16.6.14

Εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην Θεσσαλονίκη: Ο Ξυλούρης, ο Παύλος Φύσσας και το φιάσκο που τους ετοιμάσαμε


Κατερίνα Κλείτσα, Αντιφασιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού

150-200 μέλη της Χρυσής Αυγής, «τίμησαν τη μνήμη του Μεγάλου στρατηλάτη Αλέξανδρου» την Κυριακή 15/6 στην Θεσσαλονίκη. Το «μεγαλείο» της εκδήλωσής τους, αρχίζει και σταματάει εκεί: στη λέξη «Μεγάλος» δίπλα σε αυτή του «στρατηλάτη». Τι και αν κουβάλησαν τον Κασιδιάρη και την Ουρανία από την Αθήνα, τι κι αν έφεραν “κουβαλητούς” από άλλες περιοχές για να ενισχύσουν την εκδήλωσή τους, τι κι αν στο site τους αναφέρουν χιλιάδες εθνικιστές που συμμετείχαν, η αλήθεια είναι μία: Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε ακόμα μία φορά να κάνει δυναμική εμφάνιση στην πόλη και για μία ακόμα φορά έφαγε τα μούτρα της!

Δυο λόγια για το ιστορικό

Την Πέμπτη 12/6 αριστερές οργανώσεις, αντιφασιστικές συνελεύσεις και ομάδες του αναρχικού χώρου βρεθήκαμε σε κοινή συνέλευση με στόχο να αποτρέψουμε την συγκέντρωση των φασιστών, που είχε αρχικά καλεστεί στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Εκεί αποφασίσαμε να καλέσουμε σε αντισυγκέντρωση στον Λευκό Πύργο στις 17:00, 2 ώρες νωρίτερα από την δικιά τους εκδήλωση (και πολύ κοντά στο σημείο της δικής τους εκδήλωσης).

Μετά από τη δημοσιότητα που πήραν τα καλέσματα οργανώσεων και αντιφασιστικών επιτροπών, η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, οδηγόντας τους χρυσαυγίτες σε υπαναχώρηση και αλλαγή μέρους της εκδήλωσής τους. Κάλεσαν στην Πλατεία Δυρραχίου, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται στα Δυτικά της πόλης και πολύ κοντά στα γραφεία τους.


Μετά από 2η συνέλευση των αντιφασιστών, αποφασίσαμε ότι ενώ η απώθηση των φασιστών από το κέντρο της πόλης είναι μία πρώτη σημαντική επιτυχία, στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη συγκέντρωση της ΧΑ και στην πλατεία Δυρραχίου. Καλέσαμε λοιπόν και πάλι αντισυγκέντρωση στην ίδια πλατεία στις 17:00.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση

Έτσι, βρεθήκαμε από τις 15:00 το μεσημέρι στον σιδηροδρομικό σταθμό, για να ανακαλύψουμε ότι οι χρυσαυγίτες είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία αλλά και ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μας περίμεναν εκεί για να μας υποδεχτούν…
Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε στον σταθμό και να τους χαλάσουμε από εκεί την φιέστα τους!

Από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα, περίπου 700 αντιφασίστες βρεθήκαμε στον χώρο όπου ανοίξαμε τα πανό μας, φωνάξαμε συνθήματα, στήσαμε μικροφωνική ενώ στο τέλος κάναμε πορεία στο κέντρο της πόλης, απομονώνοντας τελικά τους φασίστες.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσής της, η Χρυσή Αυγή έστησε την δικιά της μικροφωνική (η οποία ήταν στραμμένη προς το δικό μας μέρος, δεν υπήρχε θέμα να μην ακούγεται ο Κασιδιάρης στους 150 συγκεντρωμένους), από την οποία για πολύ ώρα ακουγόντουσαν στρατιωτικά εμβατήρια. Εκεί που η Χρυσή Αυγή έδωσε ρέστα, ήταν όταν επέλεξε να παίξει το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», ένα γνωστό αντιδικτατορικό τραγούδι! Η δικιά μας αντίδραση ήταν άμεση: φωνάξαμε ακόμα πιο δυνατά συνθήματα, στήσαμε δική μας μικροφωνική και απαντήσαμε με το τραγούδι του Παύλου Φύσσα «Σιγά μην κλάψω».

Όταν οι χρυσυγίτες αποφάσισαν πως είχαν προθερμανθεί αρκετά με τα εμβατήρια, τον λόγο πήρε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Μία ακόμα πολύ καλή αφορμή για εμάς για να φωνάξουμε συνθήματα όπως "Και τώρα, και πάντα και όπως το '40, τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα". Παράλληλα, τους αφιερώσαμε το αντάρτικο τραγούδι «Ήρωες» τραγουδώντας το όλοι μαζί.

Σκασμένοι από την χαλάστρα που κάναμε στην εκδήλωση τους, φεύγοντας οι φασίστες την έπεσαν σε πολιτιστική εκδήλωση που γινόταν κοντά στα γραφεία τους. Έτσι έδειξαν πόσο ο φασισμός μισεί τον πολιτισμό, και ελπίζουμε να έδωσαν αφορμή σε κάποια στρώματα καλλιτεχνών να δούνε την ανάγκη συστράτευσης με το αντιφασιστικό κίνημα.

Και ο ρόλος της αριστεράς

Δε μπορούμε να μην επισημάνουμε την πλήρη απουσία του ΚΚΕ -για μία ακόμα φορά- από την χτεσινή συγκέντρωση αλλά και την υποτυπώδη στήριξή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμμετείχε μόνο ένα κομμάτι της νεολαίας και κάποιοι συναγωνιστές ατομικά, χωρίς φανερή παρουσία ή απόφαση του κόμματος.

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία της χτεσινής μας συγκέντρωσης, αφού καταφέραμε να απομονώσουμε τους φασίστες από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η μικρή συμμετοχή στην εκδήλωσή τους, δείχνει ότι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να χτίσουν δυνάμεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η σημαντική λέξη όμως της παραπάνω πρότασης είναι το «ακόμα». Όταν η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που καταφέρνει και αυξάνει την επιρροή της, εμείς οφείλουμε να εντείνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, χτίζοντας αντιφασιστικές επιτροπές στους χώρους και στις γειτονιές μας και απαντώντας στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής.

Ο ρόλος των δύο μεγάλων κομμάτων της αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί να κυβερνήσει, οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός και σε τοπικό επίπεδο αλλά και στα σημαντικά ραντεβού του αντιφασιστικού κινήματος, όπως ήταν το χτεσινό. 

2 σχόλια:

  1. Το κείμενο είναι ανακριβές,ελπίζω από άγνοια.Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε από την αρχή στη κινητοποίηση,καθώς και στη συνέλευση που έγινε για τη διοργάνωση της.Παράλληλα,ήταν παρών από τις 15:00 στο σταθμό,για να στηρίξει την προσπάθεια κατάληψης της πλατείας από τους ναζί.Δεν υπήρχε πανό,ακριβώς επειδή τα μέλη της,αλλά και ως συλλογικότητα,συμμετέχει στην Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης.Ας είμαστε λίγο προσεκτικότεροι την επόμενη φορά και ας παραμερίσουμε λίγο το κλίμα καχυποψίας,δε χωράει στον αντιφασιστικό αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα θέλατε να ήταν 200 άτομα, αλλά ήταν πάνω απο 1000 μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.