6.2.14

Η συζήτηση για τον φασισμό στα γήπεδα


Tου Διονύση Δεσύλλα

Με επιτυχία έγινε χθες (5/2) η εκδήλωση της αντιφασιστικής επιτροπής Κεραμεικού – Μεταξουργείου – Ακαδημίας Πλάτωνα με θέμα «Ο φασισμός στα γήπεδα».

Στην εκδήλωση, που έγινε στο bar - πολυχώρο kreuzberg  ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της επιτροπής καθώς πέρασαν πάνω από 80 άτομα.  Επί 2,5 ώρες έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με το φαινόμενο του φασισμού στις κερκίδες και για το πώς οι ακροδεξιοί βρίσκουν «καταφύγιο» στην εξέδρα, προσπαθώντας να «στρατολογήσουν» κόσμο και να τους ποτίσουν με το φασιστικό τους δηλητήριο.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Γιώργος Χελάκης, Διονύσης Ελευθεράτος και Χουάν Ραμόν Ρότσα, ενώ τον συντονισμό έκανε ο υπογράφων το άρθρο. Τοποθετήθηκαν, επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και υπεύθυνος του τομέα ποδοσφαίρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μάλλιαρης και ο δημοσιογράφος - οικονομολόγος, Λεωνίδας Βατικιώτης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Ιnfowar.

Εγιναν παρεμβάσεις από αρκετούς παρευρισκομένους, οι οποίοι στάθηκαν στους τρόπους στους οποίους πρέπει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, το οποίο  δεν είναι, φυσικά, τωρινό, αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ. Υπήρξαν, επιπλέον, διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα όπως το αν το ποδόσφαιρο είναι το σύγχρονο όπιο του λαού. ή αν όσοι ασχολούνται με αυτό είναι υπάλληλοι των προέδρων. Πάνω σε αυτά αλλά και γενικά έγινε ένας άκρως εποικοδομητικός διάλογος.

Στην εκδήλωση προτάθηκε και «γεννήθηκε» η ιδέα ενός αντιφασιστικού δικτύου από τον χώρο του αθλητισμού, στο οποίο θα συμμετέχουν αθλητές, παλαίμαχοι, δημοσιογράφοι και άνθρωποι του χώρου. Είναι μια ιδέα που άρεσε και θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον, με σκοπό τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου, το οποίο με έντονη δράση θα καταδεικνύει γιατί στον αθλητισμό δεν χωράει ο φασισμός και οι πρακτικές του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.