8.5.14

Δήμος Αθήνας: ο Κασιδιάρης και η Χρυσή Αυγή απειλούν


Tου Τάκη Γιαννόπουλου
Τα ποσοστά του Η. Κασιδιάρη για το Δήμο της Αθήνας πρέπει να αποτελέσουν καμπανάκι κινδύνου για την αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα.

Στην δημοσκόπηση της GPO (5/5/14) ο Κασιδιάρης έρχεται 4ος με 12.5% εμφανίζοντας την μεγαλύτερη άνοδο (+3.5%) από κάθε άλλο υποψήφιο μέσα σε ένα μήνα. Στην ίδια δημοσκόπηση εμφανίζεται να παίρνει 20.4% αν πάει στον 2ο γύρο με αντίπαλο τον Καμίνη.

Αυτά τα ποσοστά είναι εφιαλτικά στο βαθμό που επαληθευτούν. Σημαίνει ότι 1 στους 5 Αθηναίους είναι διατεθειμένος να ψηφίσει το πιο προβεβλημένο και υπόδικο στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής παρά τα όσα έχουν προηγηθεί: δολοφονία Φύσσα, αποκαλύψεις για Χρυσή Αυγή, φυλακίσεις ηγετικών της στελεχών.

Αυτά τα ποσοστά ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερα σε διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας (4ο – 6ο).

Τα ποσοστά του Κασιδιάρη στην Αθήνα είναι διπλάσια από αυτά του Μιχαλολιάκου στις δημοτικές του 2010 και 5.5 μονάδες πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της Χ.Α στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 12 (6.92%).

Τα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής

Ένα χαρακτηριστικό όσων συναντάμε και δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΧΑ είναι η αίσθηση της ψήφου τιμωρίας στην κυβέρνηση. Το σκεπτικό είναι απλό: για να τους βάζουν φυλακή οι κλέφτες και οι ψεύτες κάτι καλό θα είναι. Άρα θα τους ψηφίσουμε για να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση.

Άλλοι πάλι δηλώνουν ότι αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή ως προς το ποια ψήφος είναι καλύτερη τιμωρία για την κυβέρνηση.

Αυτοί οι συλλογισμοί φαντάζουν ανήκουστοι αλλά ισχύουν. Και το κίνημα πρέπει να τους εξηγήσει και να τους απαντήσει για να μπορέσει να ανακόψει τη ροή ψήφων προς τη Χρυσή Αυγή.

Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν είναι ναζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ναζί ή χουντικοί ανάμεσα σε όσους θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Ασφαλώς υπάρχουν και φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού. Η πλειοψηφία όμως των ψηφοφόρων της δεν είναι ναζί. Ένα μεγάλο κομμάτι τους προέρχεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι άνθρωποι συγχυσμένοι, απελπισμένοι, με τυφλή οργή που δεν πρέπει να τους χαρίσουμε στους Χρυσαυγίτες. Είναι λαϊκά και αγροτικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και δεν πείθονται από την Αριστερά. Ειδικά όσο η Αριστερά είναι κατακερματισμένη και η ηγεσία του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει όλο και πιο δεξιά δίνοντας στέγη σε κάθε λογής ΠΑΣΟΚους ή εκπροσώπους του life style.

Πανελλαδικά η ΧΑ κατεβάζει υποψήφιους σε 12 περιφέρειες και 9 δήμους. Παντού μέχρι σήμερα όπου έγιναν δημοσκοπήσεις τα αυτοδιοικητικά ποσοστά της είναι μικρότερα από το πανελλαδικό 6.92% του 2012. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής ο Παναγιώταρος παίρνει 5.1% και ο Ματθαιόπουλος στην Θεσ/νίκη 3% (δημοσκόπηση GPO ο.π).

Εξαίρεση αποτελεί η Αθήνα. Και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Καταρχήν από όλους τους υποψήφιους της αριστεράς.

Το πρόγραμμα του Κασιδιάρη και της Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα

Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αποκαλύψουμε το πρόγραμμα του Κασιδιάρη για την Αθήνα.

Όπου δηλώνει ότι θα την γεμίσει όλη με αγάλματα με πρώτο αυτό του Χριστόδουλου στην Μ. Πετράκη. Μετά ότι «στεκόμαστε αρωγοί στην δημιουργία γηπέδων στις φυσικές έδρες των ιστορικών ομάδων». Αυτό αποτελεί κλείσιμο του ματιού στους Αλαφούζο και Μελισσανίδη να ακολουθήσουν το δρόμο του Κόκκαλη και να φτιάξουν με λεφτά του δημοσίου γήπεδα με πανάκριβο εισιτήριο, εμπορικά κέντρα κα χωρίς καμία περιβαλλοντική ή οικοδομική μέριμνα, βάζοντας για ασπίδα τις στρατιές των φανατικών. Τόσο αντισυστημικός ο Κασιδιάρης. Και τόσο τζάμπα μάγκας. Στους μετανάστες και τις γυναίκες τσαμπουκάς και στους μεγαλοεπιχειρηματίες σούζα.

Έχει και πρόταση για τους οίκους ανοχής όπου προτείνει «Πάρκο οίκων». Δηλαδή δεν τον πειράζει η εκμετάλλευση των γυναικών, το σύγχρονο δουλεμπόριο, οι νταβατζήδες των λογής-λογής μαφιών και η σχέση τους με την αστυνομία. Αρκεί όλα αυτά να γίνονται κάπου μαζεμένα σε ένα μέρος.

Όλα αυτά διανθισμένα με μένος για τους μετανάστες σε όλα τα επίπεδα (τζαμί, δικαιώματα κοκ).

Για τους απολυμένους του δήμου κουβέντα. Για το κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων κουβέντα. Για το που θα βρει λεφτά για τα όσα υπόσχεται κουβέντα.

Μόνο το κίνημα μπορεί να τσακίσει το φασισμό

Ο Κασιδιάρης θέλει να παραστήσει την σοβαρή Χρυσή Αυγή προκειμένου να παζαρέψει σε διάφορα επίπεδα το να μην μπει φυλακή. Έβγαλε την κασέτα της συνομιλίας με τον Μπαλτάκο δείχνοντας το είδος και το βαθμό των φιλικών σχέσεων που έχει με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τους Κασιδιάρη, Μίχο και Παναγιώταρο το σίγουρο είναι ότι όλοι οι λόγοι που εξέθρεψαν την Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να ισχύουν. Και αυτό θα συνεχίσει να την τροφοδοτεί με αυτό ή άλλο όνομα. Αυτό άλλωστε αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Στις ερχόμενες ευρωεκλογές είναι πιθανό η ακροδεξιά και τα ναζιστικά κόμματα να καταγράψουν τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά τους ποσοστά σε ευρωεκλογές.

Επίσης η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η αστική δικαιοσύνη δεν θέλουν και δεν μπορούν να τερματίσουν τους νεοναζί. Γιατί τους χρειάζονται. Και σαν πιθανό κυβερνητικό εταίρο και σαν παρακρατική 5η φάλαγγα ενάντια στο κίνημα.

Είναι καθήκον της Αριστεράς, του εργατικού-λαϊκού και αντιφασιστικού κινήματος να τσακίσουμε το φασισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Και αρχίζουμε να αποκτούμε τα όπλα που χρειαζόμαστε. Τις αντιφασιστικές επιτροπές σε γειτονιές και σε χώρους δουλειάς, τα αντιφασιστικά συντονιστικά σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο. Τα πρώτα βήματα ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού συντονισμού όπως φάνηκε στην πρόσφατη ευρωπαϊκή αντιφασιστική συνάντηση της Αθήνας 11-13 Απρίλη.

Όλα αυτά αναπόφευκτα θα αντανακλαστούν σε πολιτικές διεργασίες στα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς ώστε ο αντιφασιστικός αγώνας να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννάει, τον εκτρέφει και τον θεριεύει. Η ιστορία άλλωστε διδάσκει και προειδοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.