29.4.14

Αντιφασιστική Κίνηση Θάσου: Απροθυμία της δημοτικής επιχείρησης διαχείρισης των δημοτικών camping της Θάσου

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Θάσου σχετικά με το θέμα της παραχώρησης ή όχι του δημοτικού κάμπινγκ του Πρίνου για την πραγματοποίηση του 21ου αντιρατσιστικού κάμπινγκ του Antinazi Zone - YRE.
Για το ίδιο θέμα θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ρ/σ στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5 αύριο Τετάρτη 30 Απρίλη στις 11.30 το πρωί η Κατερίνα Δούκα από την Αντιφασιστική Κίνηση Θάσου


Πέρυσι στο δημοτικό campingτης σκάλας Πρίνου πραγματοποιήθηκε η διεθνής αντιρατσιστική συνάντηση της YRE. Η Αντιφασιστική Κίνηση Θάσου, στηρίζοντας αδιαπραγμάτευτα κάθε αντιρατσιστική- αντιφασιστική κίνηση, βοήθησε στην διοργάνωση, όχι λόγω πολιτικής εξάρτησης, αλλά με την λογική της αναγκαίας στο σήμερα αντιφασιστικής κοινής δράσης.

Το αποτέλεσμα από κάθε πλευρά, ήταν θετικό τόσο για τους διοργανωτές της YRE, όσο και για τους κατοίκους του νησιού που το επισκέφτηκαν. Το αρνητικό κλίμα και η τρομοκρατία που προσπάθησαν υπόγεια να σπείρουν οι ακροδεξιοί κύκλοι, δεν καρποφόρησαν. Η συμπεριφορά των διοργανωτών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες και θετική εντύπωση σε όσους δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να το επισκεφτούν.

Από αυτήν την δεκαήμερη Διεθνή Αντιρατσιστική Συνάντηση της νεολαίας, πέρα από τα πολιτιστικά οφέλη που έφερε στην περιοχή αλλά και στο νησί ευρύτερα (μέσω των καθημερινών συναυλιών, των συζητήσεων για περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα και την μεταφορά εικόνας από άλλες χώρες της Ευρώπης από τους διεθνείς επισκέπτες,) η εταιρία διαχείρισης του camping και κατ επέκταση ο Δήμος έβαλε στο ταμείο του 1600 ευρώ.

Το κέρδος των καταστημάτων συμπολιτών μας, δεν μπορεί να υπολογιστεί. Ο κάθε δημοκράτης, είτε επισκέφτηκε το campingείτε όχι, μόνο θετικά σχόλια μπορεί να κάνει. Βέβαια οι ακροδεξιοί κύκλοι δεν εξαφανίστηκαν από το νησί και η αντιδράσεις τους απέναντι σε κάθε κίνηση που θέλει να σταματήσει την μισανθρωπιά δεν σταμάτησαν επίσης. Αυτούς τους ξέρουμε, τους βλέπουμε, τους πολεμάμε.

Η έκπληξη ήρθε από τον Δήμο Θάσου και συγκεκριμένα από την εταιρία διαχείρισης των δημοτικών camping η οποία για άγνωστο λόγο έχει κρατήσει μια τουλάχιστον περίεργη στάση.
Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές της YRE, βλέποντας πως τα δημοκρατικά και αντιρατσιστικά αντανακλαστικά των κατοίκων της Θάσου είναι πολύ ισχυρά, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν για δεύτερη χρονιά το Διεθνές camping τους στο νησί μας.


Για όσους γνωρίσαμε τους διοργανωτές εκείνες τις ημέρες, οι άνθρωποι της YREήρθαν και έφυγαν ως φίλοι. Όμως η εταιρία του Δήμου, έχει μέχρι σήμερα μια άλλη άποψη. Για πρώτη φορά έλαβε έγγραφο αίτημα παραχώρησης του χώρου τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η απάντηση από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η σιωπή. Οι διοργανωτές, πιστεύοντας ότι ο Δήμος Θάσου δεν είναι ικανοποιημένος με την περσινή οικονομική συμφωνία, κατέθεσαν και δεύτερη πρόταση στις 2 Μάρτη, οικονομικά βελτιωμένη. Όμως και πάλι η απάντηση δεν ήρθε. Σε κάθε περίπτωση η στάση αυτή της δημοτικής επιχείρησης δημιουργεί τεράστια ερωτήματα.
Ποιος είναι ο λόγος που κρατάει σε ομηρία την YRE και εν τέλει τι είναι αυτό που την εμποδίζει να παραχωρήσει τον χώρο; Η δικαιολογία που ακούστηκε κάποια στιγμή για «άγγλους τουρίστες που θα ενοχληθούν» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΑΚΘ πίεσε τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας να πάρουν απόφαση, αλλά αυτό δεν έγινε. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τρεις πιθανές εξηγήσεις μας έρχονται κατά νου. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θέλουμε να πιστέψουμε κάποια από αυτές.

1η Η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης έχει πρόβλημα με το περιεχόμενο της αντιρατσιστικής αυτής διοργάνωσης.
2η αδιαφορεί για τα κοινωνικά οφέλη και άμεσα και έμμεσα οικονομικά κέρδη του δήμου και των δημοτών.
3η Εν όψει δημοτικών εκλογών δεν θέλει η διοίκηση του Δήμου να συγκρουστεί με ρατσιστικές αντιλήψεις, κρατώντας την πιο επικίνδυνα στάση των ίσων αποστάσεων και της σιωπής.

Μακάρι να είναι κάποιος άλλος ο λόγος που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όμως σε κάθε περίπτωση ο Δήμος επίσημα πρέπει να δώσει μια απάντηση και κάποιες εξηγήσεις για την στάση του αυτή. Εμείς ως ΑΚΘ θα συνεχίσουμε με κάθε μέσω να πιέζουμε για την διεξαγωγή του campingτης YRE και κάθε άλλης αντιρατσιστικής- αντιφασιστικής κίνησης που θα θελήσει να έρθει στην Θάσο.

Ως κάτοικοι του νησιού θεωρούμε την φιλοξενία ως ένα από τις μεγαλύτερες αρετές των κατοίκων του τόπου. Τώρα ήρθε η ώρα του Δήμου να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν προκύψει και να δώσει την θετική απάντηση στην YREώστε να έχουμε την ευκαιρία για δεύτερη χρονιά να φιλοξενήσει το νησί μας, αυτήν την διεθνή συνάντηση της νεολαίας.

Κλείνοντας, θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε  ένα ζήτημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι κάποιοι κύκλοι θα προσπαθήσουν να δουν και να καταλογίσουν πίσω από την ανακοίνωσή μας διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες σε συνάρτηση με τις δημοτικές εκλογές. Στόχος τους θα είναι να μην απαντήσουν και να στρέψουν αλλού την συζήτηση. Είναι μια γνωστή κουτοπόνηρη τακτική που έχει ως στόχο να ξεφεύγει από τα ερωτήματα.

Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν προσπάθειες να ταυτιστεί η ΑΚΘ με κάποιο κόμμα ή πολιτικό σχηματισμό, από ανθρώπους εκτός της ΑΚΘ. Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Ο λόγος που γίνεται αυτήν την στιγμή η καταγγελία είναι ότι ο χρόνος πιέζει τους διοργανωτές να κλείσουν το πρόγραμμα και τους διεθνείς προσκεκλημένους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσο ο χώρος είναι μετέωρος.
Συγκεκριμένα η περσινή συμφωνία, μετά τις απαραίτητες συζητήσεις μεταξύ δήμου Θάσου και YRE, είχε υπογραφή στις 23/4, ενώ η απόφαση του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τον Φλεβάρη του 13. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται τώρα αυτή η καταγγελία και όχι κάποια πολιτική σκοπιμότητα που πολλοί θα τρέξουν να μας προσάψουν.

Αυτού του είδους τις λογικές τις έχουν άλλοι εκτός ΑΚΘ.

Αντιφασιστική Κίνηση Θάσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.