24.5.14

Πετυχημένη η αντιφασιστική συγκέντρωση στον Κολωνό (Φωτο & Βίντεο)

 Του Τάκη Γιαννόπουλου


400-500 άτομα ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα  του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπολίων - Κολωνού - Ακ. Πλάτωνα, του συλλόγου εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αντιφασιστική συγκέντρωση στο μετρό στα Σεπόλια σαν απάντηση στην συγκέντρωση των φασιστών της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πλατεία του Κολωνού.

Ο αριθμός είναι καλός αν αναλογιστούμε ότι έγινε με μία μέρα κινητοποίηση καθώς οι φασίστες – είναι τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους – που καλούν τις συγκεντρώσεις τους μία μέρα πριν γιατί φοβούνται την αντίδραση του μαζικού κινήματος.

Οι χρυσαυγίτες έγραφαν στην αφίσα τους ότι θεωρούν τον Κολωνό προπύργιό τους με αφορμή το 20.8% και την πρώτη θέση που πήραν στις δημοτικές εκλογές της 18/5 στην περιοχή.

 Έφτασαν στο προκλητικό σημείο στο υλικό τους να αποκαλούν την πλατεία Πέτρουλα -που πήρε το όνομά της από τον αγωνιστή Σωτήρη Πέτρουλα που έζησε στον Κολωνό- πλατεία Ι.Μεταξά, του δικτάτορα δηλαδή, που ήταν το παλιό της όνομα.

Ήθελαν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να δημιουργήσουν έναν δεύτερο Άγιο Παντελεήμονα κάνοντας τον Κολωνό άβατο για την αριστερά και το κίνημα.


Δεν το κατάφεραν. Ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά μαζί με άλλες συλλογικότητες πήρε το ρίσκο και κάλεσε αντισυγκέντρωση παρά το γεγονός ότι είμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και διάφοροι αγωνιστές ήταν προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Οι φασίστες έκαναν την συγκέντρωσή τους με 200 θλιβερά άτομα, περιφρουρούμενοι από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς και ΜΑΤ.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε η αναντιστοιχία των οργανωμένων δυνάμεων της Χρυσής Αυγής με τα εκλογικά της ποσοστά.

Επίθεση της αστυνομίας στην αντιφασιστική συγκέντρωση

Η αστυνομία μάλιστα επιτέθηκε στην αντιφασιστική συγκέντρωση θέλοντας να εμποδίσει την πραγματοποίηση πορείας.

«Οι διαταγές από πάνω λένε να μην επιτρέψουμε να γίνει πορεία» μας δήλωσαν οι επικεφαλής της αστυνομίας.

Όμως η επιμονή των διαδηλωτών υπερίσχυσε και η συγκέντρωση ξεκίνησε σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που περίμενε η αστυνομία στα στενά του Κολωνού. Η εικόνα των αλαφιασμένων ματατζήδων που πάσχιζαν να βρεθούν μπροστά από την διαδήλωση ήταν όλα τα λεφτά. Προσπάθησαν ξανά να εμποδίσουν την πορεία χωρίς να τα καταφέρουν.

Η πορεία συνεχίστηκε με παλμό και συνθήματα και μέσω της οδού Δυρραχίου κατέληξε στο μετρό Σεπολίων από όπου και ξεκίνησε.

Ο Κολωνός θα μείνει του Πέτρουλα το σπίτι και όχι το προπύργιο του κάθε χρυσαυγίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.