Παραθέτουμε την σύνοψη και τα συμπεράσματα του εργαστηρίου με θέμα: Παρατηρητήριο εργαζομένων στα ΜΜΕ κατά του φασιστικού λόγου, που έγινε στα πλαίσια της τριήμερης πανευρωπαϊκής αντιφασιστικής συνάντησης 11-13/4 στην σχολή Καλών Τεχνών από την συντονίστρια του εργαστηρίου Ελευθερία Κουμάντου, εργαζόμενη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.
Χαίρετε,
Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μας δώσατε να παρουσιάσουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ.
Στους φιλοξενους χώρους της Σχολής Καλών Τεχνών χθες για περίπου 3 ωρες, έγινε, εκτιμούμε, μια πολύ καλή συζήτηση, αν σκεφτεί κανείς πως στην πράξη, το παρατηρητηριο είναι ακόμη στα σπάργανα... Μόλις ενας μηνας πέρασε από την πρωτη συναντηση που καναμε για να βάλουμε μπροστά την υλοποίηση της ιδέας.
Στόχο θα έχει την καταγραφή του ρατσιστικού λόγου, να μελετάμε τι λέγεται, πως λέγεται, γιατί λέγεται από ποιους λέγεται και πως μπορούμε να παρέμβουμε...
Θα είναι υπό τη σκέπη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και της Διενθούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, ενω θα υπάρχει και συνεργασία με τα Πειθαρχικά Όργανα του Σωματείου των Δημοσιογράφων.
Στον άμεσο προγραμματισμό θα είναι να δημιουργήσουμε ένα γλωσσαρι εργαλείο για τους δημοσιογράφους, μήπως επιτέλους σταματήσουμε να ακούμε για λαθρομετανάστες ή για τον Αλβανο βαρυποινίτη.
Σημαντική βοήθεια θα έχουμε από τις πανεπιστημιακές Σχολές των ΜΜΕ ενώ έχουμε ήδη συνεργασία και με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Χθες λοιπόν εκτός από την αυτοκριτική μας για τα λάθη των δημοσιογράφων, νομίζω ότι ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις, όχι από εμάς που τα λέμε και μεταξύ μας, αλλά από τους ευτυχώς αρκετούς που ήταν μαζί μας ...
Διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικός και ο πολιτικός ρόλος ενός τέτοιου φορέα εκτός όμως από την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου παρατηρητηρίου είναι και η συνεργασία του, οι συμμαχίες με άλλες κοινωνικές ομάδες, με άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που δεν είναι δημοσιογράφοι, με συλλογικότητες. Δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Για να αλλάξουν τα πράγματα και να μπορούμε να καταφέρουμε αλλαγές χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά, είμαστε αποφασισμένοι να την κάνουμε... Χρειάζονται μικρά, προσεκτικά και σταθερά βήματα... θα μπουσουλήσουμε στην αρχή αλλά αν επιμείνουμε νομίζω ότι θα καταφέρουμε και να τρέξουμε. Προσωπικά δεν θέλω να γίνουμε σπρίντερ, προτιμω να γίνουμε μαραθωνοδρόμοι για να αντεχουμε και να εχουμε διάρκεια και εμείς και η προσπάθειά μας.
Και πάλι σας ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια, τη στήριξη και τη φιλοξενία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.