20.3.14

Διαμαρτυρία στο Έθνος για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες»

Αντιδράσεις προκαλεί η επιμονή ορισμένων μέσων ενημέρωσης στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες». Χρήστες του διαδικτύου δημιούργησαν το hashtag #kaneis_den_einai_lathraios μέσω του οποίου καλούν για μαζική αποστολή προς την εφημερίδα «Έθνος» μιας επιστολής διαμαρτυρίας επισημαίνοντας πως ο όρος «λαθρομετανάστης» χρησιμοποιείται από την εφημερίδα κατά παράβαση των συστάσεων του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Eάν δεν αποσύρετε την απαράδεκτη αυτή έκφραση, και αν ξαναχρησιμοποιηθεί στην ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοσή σας, δηλώνω ότι δεν θα ξαναεπισκεφτώ την ιστοσελίδα σας, ούτε θα ξαναγοράσω το έντυπό σας, καθώς με αυτό τον τρόπο συμβάλλετε στην βία, τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία που δέχονται συνάνθρωποί μου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή διαμαρτυρίας.

Η επιστολή

Προς την σύνταξη της εφημερίδας «Έθνος»: Όπως έχει τονίσει ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόσο στον Υπουργό Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, όσο και στον Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια:



«Η επιλογή της γλώσσας είναι πολύ σημαντική και ο όρος “παράνομος μετανάστης”, που χρησιμοποιείται ευρέως σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συνδέει τους μετανάστες με παράνομες πράξεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα. Προτιμώ τη χρήση των όρων “παράτυπος μετανάστης” και “παράτυπη μετανάστευση”, καθώς είναι πιο ουδέτερη και δεν φέρει τον στιγματισμό του όρου “παράνομος”. Αυτό τον όρο προτιμούν, επίσης, όλο και περισσότερο οι διεθνείς οργανισμοί».

Παρ’ όλα αυτά με θλίψη παρατηρούμε, σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας μας (ανάμεσα σ’ αυτά και στο “Έθνος”http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63979…), να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός “λαθρομετανάστης”, κατά παράβαση των συστάσεων του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πέραν των συστάσεων του Επιτρόπου, είναι απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός “λαθρομετανάστης”, καθώς με την είσοδο ενός προσώπου στην χώρα χωρίς έγγραφα, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν οι αρχές (και πολύ παραπάνω τα ΜΜΕ), αν ένας μετανάστης χρίζει διεθνούς προστασίας (δηλαδή ασύλου), σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας. Ακόμη δε παραπάνω, η παράτυπη είσοδος στην χώρα είναι μία στιγμιαία πράξη, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηρίζει την συνέχεια της ζωής ενός ανθρώπου και να την στιγματίζει. Ακόμη, δέ, η χρήση απαξιωτικών όρων, δικαιολογεί την βία, τις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία εναντίον των μεταναστών και οδηγεί σε παράνομες επαναπροωθήσεις και σε Φαρμακονήσια.

Εάν δεν αποσύρετε την απαράδεκτη αυτή έκφραση, και αν ξαναχρησιμοποιηθεί στην ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοσή σας, δηλώνω ότι δεν θα ξαναεπισκεφτώ την ιστοσελίδα σας, ούτε θα ξαναγοράσω το έντυπό σας, καθώς με αυτό τον τρόπο συμβάλλετε στην βία, τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία που δέχονται συνάνθρωποί μου.

Υπογραφή.

==========

Το στέλνετε στην Επικοινωνία: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23427 και στα[email protected] & [email protected] & [email protected] ή παίρνετε τηλ. στο 21060.61.000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.