22.2.14

Από ποιούς δρόμους προσεγγίζει ο φασισμός τους μαθητές/τα παιδιά μας; Ένας απολογισμός των εκδηλώσεων


Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο εκδηλώσεων/συζητήσεων με θέμα: “Πώς προσεγγίζει ο φασισμός τους μαθητές/τα παιδιά μας”, θα θέλαμε να καταγράψουμε σημεία της διαδικασίας, που για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε από συλλογικότητες στην περιοχή μας.
Περίπου 300 άνθρωποι συμμετείχαν στην προσπάθεια μας και πήραν μέρος στις συζητήσεις και τις συλλογικές αποφάσεις για αντιφασιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή μας, από τη θέση του γονέα, του εκπαιδευτικού και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα.
• Ακούσαμε τους προβληματισμούς των δασκάλων και των καθηγητών, αλλά πάνω από όλα των μαθητών, για το φαινόμενο της εμφάνισης φασιστικού λόγου και πρακτικών αλλά και για την ύπαρξη νεοναζιστικών πυρήνων μέσα στα σχολεία.

• Είδαμε σχολικούς τοίχους λερωμένους με σβάστικες και μηνύματα μίσους.
• Αναδείξαμε την συστηματική διαστρέβλωση της ιστορίας από τους μέχρι τώρα «υπεύθυνους» για τη διαμόρφωση των σχολικών βιβλίων και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς οι μαθητές θα αναπτύξουν μια δημιουργική και ουσιαστική σχέση με τη γνώση.
• Προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε τις αιτίες (στην κοινωνία και την οικογένεια) που κάνουν τα παιδιά μας ευάλωτα στον εγκληματικό λόγο του μίσους, μέσα στην βαθιά κρίση που ζούμε.
Δεν μένουμε όμως εκεί….
Με αφετηρία αυτές τις εκδηλώσεις, δημιουργήθηκε μία ομάδα νέων, φοιτητών, μαθητών, εργαζόμενων κι ανέργων, η οποία προσανατολίζεται στην διοργάνωση του 1ου Αντιρατσιστικού φεστιβάλ στην περιοχή μας (στις 22/3) στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού,του αντιφασιστικού μήνα δράσης και του τριήμερου αντιφασιστικού φεστιβάλ 11-13 Απρίλη.
Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει ανάγκη και διάθεση για να συνεχιστούν τέτοιες παρεμβάσεις και καλούμε συλλογικότητες και σωματεία να συντονιστούμε σ’αυτήν την κατεύθυνση..
Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς στην καταστροφή των παιδιών και της κοινωνίας μας από τους υμνητές του Χίτλερ.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια , όταν το μέλλον των παιδιών αλλά και το δικό μας απειλείται από τους οπαδούς του ολοκληρωτισμού.
Θα αμυνθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, και με όπλα μας την μόρφωση, τον πολιτισμό, μα πάνω απ’όλα την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, θα φτιάχνουμε αντίδοτα στο δηλητήριο του φασισμού…
Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη – Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής – Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.