13.5.14

Κύκλος προβολών: Βλέμμα στο Φασισμό IΙ - Είσοδος ελεύθερη

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη σειρά κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων με θέμα «Βλέμμα στο Φασισμό». Η αρχή γίνεται αυτή την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 18:30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς, με την προβολή της ταινίας του Marcel Ophüls, «Ο Οίκτος και η Θλίψη» (Le chagrin et la pitié) του 1969. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 


Ο Κύκλος προβολών: Βλέμμα στο Φασισμό IΙ, γίνεται με σκοπό οι συγκεκριμένες προβολές, με τις αντίστοιχες εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολουθεί, να συμβάλουν στην κατανόηση του φασιστικού φαινομένου, και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού, με την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του.

Εκτός από την παρουσίαση διαφορετικών πτυχών του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, σημαίνουσα θέση έχει η ανάδειξη της προνομιακής δυνατότητας του κινηματογράφου να θεματοποιήσει τον φασισμό και τον ναζισμό. Οι σχετικές εισηγήσεις και οι συζητήσεις με το κοινό φιλοδοξούν να αποτελέσουν ερεθίσματα προς διερεύνηση των όρων με τους οποίους οι αισθητικές μορφές αποκτούν πολιτική νοηματοδότηση.
Πέρα από τις επιταγές της στρατευμένης τέχνης και ενεργώντας πάντα αντίρροπα στην αισθητικοποίηση της πολιτικής που επιδίωκε ο ναζισμός, η κάθε μία ταινία ξεχωριστά προσκαλεί σε σκέψη και παρέμβαση στο πεδίο έντασης μεταξύ αισθητικού αποτελέσματος του κινηματογράφου και κοινωνικής συνείδησης του θεατή στην κατεύθυνση μιας αντιφασιστικής τέχνης.
Στο πλαίσιο του Κύκλου προβολών: Βλέμμα στο Φασισμό IΙ, θα παρουσιαστούν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014, οι εξής ταινίες:
  • Ο Οίκτος και η Θλίψη του Marcel Ophüls (Le chagrin et la pitié, Γαλλία - Ελβετία - Γερμανία, 1969, 251΄)
  • Valentine Road της Marta Cunningham (ΗΠΑ 2013, 89΄)
  • Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη του Roberto Rossellini (Roma cittá aperta, Ιταλία 1945, 103΄)
  • Η Λευκή Κορδέλα του Μichael Haneke (Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte, Γερμανία 2009, 144΄)
  • Οι Καταραμένοι του Luchino Visconti (La caduta degli dei, Ιταλία–Γερμανία 1969, 156΄)
  • Καρλ Μάυ του Hans-Jürgen Syberberg (Karl May, Γερμανία 1974, 187΄)

Η αρχή γίνεται αυτή την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 18:30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς, με την προβολή της ταινίας του Marcel Ophüls, «Ο Οίκτος και η Θλίψη» (Le chagrin et la pitié) του 1969. Ακολουθεί συζήτηση με τον Βίκτωρα Αρδίττη (καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).
Ο Οίκτος και η Θλίψη (Le chagrin et la pitié)
Σκηνοθεσία: Marcel Ophüls
Σενάριο: André Harris, Marcel Ophüls
Παραγωγή: Γαλλία - Ελβετία - Γερμανία, 1969
Διάρκεια: 251 λεπτά
Η ταινία αποτελεί μια κινηματογραφική καταγραφή της περιόδου της Κατοχής στη Γαλλία. Ο Marcel Ophüls (γιος του μεγάλου σκηνοθέτη Max Ophüls), χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και εκτενείς συνεντεύξεις ενός Γερμανού αξιωματικού και των συνεργατών του καθώς και απόψεις αντιστασιακών αγωνιστών από το Κλερμόντ-Φεράντ, εστιάζει στην ευθύνη που φέρει το Γαλλικό κράτος και το καθεστώς του Βισύ στην εξόντωση των Γάλλων Εβραίων, στον αμφίβολο χαρακτήρα του μύθου περί ηρωικής αντίστασης των Γάλλων, αναδεικνύοντας την απροκάλυπτη και συστηματική συνεργασία της κυβέρνησης του Βισύ υπό τον στρατηγό Πεταίν με τους Ναζί.
Εισηγείται ο Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης, καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι προβολές του Αφιερώματος με θέμα «Βλέμμα στο Φασισμό», θα γίνονται τις Τετάρτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδoς (Ιερά Οδός 48, Μετρό Κεραμεικός). Ακολουθούν ή προηγούνται οι εισηγήσεις και ακολουθεί συζήτηση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.