6.6.14

Ξεκινά η δίκη για τους πυροβολισμούς εις βάρος εργατών στη Μανωλάδα


Ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών η δική για τους πυροβολισμούς σε βάρος των μεταναστών εργατών στη Mανωλάδα Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου 2013, 119 εργάτες γης από το Μπανγκλαντές δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον τους, όταν προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών και τα δικαιώματά τους. Κατά την επίθεση 35 άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά.
Κατηγορούμενοι είναι ο ιδιοκτήτης και οι επιστάτες, που βαρύνονται και με την κατηγορία της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι εργάτες έχουν δεχτεί απειλές για να μην καταθέσουν στη δίκη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι εργάτες εξακολουθούν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και έναν και πλέον χρόνο μετά, ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα χρήματά τους. Παράλληλα, κανένας τους δεν εργάστηκε όταν άνοιξε η νέα σεζόν της φράουλας στην περιοχή, καθώς οι παραγωγοί δεν ήθελαν να «μπλέξουν».


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που θα παραστεί στη δική ως πολιτική αγωγή, σημειώνει ότι η επίθεση είναι απόρροια ενός ευρύτερου φαινομένου: Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης που δέχτηκαν την επίθεση διέμεναν κι εργάζονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, στο έλεος κυκλωμάτων εκμετάλλευσής τους. Χαρακτηρίζει τους εργαζομένους που δέχτηκαν την επίθεση ως θύματα εμπορίας ανθρώπων (θύματα trafficking) και σημειώνει ότι η απάντηση της Πολιτείας στο σάλο που δημιουργήθηκε ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως θυμάτων trafficking και η παροχή προστασίας από τον κίνδυνο απέλασης αποκλειστικά των 35 προσώπων που τραυματίστηκαν από τα πυρά της επίθεσης. Σημειώνει επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι στο ακροατήριο θα καταθέσουν μόνο οι 35 τραυματίες εργάτες, για τους οποίους και σχηματίστηκε δικογραφία, εκ συνόλου 200 συνολικά εργατών της επιχείρησης, η εν λόγω υπόθεση αφορά σε μια μείζονα παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε ένα ευρύτερο φαινόμενο, το οποίο καλύπτεται εδώ και χρόνια από ένα πέπλο σιωπής.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.