11.2.14

Ισπανία: Τραγωδία με μετανάστες στη Θέουτα

Κατακραυγή προκαλεί η νέα τραγωδία με θύματα Αφρικανούς μετανάστες, που επιχείρησαν την Πέμπτη να περάσουν σε ισπανικό έδαφος από το Μαρόκο, μέσω του περιφραγμένου ισπανικού θύλακα της Θέουτα. Παρότι το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει ρητά τη βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών ή προσφύγων και η νομοθεσία της Ισπανίας προβλέπει την παροχή νομικής βοήθειας και περίθαλψης σε όσους αλλοδαπούς καταφέρουν να περάσουν εντός των συνόρων της, οι αρχές παραδέχτηκαν ότι άντρες της ισπανικής αστυνομίας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες εναντίον μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, που εντοπίστηκαν από θερμικές κάμερες της μαροκινής συνοριοφυλακής να πλησιάζουν κατά εκατοντάδες τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Αγνωστο ακόμη γιατί το πλήθος διαχωρίστηκε. Άλλοι κατάφεραν να φτάσουν στο συνοριακό φυλάκιο Ελ Ταραχάλ, άλλοι μπόρεσαν να βγουν στην παραλία κι έπεσαν στη θάλασσα, στην απεγνωσμένη απόπειρά τους να κολυμπήσουν γύρω από το τείχος, ύψους έξι μέτρων, που χωρίζει το Μαρόκο από τη Θέουτα κι εκτείνεται μέσα στη θάλασσα.

Τουλάχιστον 14 μετανάστες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα κρύα νερά, είτε επειδή πνίγηκαν είτε επειδή τα μεγάλα κύματα τους πέταξαν με ορμή πάνω στο τείχος, ενώ ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολλούς αγνοούμενους. Επιζώντες κατήγγειλαν ότι προκλήθηκε πανικός όταν Ισπανοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους με πλαστικές σφαίρες και οι μαρτυρίες τους επιβεβαιώνονται από την οργάνωση «Παρατηρητήριο του Βορρά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», η οποία κάνει λόγο και για τραυματισμούς μεταναστών κατά την επιχείρηση απώθησής τους. Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, όχι όμως κατά των ανθρώπων, αλλά στον αέρα για να απωθήσει τους μετανάστες, που είχαν γίνει «πολύ βίαιοι» και πετούσαν πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας, αποδίδοντας τους θανάτους σε ποδοπάτημα (!), που προκλήθηκε με δική τους υπαιτιότητα στην παραλία, όταν προσπάθησαν να πέσουν στη θάλασσα.
Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε «δυσφορία και μεγάλη λύπη» για τους θανάτους των μεταναστών, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές ζητούν από την κυβέρνηση Ραχόι εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει σαφείς απαντήσεις ενώπιον της Βουλής, μεταξύ άλλων για το ποιος έδωσε την εντολή να γίνει χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων εναντίον μεταναστών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.