6.6.14

Στην 70η επέτειο της σφαγής του Δίστομου: Να μη συγχωρέσουμε τα ναζιστικά εγκλήματα, να μη ξεχάσουμε την αντιφασιστική αντίσταση!


Στην 70η επέτειο της σφαγής του Δίστομου: 
Να μη συγχωρέσουμε τα ναζιστικά εγκλήματα, να μη ξεχάσουμε την αντιφασιστική αντίσταση! 

Κοινός αγώνας κατά του επανερχόμενου φασισμού στην Ευρώπη!

Πριν από 70 χρόνια, στις 10 Ιουνίου του 1944, δολοφονήθηκαν σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 500 κατοίκους του Δίστομου – 218 άνδρες, γυναίκες και παιδιά – από μονάδες των γερμανικών στρατευμάτων SS. Οι δολοφόνοι ήταν γνωστοί, ωστόσο η ποινική δίωξή τους στη Γερμανία δεν έγινε ποτέ. Στα θύματα δεν δόθηκε καμιά αποζημίωση μέχρι σήμερα.

Το Δίστομο είναι μόνο ένα από τα πολλά μέρη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου η Βέρμαχτ και τα SS μαίνονταν δολοφονώντας άνανδρα απλούς πολίτες. Ωστόσο έχει γίνει σύμβολο για την πετυχημένη αντίσταση ενάντια στην – δεκαετίες τώρα – άρνηση και καθυστέρηση των υφισταμένων γερμανικών υποχρεώσεων απέναντι στα θύματα αυτών των εγκλημάτων. Κι’ αυτό γιατί το 2000, στο ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, τον Άρειο Πάγο,το μικρό αυτό χωριό κέρδισε κατά της μεγάλης Γερμανίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η Γερμανία πρέπει να πληρώσει 28 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και 14 χρόνια το γερμανικό κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να αποφύγει αυτή την υποχρέωση και ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει την εκτέλεση της απόφασης κατά της γερμανικής δημοσίας ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί.


Ένα από τα διδάγματα της ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει να ανταμείβονται η βια, η τρομοκρατία και οι καταστροφές ενάντια σε άλλους λαούς. Η λεηλασία της Ελλάδας από το ναζιστικό γερμανικό κράτος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο φέρνει όμως μέχρι σήμερα οφέλη για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: το ποσό που πρέπει να επιστραφεί από το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο υποχρεώθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με τις ελληνικές αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις, υπολογίζονται, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Παρισιού το 1946, σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν οι αξιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου για αποζημίωση και ηθική βλάβη. Τα χρήματα αυτά θέλει να τα κρατήσει η Γερμανία.

Εμείς, αντιφασίστριες και αντιφασίστες από την Ελλάδα και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, απαιτούμε εδώ και χρόνια την άμεση αποζημίωση των θυμάτων των σφαγών των Ναζί στην Ελλάδα και την καταβολή των αποζημιώσεων. Η επανεμφάνιση του  φασισμού στην Ευρώπη είναι συνέπεια του γεγονότος ότι δεν ξεκαθάρισαν ποτέ οι λογαριασμοί όσον αφορά τα γερμανικά ναζιστικά εγκλήματα. Ο φασισμός παρουσιάζεται ως κάτι ανώδυνο και γίνεται αποδεκτός ως μια γνώμη. Ήταν και είναι όμως η πεποίθηση 
δολοφόνων.

Η δολοφονική τρομοκρατία που διαπράχθηκε στη σημερινή Γερμανία κάτω από τα μάτια των δημόσιων αρχών – το λεγόμενο «Εθνικό Σοσιαλιστικό Underground" (ΝSU) – με τον φόνο εννέα μεταναστών, ρίχνει βαριά σκιά στο ρόλο της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι δίχως την προστασία των κρατικών οργάνων οι δολοφονίες θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει πολύ νωρίτερα. Η διαλεύκανση τους παρεμποδίστηκε και παρεμποδίζεται συστηματικά, σημαντικά έγγραφα  καταστράφηκαν, ενώ στις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια δόθηκαν ψευδείς μαρτυρίες.

Στην Ελλάδα ξεσπούν οι ορδές της "Χρυσής Αυγής" με βία και φόνους πάνω σε πρόσφυγες, μετανάστες και άτομα με αριστερή συνείδηση. Το κίνημα αυτό βρίσκει 
μαζική υποστήριξη από κομμάτια του κρατικού μηχανισμού και είναι αποδεκτό ως νόμιμη κοινοβουλευτική δύναμη. Η άνοδος του είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι σε μια κοινωνία στην οποία ο φασισμός γίνεται πάλι κοινωνικά αποδεκτός.

Χωρίς αναμέτρηση με τα εγκλήματα του παρελθόντος, χωρίς ριζική επιβολή των αξιώσεων για αποζημίωση και αποκατάσταση, το μήνυμα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα θα είναι: η καταπίεση, η εκμετάλλευση, ακόμη και η εξόντωση ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων και άλλων πεποιθήσεων οδηγεί σταθερά σε οφέλη. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.

Σαν πρώτο βήμα, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να δώσει επιτέλους τη συναίνεση του στην άμεση εκτέλεση της οριστικής απόφασης του Αρείου Πάγου για τα θύματα του Δίστομου. Αυτό το μήνυμα περιμένουμε ως μια ξεκάθαρη στάση ενάντια στα εγκλήματα του ναζισμού και στη νέα αυγή του φασιστικού κινδύνου. 

Γι' αυτόν τον σκοπό θέλουμε να διαδηλώσουμε, για το πως θα τον επιτύχουμε θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας.

Πέμπτη, 5.6.2014 – Πέραμα, Κοινωνικό Κέντρο “Πυξίδα”, Οδός Φλέμινγκ 92/γωνία Αχιλλέως, στις 7:00 μ.μ.: Ενημερωτική εκδήλωση με συζήτηση

Παρασκευή, 6.6.2014 – Αθηνά, στις 12:00 μ.: Συνέντευξη Τύπου 

Παρασκευή, 6.6.2014 – Εξάρχεια, Αθηνά, στο “Στέκι Μεταναστών” (Migrants Social Center), Τσαμαδού 13, στις 8:00 μ.μ.: Ενημερωτική εκδήλωση με συζήτηση

Σάββατο, 7.6.2014 – Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, στις 11:00 π.μ.: Συγκέντρωση και πορεία προς την γερμανική πρεσβεία

Κυριακή, 8.6.2014 – Δίστομο, στην Αίθουσα Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού, στις 6:30 μ.μ.: 
Ενημερωτική εκδήλωση με συζήτηση

Τρίτη, 10.6.2014, Δίστομο, από τις 10:00 π.μ.: Συμμετοχή στην Τελετή Μνήμης για την 70η 
επέτειό της σφαγής


 Εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για αποζημίωση στην υπόθεση 
 Δίστομο – τώρα !
 Για την αποζημίωση όλων των θυμάτων των Ναζί ! 

Ομάδα Εργασίας Δίστομο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.