνει το απαιτούμενο αίτημα προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε ίση κατανομή των βαρών στην μαζική εισροή των προσφύγων πολέμου στην ΕΕ».

Η κ. Κούρτοβικ κατέληξε λέγοντας πως «αν πάρουν άσυλο πρέπει να τους παρασχεθεί προστασία από την πολιτεία, δικαίωμα στην εργασία, οικονομική στήριξη για στέγαση και σίτηση, ενώ τα παιδιά τους να πρέπει να μπουν σε μαθησιακό πρόγραμμα ένταξης. Μπορεί να τα παρέχει αυτά η ελληνική πολιτεία;».

Κυβέρνηση: «Μόνη διαδικασία η υποβολή αίτησης ασύλου»

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον Βήμα FM 99,5, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η μόνη διαδικασία που υπάρχει είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο και να πάρουν με αυτό το τρόπο ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Ήδη, πέντε από αυτούς το έχουν κάνει, υπέβαλαν αίτηση για άσυλο και πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα. Έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία απόδοσης του καθεστώτος πρόσφυγα σε 10 άτομα την ημέρα. Αυτές οι διαδικασίες κρατούν κανονικά δύο μήνες. Έχουμε πει ότι ειδικά για τους Σύρους θα ακολουθήσουμε ταχύρρυθμες διαδικασίες, να μπορούν να παίρνουν άσυλο 10 άτομα και μετά ταξιδιωτικά έγγραφα την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει πιο γρήγορη διαδικασία σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.