17.3.14

Δημιουργήθηκε το διεθνές παρατηρητήριο στα ΜΜΕ κατά του φασισμού και του ρατσισμού

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Μια σημαντική διημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ έγινε στις 14 & 15/3 στην Αθήνα.

Θέμα της ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην έξαρση του νεοναζισμού και του φασισμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Το πρακτικό της αποτέλεσμα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης του Μορφωτικού ιδρύματος στην Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων(ΔΟΔ) - που εκπροσωπεί πάνω από 100 δημοσιογραφικές ενώσεις- για την δημιουργία διεθνούς παρατηρητηρίου στα ΜΜΕ κατά του ρατσισμού και του φασισμού με αντίστοιχα εθνικά παρατηρητήρια.

Στην διημερίδα στην οποία συμμετείχαν ηγετικά στελέχη της ΔΟΔ από Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία κοκ έγιναν 45 παρεμβάσεις από δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους αντιφασιστικών συλλογικοτήτων (Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά, Κίνηση Κατοίκων 6ου διαμερίσματος, Antinazi zone).

 Μια σημαντική στιγμή με έντονο συμβολισμό λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία ήταν η μετάφραση που έκανε ο δημοσιογράφος από τη Ρωσική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων  Τιμούρ Σαφίρ στον δημοσιογράφο από την Ουκρανική Δημοσιογραφική Ένωση Ολέκσι Μπόικο.

Ο Ολέκσι Μπόικο μετέφερε μια ζωντανή εικόνα των διαδηλώσεων στην πλατεία Μαιντάν του Κιέβου όπου εξήγησε ότι: «η πλειονότητα των ανθρώπων στο Κίεβο δεν τους υποστηρίζει (σημ: εννοεί τους νεοναζί της κυβέρνησης) και όσοι συμμετείχαν στο κίνημα της πλατείας Μαιντάν άφησαν τις διαφορές τους και διαδήλωσαν για την αλληλεγγύη. Αντίθετα στις επίσημες ιστοσελίδες της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας είδαμε δημοσιεύσεις ακραίες και αντισημιτικές.»

Δημοσιογράφοι από την Ελλάδα όπως ο Δ.Ψαρράς(ΙΟΣ), η Μ.Ψαρρά(ΕΘΝΟΣ), η Ι.Σωτήρχου(Εφ.Συν), η Χ.Πάντζου(Εφ.Συν), η Ε.Κουμάντου(9.84), ο Χ.Σαββίδης(ΗΜΕΡΗΣΙΑ), o Σ.Τριανταφύλλου(πρόεδρος του ΠΣΑΤ) κ.α καθώς και οι Δ.Τρίμης και Ρ.Κοκκελίδης από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ κατέθεσαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους από έρευνες και ρεπορτάζ καθώς και τις προτάσεις τους.

Τα πρακτικά της διημερίδας θα κυκλοφορήσουν σε έκδοση σύντομα ενώ σε 15 μέρες θα γίνει η πρώτη συνάντηση όσων θα συμμετέχουν στο ελληνικό παρατηρητήριο κατά του ρατσισμού στα ΜΜΕ. Επίσης προετοιμάζεται εργαστήρι παρουσίασης του παρατηρητηρίου στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής αντιφασιστικής συνάντησης που θα γίνει στην Αθήνα 11-13/4 στην ΑΣΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.