2.6.14

17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Κοινωνικής Αλληλεγγύης - 4, 5 και 6 Ιούλη




Το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα γίνει και φέτος στις 4, 5 και 6 Ιούλη, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη. Με τη συμμετοχή πάνω από 160 συλλογικοτήτων (αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών, κινηματικών, πολιτικών οργανώσεων, ΜΚΟ κα), με δεκάδες εργαστήρια και συζητήσεις και ακόμα περισσότερες πολιτιστικά γεγονότα, ελπίζουμε και φέτος να αποτελεί μία μεγάλη γιορτή της άλλης Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλονίκης των φτωχών, των μεταναστών και των καταπιεσμένων.

Ταυτόχρονα όμως, θα αποτελεί και ένα σημείο συνάντησης των κοινωνικών αγώνων, έναν ανοιχτό χώρο ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, αποτίμησης αυτών που γίνανε μέχρι χτες  και –ακόμα περισσότερο- σχεδιασμού αυτών που θέλουμε και πρέπει να κάνουμε από αύριο. Εδώ και χρόνια άλλωστε, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έχει διευρύνει το περιεχόμενο και την απεύθυνσή του, πέρα από το μεταναστευτικό, στα άλλα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα που ανοίγονται· την κοινωνική αλληλεγγύη, τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών. Φέτος ιδιαίτερα, ένας από βασικούς άξονες του φεστιβάλ θα είναι η φτώχεια, ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από βασικά δικαιώματα και αγαθά (όπως η στέγη, τη τροφή, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση), αλλά και οι τοπικές και διεθνείς αντιστάσεις, οι αγώνες των φτωχών ενάντια στους πλούσιους και τις κυβερνήσεις τους για ζωή με αξιοπρέπεια.


Για το πολιτικό σκεπτικό, τις αφετηρίες και τους στόχους του Φεστιβάλ, μπορείτε να δείτε το κείμενο που έχουμε συμφωνήσει στη συνέλευση. Ωστόσο, το πραγματικό πολιτικό στίγμα του φεστιβάλ προκύπτει όχι τόσο από τα κείμενα, όσο από το πρόγραμμα των εργαστηρίων, των εκδηλώσεων και των συνελεύσεων. Εδώ και χρόνια, το πρόγραμμα αυτό προκύπτει ‘από τα κάτω προς τα πάνω’, από τις προτάσεις δηλαδή των ίδιων των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ και αναλαμβάνουν να οργανώσουν τις αντίστοιχες εκδηλώσεις για τις θεματικές στις οποίες παρεμβαίνουν. Με άλλα λόγια, το Φεστιβάλ λειτουργεί ως ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος συνάντησης, δίνοντας φωνή σε κάθε επιμέρους αντίσταση.

Στο ίδιο σχήμα θα προχωρήσουμε και φέτος. Περιμένουμε λοιπόν τις προτάσεις των συλλογικοτήτων για εργαστήρια, εκδηλώσεις ή συνελεύσεις που θέλουν να οργανώσουν στο πλαίσιο του 17ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Οι προτάσεις αυτές μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε κοινωνικό ζήτημα. Προτείνουμε ωστόσο στις συλλογικότητες, για να ενισχύσουμε τα κοινά προτάγματα του Φεστιβάλ όπως τα συμφωνήσαμε στην ανοιχτή του συνέλευση, οι συλλογικότητες να λάβουν υπόψη τους παρακάτω άξονες και να προσπαθήσουν να εντάξουν τις προτάσεις τους σε μια γενικότερη κοινή αρχιτεκτονική.

-       Αγώνες ενάντια στην ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική: στρατόπεδα συγκέντρωσης, ναυάγια, απελάσεις και επαναπροωθήσεις.
-       Αγώνες για τη νομιμοποίηση και την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών: νέο νομικό πλαίσιο, Μεταναστευτικός Κώδικας
-       Αντιφασιστική πάλη, από τις γειτονιές της Θεσσαλονικής ως τις χώρες της Ευρώπης
-       Διεθνείς εξεγέρσεις και αντιδράσεις: Ουκρανία, Βοσνία, Τουρκία, Μεξικό (Ζαπατίστας)
-       Αγώνες ενάντια στη φτώχεια:
  • Το δικαίωμα στη στέγη (αυτοοργάνωση αστέγων, πλειστηριασμοί κατοικιών, ρεύμα)
  • Το δικαίωμα στην τροφή (κουζίνες αλληλεγγύης, παραγωγή)
  • Το δικαίωμα στην εργασία (ανεργία)
  • Το δικαίωμα στη υγεία
  • Το δικαίωμα στην εκπαίδευση
-       Αγώνας ενάντια στην καταστολή, το καθεστώς των φυλακών, τις διώξεις των πολιτικών κρατούμενων και προσφύγων
-       Αγώνες για τα δημόσια αγαθά (νερό, ΕΡΤ, Χαλκιδική, ΣΜΑ, Στρατόπεδα κα)
-       Γυναικείο
-       Ομοφυλοφιλικό κίνημα
-       Τοξικοεξάρτηση και δικαιώματα
-       Ψυχική υγεία
-       Εργατική αυτοδιαχείριση
-       Αλληλέγγυα Οικονομία
-       Τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα

Κάθε άλλη πρόταση που δεν εντάσσεται στις παραπάνω προτεραιότητες είναι φυσικά εξίσου καλοδεχούμενη.

Η τελική προθεσμία για την κατάθεση των προτάσεων είναι στις 18 Ιούνη. Ωστόσο, περιμένουμε τις προτάσεις όλων νωρίτερα (στις 4 Ιούνη), ώστε να έχουμε το περιθώριο μέχρι τότε να τις συζητήσουμε στις συνελεύσεις, να προτείνουμε συγχωνεύσεις και να καταλήξουμε συλλογικά σε ένα συνεκτικό, ενδιαφέρον και ριζοσπαστικό πρόγραμμα.  
Πληροφορίες και επικοινωνία στη συνέλευση της αντιρατσιστικής (κάθε Τετάρτη στις 8), στη λίστα της αντιρατσιστικής ή στο 6976629310.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.